143 bin kişi Norveçli satranç büyük ustası Magnus Carlsen’e karşı oynadı, 46 gün süren oyun beraberlikle bitti
21 Mayıs 2025

Dünyanın dört bir yanından 143 bin satranç oyuncusu çevrimiçi ortamda Norveçli Büyük Usta Magnus Carlsen’le karşı karşıya geldi.

Carlsen bu maçla beraber bir çevrimiçi satranç maçında en fazla sayıda rakiple karşılaşma rekorunu da kırdı. Önceki rekorda Hintli büyük usta Viswanathan Anand 70 bin kişiye karşı oynamıştı.

‘Magnus Carlsen v The World’ diye adlandırılan oyun 4 Nisan’da Chess.com’da başladı.

Karşılaşma öncesi favori, tarihte en yüksek ELO puanına erişmiş Carlsen görülüyordu.

Hamleler için her iki tarafa 24 saat süre tanındı. 143 bin oyuncu, hamlelere oylamayla karar verdi.

Carlsen oyunda daha iyi bir açılış yapsa da ilerleyen hamlelerde iyi bir pozisyon yakalayamadı.

32 hamle sonunda Carlsen’in şahı sıkışınca taraflar aynı hamleyi üçer kez tekrar etti ve oyun beraberlikle sonuçlandı.

Carlsen, “Açılışta daha iyi durumda olduğumu düşündüm, sonra belki o kadar da özenli oynamadım. Doğrusu, o andan itibaren bana tek bir şans bile tanımadılar” dedi.

Bu arada oyun, ‘serbest’ stilde oynandı. Bu stilde filler, atlar, kaleler, vezir ve şah oyunun başlangıcında kendi sıralarında rastgele şekilde diziliyor, piyonlarınsa konumuysa değişmiyor.

Carlsen bu sıradışı formatta geçen ay sadece büyük ustaların katıldığı bir turnuvada dokuz maçın dokuzunu da kazanarak şampiyon olmuştu.

ÇOK OKUNANLAR