Deprem korkusu alışkanlık değiştiriyor: Vatandaş yastık altını bankaya taşıyor
08 Mayıs 2025

Artan deprem riski ve hırsızlık endişesiyle birlikte fiziki altınlarını evde tutmak istemeyen vatandaşlar, güvenli saklama ve kayıt altı avantajı sunan Kuyumcu Altın Değerleme Sistemi’ne yöneldi.

2023 Kahramanmaraş ve 2025 Nisan İstanbul depremlerinin ardından, vatandaşların evde altın saklama alışkanlıkları değişmeye başladı. Son yıllarda hırsızlık vakalarındaki artış da bu değişimi hızlandırdı. Bu durum KAD-SİS sistemine ilgiyi rekor seviyeye çıkardı. 2024 yılında KAD-SİS üzerinden bankalara aktarılan altın miktarı bir önceki yıla göre yüzde 35 artış gösterdi.

Altınlar bankada güvenle saklanıyor, dijital ortamda takip ediliyor

KAD-SİS sistemi ile vatandaşlar, evde tuttukları bilezik, çeyrek, gram gibi fiziki altınlarını yetkili kuyumcular aracılığıyla sisteme dâhil edebiliyor. Altınlar, 995/1.000 saflık oranıyla gram bazında değerleniyor ve vatandaşın banka hesabına aktarılıyor. Bu sayede hem fiziki koruma sağlanıyor hem de yatırım dijital ortamda yönetilebiliyor. Altınlar istendiği zaman tekrar fiziki olarak çekilebiliyor.

Uzmanlar: Hem güvenlik hem kayıtlı ekonomi için faydalı

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş “Evdeki fiziki altınlarımızı güvenceye nasıl alırız?” sorusunun son dönemde çokça sorulduğunu belirterek, KAD-SİS sisteminin bu konuda en mantıklı çözüm olduğunu ifade etti. Türkiye Gazetesi’nin göre, İstanbul’da kuyumculuk yapan Halit Gözüpek ise “Artık kimse evinde altın saklamak istemiyor. Müşterilerimiz, ‘Deprem olursa altınlarımız enkaz altında kalır’ korkusuyla bankaya yatırıyor” dedi.

Uzmanlar, bu sistemin yalnızca bireysel güvenliği değil, aynı zamanda kayıt dışılığın önlenmesini de sağladığını belirtiyor. “Evde bekleyen altınlar ekonomiye kazandırılıyor, kayıt dışı ekonomi azalıyor” değerlendirmesi yapılıyor.

 

 

ÇOK OKUNANLAR