PKK’nın fesih kararı ve DEM Parti’nin Abdullah Öcalan’a yaptığı ziyaretin ardından MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin TBMM’de komisyon kurulması çağrısının ardından AKP’den itiraz geldi. AKP Genel Başkan Yardımcısı Zafer Sarıkaya “Silahların herhangi bir şekilde daha gündem oluşturduğu bir ortam içinde TBMM’deki sürecin konuşulabilme imkanının olmadığı kanaatindeyim” dedi.
PKK’nın 12 Mayıs’ta yaptığı açıklamada silah bırakma ve kendini fesih kararını duyurmasının ardından gözler TBMM’ye çevrildi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli dün yaptığı yazılı açıklamada TBMM’de yer alan tüm siyasi partilerin temsilcilerinden oluşacak bir komisyon kurulması çağrısı yaptı.
Bahçeli’nin “Teamüllere uygun olarak TBMM Başkanı’nın çağrısıyla ‘Yeni Yüzyılın Terörsüz Türkiye Stratejisi; Milli Birlik ve Dayanışma Komisyonu’ kurulması teklif ve temennimizdir” çağrısına yanıt veren TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş da “Süreç planlandığı gibi devam ediyor. Şimdi bundan sonraki kısım terör örgütlerinin silahlarını teslim etmesidir. Bu teslim gerçekleştikten sonra zaten bu meselenin konuşulacağı yer hem siyaset olarak hem yasal zeminin hazırlanması bakımından Türkiye Büyük Millet Meclisi’dir. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde de bütün siyasi partiler hep beraber sürece omuz vereceğiz” ifadelerini kullandı.
AKP’den itiraz geldi
Siyaset gündemini hareketlendiren çağrıya AKP’den ise itiraz geldi. AKP Genel Başkan Yardımcısı Zafer Sarıkaya NTV’ye yaptığı açıklamada MHP lideri Bahçeli’nin komisyon çağrısına ilişkin görüşlerini şöyle anlattı:
“Son 40 yıllık sürece baktığımız zaman Türkiye’nin terör noktasında ödemiş olduğu çok ciddi bedeller var. 40 binden fazla insanımızı şehit verdiğimiz bu süreçte ekonomik olarak baktığımızda 1-2 trilyon dolar arasında ifade edilen masrafın sağlanmış olduğu bir süreçten bahsediyoruz dolayısıyla sayın Bahçeli’nin çağrısı ve Sayın Cumhurbaşkanımızın iradesiyle başlamış olan bu sürecin gelmiş olduğu noktada İmralı’dan yapılan çağrıyla birlikte PKK terör örgütünün bugün itibariyle silah bırakmış olmasını başlatan süreci ifade etmiş olmasını son derece kıymetli ve değerli buluyorum. Ancak sadece silahları bırakmış olmanın yeterli olmadığı, silahların teslim edilmiş olmasının gerektiğini de belirtmek istiyorum.
Silahların herhangi bir şekilde daha gündem oluşturduğu bir ortam içerisinde TBMM’deki sürecin konuşulabilme imkanının olmadığı kanaatindeyim.
Dolayısıyla TBMM bütün bu silahla ilgili ilişiğin kesilmiş olduğu dönemden itibaren tüm siyasi partilerin belki de katkı sunabileceği bir zemin içerisinde hareket edilecek bir sürecin başlamış olmasının elbette kıymetli ve değerli olduğu düşüncesindeyim.”
“Bir sonraki aşamaya geçmenin doğru olduğu kanaatinde değilim”
Önce silahların mutlaka teslim edilmesi gerektiğini belirten Sarıkaya şöyle devam etti:
“Süreçler aşama aşama ilerlemesi gerekiyor. Siz belli bir aşamadaki bir süreci bir sonraki aşamaya evirirseniz o aşamada yapılması gereken işlemler tamamlanmadan bir sonraki aşamaya geçmenin çok doğru olduğu kanaatinde değilim. Silahların bırakılmış ve teslim edilmiş olması ve Türkiye’den herhangi bir tehdit unsuru oluşmadığı net olarak MİT tarafından ilgili kurumlara iletilmiş olması gerektiği kanaatindeyim.”