Colani ilk kez Avrupa’da: Yarın Macron’la görüşecek
06 Mayıs 2025

Suriye’de yeni devlet sistemine yönelik tartışmalar sürerken geçici Cumhurbaşkanı Ahmet el Şara (Colani) Türkiye ve Arap ülkelerinden sonra ilk Avrupa gezisine Fransa’dan başlayacak. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüşmesi beklenen Şara’nın gündeminde, Suriye’nin içinde bulunduğu siyasi durum, ekonomik yatırımlar, ülkeye yönelik uygulanan ambargo, nasıl bir yönetim tartışmaları ve ülkenin geleceğine ilişkin önemli konu başlıklar yer alıyor. Aylardır etrafında yoğun çatışmaların sürdüğü stratejik önemdeki Tişrin barajının Suriye Demokratik Güçleri (SDG) tarafından Şam yönetimine bırakılmasında ise son aşamaya geldi. Bu kapsamda saldırıları önlemek amacıyla barajdaki “halk nöbeti” uygulamasına son verildi. Nöbete son verilmesi sonrası bölgede kutlamalar başladı.

Şam’da iktidarı ele geçiren Heyet Tahrir Şam Yönetimi (HTŞ) Başkanı Ahmet el Şara’nın geçici Cumhurbaşkanı ilan edilmesi sonrası ülkede Arap Nusayrilere yönelik katliam girişimleri, ardından Dürzi silahlı gruplarla Şam yönetimine bağlı ordu güçleri arasında yaşanan çatışmalar Suriye’de mevcut yönetimi uluslararası alanda tartışmalı hale getirdi. Giderek mezhep çatışmalarına sürüklenen Suriye’deki durumu yakından izleyen ABD ve Avrupa ülkelerinin Şara üzerinde baskıyı arttırması kısa sürede etkisini gösterdi.

Kürtlerden sonra Dürzilerle birçok konuda anlaşan Şam yönetimi, Türkiye ile birçok Arap ülkesi ile temaslarını arttırdı. Bu kapsamda Cumhurbaşkanı Şara, Avrupa görüşmeleri kapsamında ilk gezisini Fransa’ya yapacak.

Cumhurbaşkanı Macron, yarın Paris’te Suriye Devlet Başkanı Şara’yı kabul edecek. Elysee Sarayı’ndan yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, yarın Paris’te Ahmed Şara’yı kabul edecek. Bu, Suriye’nin geçici cumhurbaşkanının Avrupa’ya yapacağı ilk ziyaret olacak.

Fransa Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada, Macron’un “Fransa’nın Suriye’nin tüm bileşenlerine saygı duyan, özgür, istikrarlı ve egemen bir Suriye inşasına desteğini yeniden teyit edeceği” ifade edildi.

Görüşülecek konu başlıkları

Macron ile Şara arasında yapılacak görüşmelerde Suriye’ye yönelik önemli konu başlıklarının yer alacağı öğrenildi. Kuzeydoğu Suriye’deki Kürt yönetimi ile yakın diyalog halinde olan Fransa yönetimi, bölgedeki statü talebi ile yakından ilgileniyor.

Görüşmede Kürt ve Dürzi grupların federasyon talebi,  ülkedeki mezhep çatışmalarına  doğru giden gerginlikler, Türkiye ve İsrail’in ülke topraklarındaki askeri varlığı, etnik  grupların talepleri, Esad döneminde uygulanmaya başlayan ekonomik ambargoların kaldırılması ve ekonomik yatırımlara ilişkin konu başlıklarının gündeme gelmesi bekleniyor.

Tişrin barajında nöbet sona erdirildi

Şam yönetimi ile Kuzeydoğu Suriye Kürt yönetimi arasında imzalanan ve 8 maddeden oluşan anlaşma kapsamında stratejik önemdeki Tişrin Barajı’nın merkezi Şam yönetimi denetimine bırakılmasında son aşamaya gelindi. Bu kapsamda Ankara destekli SMO silahlı gruplarının saldırılarını durdurmak amacıyla barajda bir süredir uygulanan “halk nöbeti”nin sona erdirildiği duyuruldu.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi (Rojava) tarafından dün yapılan açıklamada “118 gün süren Tişrin Barajı’ndaki nöbetin başarıyla sonuçlandığı ve sona erdiği” duyuruldu.  Açıklama sonrası bölgenin birçok yerleşim biriminde kutlamalar için halk sokağa çıkıp kutlamalar yaptı.

10 Mart’ta Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara ile Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Genel Komutanı Mazlum Abdi arasında 8 maddelik bir anlaşma imzalanmıştı.

Anlaşmada “Suriye halklarının inanç ve ulusal kimliklerini eşit şekilde temsil etme, güvenlik ve kamu hizmetlerinin sağlanması, göçmenlerin güvenli geri dönüşü, nefret söylemine ve fitne yaratacak tutumlara karşı durma, ülke genelinde ateşkesin sağlanması” gibi maddeler yer almıştı. Anlaşmanın ardından Tişrin Barajı ve Karakozak Köprüsü’ne yönelik saldırılar durdurulmuştu.

Tişrin’in önemi

Tişrin Barajının yanısıra bölgedeki Karakozak Köprüsü, ülkedeki ekonomik, siyasi ve askerî açıdan büyük önem taşıyor. Karakozak Köprüsü, Fırat Nehri’nin iki yakasını birbirine bağlayan uluslararası M4 karayolu üzerinde yer alması nedeniyle bölge ticareti açısından önemli bir rol oynuyor.

Tişrin Barajı ise Kobani (Ayn el Arap), Minbic ve kırsalının büyük bir bölümünün, Halep’in bazı kesimlerinin ve Tabka çevresinin elektrik ihtiyacını karşılıyor. Sulu tarım açısından da hayati bir kaynak olarak ön çıkıyor.

Fırat Barajı’ndan sonra Tişrin Barajı, Suriye’nin enerji üretiminde ve kapasitesi açısından en büyük ikinci barajı. Baraj gölü yaklaşık 1,9 milyar metreküp su depolayabiliyor.

ÇOK OKUNANLAR