İnci Taneleri: Sezon finalinin rehinesi!
16 Mayıs 2025

Salacak ailesinde işler kızıştı. Talip’in (Suat Güzey) otoritesinden bir türlü kurtulamayan kardeşler Piraye ve Tayfun (Selma Ergeç, Özgün Çoban) abilerine karşı cephe almıştı. Yeni bölümde Talip bu ittifakı anlayınca kardeşleriyle yüzleşti ve iki cephe de birbirine resti çekti. İkinci sezonda, aile içindeki sessiz savaşın artık toplarla tüfeklerle sürdürülmesini izleyeceğiz.

İki sezondur cevapsız kalan soru

Azem (Yılmaz Erdoğan) bu sezon bir zahmet Dilber’le (Hazar Ergüçlü) sevgili, pardon sevdicek, olduklarını kabul etmişti. Ancak Dilber’in, oğlunun velayetini alabilmesi için evlenmesi ve düzenli bir hayat kurması gerekince Azem yan çizmişti. Bu bölümde Nergis (Yasemin Baştan) konuya el atsa da elimizde Azem tarafından gevelenmiş birkaç cümle kaldı. “Dilber’le ciddi düşünmüyorum” de canımızı ye. İki kızarız, ama rahatlarız. Ama illa Dilber’in de bizim de kafamızı karıştıracak: Cihan’ın (Kubilay Aka) donörlükle ilgili kararını konuşacakları aile yemeğine Dilber’i, onun da aileden olduğunu söyleyerek davet etmesin mi? E karın ağrın ne hocam o zaman? İyice “Ben etiketleri sevmiyorum ya” diye triplenen ergenlere döndün.

Azem nerede?

Ancak bu aile yemeği gerçekleşmedi, çünkü Azem daha yola çıkamadan ‘uzaylılar tarafından kaçırıldı, evet, tarafından’. Kaçıranın kimliği öbür sezona kaldıysa da tahmin etmek zor değil. Kim olacak canım, Keloğlan! Ya Zahir-Reyyaz (Mustafa Yıldıran, Selim Erdoğan) cephesidir ya da Salacakgilden Talip veya Cevher (Sait Genay). İki cephenin de en güçlü adaylarıysa Azem’le kişisel meseleleri olan Zahir ve Talip elbette.

Dizi yansıması

🔴 İzleyicilerden bazıları ters köşe olacağı, Azem’i kaçıranın Cenk (Bekir Aksoy) çıkacağı tahmininde bulunmuş. Evet, hiç kimsenin ciddiye almadığı Cenk. Boşboğazlık, zevzeklik, yaralı parmağa işememek gibi özelliklerle öne çıkan Cenk. Vallahi adam aslında tehlikeli biri çıkarsa gerçek bir ters köşe mi izlemiş oluruz yoksa “Bir kişi de mafyatik çıkmasın be kardeşim!” diye serzenişte mi bulunuruz, bilemiyoruz.

🔴 Cenk bir türlü Piraye’nin gönlünü kazanamayınca pes edip Zanzibar’a gitme kararı almıştı. Azem’in kaçırılmasında dahli yoksa onu güzel vedasıyla anacağız: “Ben seni sevebileceğim en güzel şekilde sevmeye çalıştım Piraye.” Hepimizin enerjisini emen bir tip olmasaydı bu dediği doğruydu laf aramızda. Kendisini Piraye’ye karşı iyi ve nazik yönüyle izledik hep.

🔴 Azem bu bölümde Piraye’ye “Sana bir çocuk lazım” diyerek elbet bir gün birlikte olacaklarını, hatta çocuk da yapacaklarını mı sinyalledi dersiniz? Umuyoruz bir daha çocuk yapmaz zira iki kadından yaptığı üç çocuğunun ayrı ayrı dramı hepimize yetiyor.

🔴 Dizinin diğer sosyetik ailesi Gümüşkayalardan Semiramis (Bestemsu Özdemir) vesilesiyle karakter gelişimi yerine ‘karakter katli’ diye bir olguyla tanışmış olduk bu sezon. Bir süredir histerik ve takıntılı bir eski âşığa dönmüştü malum. Cihan’ı kıskandırmak için elini verdiği Reyyaz’a bu bölüm iyice kolunu kaptırdığını idrak etti ve bu açmazdan çıkamayacağını anlayınca intihara teşebbüs etti.

🔴 Semiramis’in bu kararındaki tek etken Reyyaz ablukası değil. Annesiyle çatışmasının nedenini önceki bölümlerde öğrenmiştik. Annesi küçüklüklerinden beri mesafeliymiş, en büyük acılarında çocuklarının yanında olmamış. Bu bölümde Semiramis serzenişlerine ekleme yaptı: “Beni dadım büyüttü, senin vücudun bozulmasın diye süt anne emzirdi, sorunlarımızı pedagoglara aktardın. Şimdi de psikiyatr.”

🔴 Bu yüzleşmeyi izlememiz karakterlere derinlik kattı, gerekliydi de. Ayrıca dizinin en büyük temalarından biri olan ebeveyn-çocuk ilişkisi bağlamında da anlamlıydı. Ancak… Çocuğunu bakıcı yardımıyla büyüten kadınları zorbalama huyu niye son dönemlerde yeniden hortladı? En son eski nesil huysuz kaynanaların gelinlerine soktuğu bir laf olarak tarih sayfalarına gömülmemiş miydi? Pedagog ve psikiyatr eleştirisine de anlam veremedik. Çocuklarının dertleriyle hiç ilgilenmemek elbette bir sorun, ancak uzmanlardan yardım almanın önemini insanlara yaymak için göbeğimiz çatlamıyor mu yahu? Baltalamayalım lütfen…

Biz bu diziyi çoktan izledik!

🔴 Azem’in kitap taslağından diziye uyarlanmak üzere ‘İnci Taneleri’nin senaryosu yazılmaya başlamıştı biliyorsunuz ki. Bölüme, dizinin ilk bölümünden bazı karelerle başladık. Senarist Demir (Tugay Mercan) yazdığı senaryodan bir bölüm okurken arkada bu kareler döndü. Anladık ki başından beri Demir’in senaryosunu izliyormuşuz, ‘İnci Taneleri’ zaten çekilmiş ve gözümüzün önündeymiş. Bu da demek ki dizi içinde bir daha çekim aşamalarını, hikâyeye uygun oyuncu seçimi gibi aksları izlemeyeceğiz.

🔴 Yapımcı Vedat (Levent İntepe) Azem ve Dilber’le ilgili “Hemen birlikte olmuyorlar değil mi?” sorusu da dâhil olmak üzere izleyicinin aklına takılanları bir bir sordu. Dilber’in Azem’e yönelik ani flörtözlüğü, neden ondan etkilendiği masaya yatırıldı. Bu vesileyle ilk bölümlerden o kareleri bir de senarist ve yapımcı gözüyle izlemiş olduk. Diziye bir de yönetmen bulduk: Reha (Cemal Toktaş).

🔴 Azem karakterini yaşlı bulan Vedat’a destek Reha’dan geldi: “Adamı otuz yaşından büyük yapmayın, kime oynatacağız?” Bu, bazı izleyicilerin diziye yönelttiği eleştirilerden biri: Azem bu yaşında ne işlere kalkışıyor? Ama dikkat ederseniz izleyicinin eleştirisinin özünde yaşını almış bir başrol izlemek yok. Bu nedenle dizide ikide bir bu yaş konusunun açılması gerçekçiliğini yitirmeye başladı.

🔴 Nitekim gerçek hayatta yaşı ne kadar büyük olursa olsun erkek oyuncular başrolden figürana her türlü rol bulabiliyorken kadın oyuncular yaş aldıkça kenara itiliyor. Genç-yetişkin bandındaki kadın oyuncular ekseriyetle yetişkin-olgun bandındaki erkek oyuncularla partner yapılıyor. Bu bir sektör gerçeği ve sorunu, hatta Hollywood’un çoktan ses çıkardığı bir durum.

🔴 Kültür sanat ve toplumsal eleştiri köşemize ilk yazılı barış anlaşması olan Kadeş Antlaşması’yla devam edelim. Sık sık barışa vurgu yapan Azem hocamız bu bölümde İzzet’le (Furkan Rıza Demirel) konuyu tartıştı. Antlaşmanın tarafları olan Mısır firavunu II. Ramses ile Hitit kralı III. Hattuşili’nin daha sonra damat-kayınpeder olduğundan da bahsettiler. Bu bilgiyi önemli kılan ise Azem’in yorumu: “Umarım kız da mutlu olmuştur o işten.” Acı (ve eleştirel) cevabı kendileri verdiler: Tarih o kısmına değinmiyor.

🔴 Tıpkı Ferda’nın tedavisi, Azem’in kitabı, racon savaşları ve Komiser Kürşat (Aytek Şahan) meseleleri gibi Dilber ile Yıldız’ın (Ümit Beste Kargın) tırnak salonunun akıbeti de üçüncü sezona kaldı. Dükkân açıldı açılmasına, işlemeye de başladı, ancak Kamuran abi (Deniz Erdoğan) işin peşini bırakmıyor. Pavyonunun yıldız isimlerini kaybetmek istemeyen Kamuran iyice çirkinleşti, oysa ne sevimli tanıtmıştınız bize… Kamuran’ın elinde, Dilber ve Yıldız’ın mazideki o gizemli olayla ilgili itiraflarını içeren bir ses kaydı varmış. Aman şu kadınlar yeni hayatlarına bir türlü başlayamasın…

Künye
Yayın mecrası: Kanal D
Yapım: BKM
Yapımcı: Necati Akpınar
Yönetmen: Şenol Sönmez
Senaryo: Yılmaz Erdoğan
Müzik: Ender Gündüzlü, Metin Arıgül, Can Sanıbelli, Şahin Kurnaz
Oyuncular: Yılmaz Erdoğan, Hazar Ergüçlü, Selma Ergeç, Kubilay Aka, Rıza Kocaoğlu, Sera Kutlubey, Yasemin Baştan, Güven Kıraç, Bekir Aksoy, Selim Erdoğan, Bestemsu Özdemir, Aytek Şayan, Onur Akbay, Bora Cengiz, Mustafa Yıldıran, Tugay Mercan, Ülkü Hilal Çiftçi, Orkuncan İzan, Ümit Beste Kargın, Furkan Rıza Demirel, Kayra Sır, Evren Duyal, Özgün Çoban, Begüm Atak, Suat Güzey, Taylan Meydan, Gözde Gürkan, İrem Çıray, Fatih Yücebağ, Fatih Öztürk, Elif Erol, Deniz Erdoğan, Şule Zeyren, Gülenay Kalkan. (Konuk) Birsen Dürülü, Cemal Toktaş, Deniz Bolışık, Levent İntepe, Veysel Diker.

İnci Taneleri: Umut, barış ve şiddet kol kolaİnci Taneleri: Umut, barış ve şiddet kol kola

ÇOK OKUNANLAR