Amerika’nın en önemli ihraç ürünlerinden biri de aslında üniversite eğitimi. Ama Başkan Donald Trump’ın bir yandan kampüslerdeki siyasi eylemleri engellemek istemesi bir yandan da göçmenlerin ülkeye gelişini durdurmak istemesi, birkaç hafta içinde 222 okulda 1500 öğrencinin vizesinin iptal edilmesini beraberinde getirdi.
Halen ülkede 1 milyonu aşkın yabancı öğrenci var ve bunlar şimdi büyük bir tedirginlik içinde, çünkü vizesi iptal edilen bazı öğrencilere bir gerekçe bile söylenmedi.
Çok sayıda Amerikan üniversitesi bu yabancı öğrencilere bağımlı durumda ve yabancı öğrenci akımının durması onları zor durumda bırakabilir.
İşte bütün bu endişeleri The New York Times gazetesi haberleştirdi. Bu haberin geniş bir özetini aynen sunuyoruz:
***
Yıllardır, Amerikan kolejleri ve üniversiteleri, genellikle tam öğrenim birden ödeyen çok sayıda uluslararası öğrenciyi kendine çekti ve bu paralarla yerli öğrencileri etkin bir şekilde sübvanse etti.
Ancak Trump yönetiminin son zamanlarda yüzlerce öğrencinin vizesini iptal edip onları sınır dışı etme hamlesi ve Çin ile ticaret savaşı, Amerika Birleşik Devletleri’nin artık uluslararası öğrenciler için hoş bir yer olmadığına dair korkuları körükledi. Bu hafta Trump yönetimi, Harvard’dan yabancı öğrenci listelerini teslim etmesini istedi ve kampüslerde paniğe katkıda bulundu.
Lisansüstü Okullar Konseyi başkanı Suzanne Ortega, vize iptalleri konusundaki kargaşanın birçok öğrenci arasında endişeleri körüklediğini söyledi. “Bence ABD’nin artık güvenli bir yer olmadığına dair güçlü bir sinyal bu” dedi.
Eğer ABD uluslararası öğrencilere düşmanca davranan bir ülke olarak ün kazanırsa, bu birçok Amerikan koleji ve üniversitesi için yıkıcı olabilir.
Dışişleri Bakanlığı Eğitim ve Kültür İşleri Bürosu ve Uluslararası Eğitim Enstitüsü tarafından yayınlanan yakın tarihli bir rapora göre, 2023-24 akademik yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde 1,1 milyondan fazla uluslararası öğrenci vardı. Sayı, iş deneyimi kazanmak için mezun olduktan sonra kısa bir süre ülkede kalan öğrencileri içeriyor.
Rapor, New York Üniversitesi, Northeastern Üniversitesi ve Columbia Üniversitesi’ni uluslararası öğrenciler için en büyük üç ev sahibi okul olarak tanımlıyor. NYU’ya kaydolan yabancı öğrenci sayısı son on yılda yaklaşık yüzde 250 arttı.
Uzmanlar, yabancı öğrencileri kaybetmenin daha geniş ekonomi için de kötü olabileceğini söylüyor. Uluslararası eğitimi teşvik eden NAFSA Uluslararası Eğitimciler Birliği’ne göre, uluslararası öğrenciler Amerikan ekonomisine yılda yaklaşık 44 milyar dolar pompalıyor ve sadece geçen yıl ilave 378.000 istihdam yarattı.
Kredi derecelendirme ajansı Moody’s, federal politika değişikliklerini bir tehdit olarak göstererek geçen ay yüksek öğrenim sektörünün görünümünü “olumsuz”a çevirerek düşürdü.
Trump yönetimi, vizeleri iptal ederken yasaları çiğneyen veya dış politika çıkarlarına tehdit oluşturan uluslararası öğrencileri hedef aldığını söylüyor.
Dışişleri Bakanı Marco Rubio, “Hiç kimsenin vize hakkı olmadığını” savundu. Geçen ay yaptığı açıklamalarda, vize verirken ve iptal ederken “ihtiyatlı tarafta duracağız” dedi.
“Aktivistleri Amerika Birleşik Devletleri’ne ithal etmeyeceğiz” diye ekledi. “Çalışmak için buradalar. Sınıfa gitmek için buradalar. Yıkıcı ve üniversitelerimizi baltalayan aktivist hareketlere liderlik etmek için burada değiller. Bence buna izin vermeye devam etmek delilik.”
Uluslararası öğrenci sayısı onlarca yıldır yukarı yönlü bir yörüngedeydi. San Diego’daki Kaliforniya Üniversitesi kampüsünde yabancı öğrencilerle çalışan bir ekonomist olan Gaurav Khanna, yabancı öğrencilerin getirdiği gelirin bazı devlet üniversitelerinin Büyük Durgunluk’u atlatmasına yardımcı olduğunu söyledi.
Doktor Khanna’nın araştırması, yurtdışından öğrenci çekebilecek okulların genellikle yerli öğrenciler için eyalet içi öğrenim ücretini artırmaktan ve büyük araştırma ve öğretim kesintilerinden kaçınabildiğini buldu.
“Yerel öğrenciler için kapıları açık tutmak için daha fazla uluslararası öğrencinin içeri girmesine izin vermeniz gerekiyor” dedi.
Ekonomik etkilerin ötesinde, yüksek öğrenim liderleri, uluslararası kayıtlardaki düşüşlerin dünyanın en iyi zihinlerini Amerika Birleşik Devletleri’ne gelmekten caydıracağından endişe ediyor. Bir hesaba göre, uluslararası öğrenciler Amerika Birleşik Devletleri’ndeki toplam üniversite öğrencilerinin yaklaşık yüzde 6’sını oluşturuyor.
Dört öğrenciden birinden fazlasının yurt dışından geldiği Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde (MIT), başkan Sally Kornbluth Pazartesi günü yaptığı açıklamada, üniversitenin “diğer ülkelerden bize katılan öğrenciler ve akademisyenler olmadan önemli ölçüde küçüleceğini” söyledi.
Dr. Kornbluth, “Beklenmedik vize iptalleri tehdidi, dünyanın dört bir yanından en iyi yeteneklerin ABD’ye gelme olasılığını azaltacak. Bu, önümüzdeki yıllarda Amerikan rekabet gücüne ve bilimsel liderliğe zarar verecek” diyor.
Boston College’dan Dr. Chris Glass, bilim ve teknoloji alanlarındaki 50.000 ila 75.000 uluslararası yüksek lisans öğrencisinin federal hibe kesintilerinden etkilenebileceğini tahmin ediyor.
Genel olarak, uluslararası öğrenci sayısının 2014-15 akademik yılından bu yana ilk kez 1 milyonun altına düşebileceğini söyledi.
The New York Times tarafından yapılan bir araştırma, Trump yönetiminin ülke çapında 222 okulda 1.500’den fazla vizeyi iptal ettiğini saptadı. Bunların yanısıra göçmenlik görevlileri de bir dizi öğrenci ve araştırmacıyı gözaltına almaya ve sınır dışı etmeye çalıştı.
Vize iptallerinin bazıları öğrencilerin geçmişindeki yasal ihlallerle ilgili gibi görünüyor, birkaçı aktivizmle ilgili ve bazı durumlarda öğrenciler vizelerini neden kaybettiklerini bilmiyorlar.
Aslında Başkan Trump’ın ilk dönemi de uluslararası öğrenci kayıtları açısından ürperticiydi. 2017’de Trump, ağırlıklı olarak Müslüman olan yedi ülkeden seyahatleri yasakladı ve birçok üniversiteye başvurularda keskin düşüşler oldu. Covid-19 pandemisi sırasında daha büyük bir düşüş meydana geldi.
“Bazı üniversiteler muhtemelen fırtınayı atlatabilir. Ancak diğer üniversitelerin kaynakları yok,” diyor Dr. Khanna. “Fonlarının çoğu kesilirse ve aynı zamanda uluslararası öğrencilerden elde edilen gelirden olurlarsa, başları belaya girer.”
Amerika Birleşik Devletleri dışından gelen öğrencilerin çoğu, elde ettikleri akademik dereceyi ülkede kalığp iş bulmaya giden bir yol olarak görüyor.
Ancak Trump yönetiminin göçü engellemeye çalışması, bazı öğrencilerin ABD’de okumanın yerel işgücüne katılmayı garanti etmediğini düşündüreceğini ve onların ABD’ye gelmekten başından cayabileceklerini söylüyor Dr. Khanna.
Amerikan okulları için zaten özellikle kötü bir zamandayız, çünkü ABD’de doğum oranları düşüyor.
Ulusal Eğitim İstatistikleri Merkezi’nden alınan son veriler, bu yıl 3,8 milyondan fazlayla zirve yapan yıllık lise mezunu sayısının 2032 yılına kadar 3,5 milyona düşeceğini tahmin ediyor.
Başkan Trump’ın ilk döneminde, bazı Amerikan üniversiteleri düşmanca bir yönetimle ilgili endişelere rağmen yabancı öğrencileri gelmeye ikna etmeye çalıştı.
Şimdi üniversiteler, ayrılmak zorunda kalan zaten kayıtlı uluslararası öğrencilere yardım etmek için çabalıyorlar.
Dışişleri Bakanlığı, 40 öğrencinin ve Boston’daki Northeastern Üniversitesi’nden yeni mezun olanların vizelerini iptal ettikten sonra, okul bu öğrencilere uzaktan eğitim fırsatları veya uluslararası kampüslerine geçiş sunacağını söyledi.