Erdoğan’ın rüya araştırması: Özlediği her sonuç orada
08 Haziran 2025

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen 4. Türkiye Gençlik Zirvesi’nde övgüyle bahsettiği “Türkiye’nin Gençleri: Evlilik ve Aile Algısı” araştırmasının sonuçları duyuruldu. Buna göre “Evlilik insanı mutlu eder” görüşüne katılanların oranı yüzde 73,3 olurken genç evlilerin yüzde 84,3’ü son üç yılda eşine boşanma teklif etmediğini belirtti. Katılımcıların yüzde 42,8’i çocuk sahibi olduğunu söylerken, ortalama çocuk sayısı 2,37 olarak ölçüldü.

Sabah’ta yer alan göre; Türkiye Gençlik STK’ları Platformu’nun (TGSP) “Türkiye’nin Gençleri: Evlilik ve Aile Algısı” araştırmasından çarpıcı sonuçlar geldi. Türkiye genelinde 15-35 yaş aralığındaki 2 bin 506 gençle gerçekleştirilen araştırmada, katılımcıların yüzde 50,2’si erkek, yüzde 49,8’i kadınlardan oluştu. Yaş ortalaması 27,7 olarak hesaplandı. Katılımcıların yüzde 46,6’sı lise, yüzde 22,3’ü üniversite mezunu. Medeni durumlarına bakıldığında ise gençlerin yüzde 60,5’i bekâr, yüzde 37,7’si evli olduğunu belirtti.

Araştırma sonuçlarına göre gençlerin yüzde 90,4’ü ailenin toplumdaki yerini “çok önemli” olarak değerlendiriyor. Aile, gençler için hâlâ güçlü bir değer alanı. Gençlerin yüzde 56,9’u ileride evlenmeyi düşündüğünü belirtirken, yüzde 21,4’ü ise yakın zamanda evlenmeyi planladığını ifade etti. İdeal evlilik yaşı ortalama 26,4 olarak tespit edildi. Katılımcıların yüzde 42,8’i çocuk sahibi olduğunu söylerken, ortalama çocuk sayısı 2,37 olarak ölçüldü.

Araştırmaya katılan gençlerin büyük çoğunluğu evliliği anlamlı, mutlu edici ve faydalı bir kurum olarak görüyor. “Evlilik önemlidir” diyenlerin oranı yüzde 75,3 iken, “Evlilik insanı mutlu eder” görüşüne katılanların oranı yüzde 73,3 oldu.

Gençler boşanmayı düşünmüyor

“Evlilik hakkında şüphelerim var” diyenlerin oranı yüzde 55,1, “Evlilikten korkuyorum” diyenlerin oranı ise yüzde 50,7 olarak kayda geçti. Boşanma fikri ise evli gençlerin çoğunluğunda gündeme gelmemiş. Katılımcıların yüzde 84,3’ü son üç yılda eşine boşanma teklif etmediğini belirtti.

Eş seçiminde bireysellik ön planda

Gençlerin yüzde 85,7’si eşini kendisinin seçeceğini ifade ederken, aile önerisini dikkate alacağını söyleyenlerin oranı yalnızca yüzde 7,4 olarak belirlendi. Evlilikte en çok dikkat edilen kriterin ahlaki duruş olduğunu belirten gençlerin oranı ise yüzde 30,2’ye ulaştı. “Evlilikte aile etkili olmalı” diyenlerin oranı yüzde 45,8 olarak ölçüldü.

Katılımcıların yüzde 31,2’si ailelerinin merasimlerde hiç ısrarcı olmadığını belirtirken, yalnızca yüzde 6,7’si ailesinin dayatmacı bir tutum sergilediğini söyledi. Gençlerin yüzde 64,2’si evlilik kararlarını partneriyle birlikte ortak şekilde aldığını ifade etti. Gençlerin yüzde 48,8’i aile dostları ve akrabalarla haftada birkaç kez görüştüğünü ifade ederken, yüzde 78’i her gün evde yemek yaptığını belirtti.

Temel motivasyon; aile kurmak ve çocuk sahibi olmak

Evliliğin temel motivasyonları arasında ilk sırada yüzde 36,6 oranıyla “aile kurmak ve çocuk sahibi olmak” gerekçesi yer aldı. Bunu yüzde 30,9 ile “duygusal bağ kurmak, sevmek ve sevilmek” ve yüzde 23,4 ile “aidiyet duygusu ve hayatı anlamlandırma” takip etti.

 

 

 

 

 

 

 

ÇOK OKUNANLAR