ABD ekonomisinde sürpriz daralma oldu, Trump yine Biden’ı suçladı
01 Mayıs 2025

ABD ekonomisi, işletmelerin tarifelerden önce ithalat stoklarını artırmaya çalışması ve tüketicilerin harcamalarını azaltmasıyla 2025’in ilk üç ayında daraldı.

ABD Ticaret Bakanlığı, gayri safi yurt içi hasılasının (GSYH) ilk çeyrekte mevsimsel ve enflasyona göre ayarlanmış yıllık yüzde 0,3 oranında düştüğünü açıkladı. Bu, 2022’nin ilk çeyreğinden bu yana en büyük düşüş oldu.

GSYH’deki düşüş, yılın ilk üç ayında yürürlüğe girmeye başlayan ve cari ikinci çeyrekte önemli ölçüde artırılan gümrük vergilerinden kaçınma isteğini yansıttı. İthalat yüzde 41,3 oranında artarken, ihracat daha yavaş bir şekilde yüzde 1,8 oranında yukarı geldi.

2024’te istikrarlı bir hızla büyümüştü

ABD ekonomisi yıla güçlü bir şekilde girdi; 2024’te istikrarlı bir hızla büyüdü ve enflasyon azalmaya devam etti. İşsizlik oranı yüzde 4,1’de kaldı ve işverenler, 2024’ün son çeyreğindeki 628.000’den düşerek, ilk çeyrekte 456.000 yeni iş yarattı.

Yine de, işletmeler ve bireyler, gümrük vergileri etrafındaki belirsizlik ve daha yüksek fiyatlar getireceği endişeleri nedeniyle ekonomiden endişe duyduklarını söylüyorlar. Yatırımcılar da gelişmelerden korku duyuyorlar. Gümrük vergileri ve ekonomiyle ilgili endişeler S&P 500 ve Nasdaq Composite’i 2022’den bu yana en kötü çeyreklerine sürükledi.

Gümrük vergisi kaynaklı fiyat artışları korkusu, bazı tüketicileri artan maliyetlerin önüne geçmek için satın alımlarını hızlandırmaya yöneltti. Örneğin araç satışları Mart ayında arttı. Ancak bu bile satıcılar için iyi bir haber olarak değerlendirilmedi.

Fed Başkanı Jerome Powell, Nisan ortasında tüketicilerin daha yüksek fiyatlarla karşılaşma ve ekonominin kısa vadede tarifeler sonucunda daha yüksek işsizlik görme olasılığının “güçlü” olduğunu söyledi.

 Trump’a göre sorumlusu Biden

Başkan Donald Trump, ABD ekonomisinin 2025’in ilk çeyreğinde yüzde 0,3 küçüldüğüne dair verilerin açıklanmasının ardından Truth Social hesabından paylaşımda bulundu.

Paylaşımında “Bu Biden’ın borsası, Trump’ın değil.” ifadesine yer veren Trump, kendisinin 20 Ocak’a kadar görevi devralmadığını anımsattı.

Trump, gümrük vergilerinin yakında devreye gireceğini ve şirketlerin rekor sayılarda ABD’ye geri dönmeye başladığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Ülkemiz büyük bir sıçrama yapacak, ama önce Biden’ın ‘yükünden’ kurtulmamız gerekiyor. Bu biraz zaman alacak, tarifelerle hiçbir ilgisi yok, sadece (Biden) bize kötü rakamlar bıraktı. Ama büyüme başladığında, benzeri görülmemiş bir şey olacak. Sabırlı olun.”

ÇOK OKUNANLAR