8 yılda 63 bin kadın girişimci ve 300’den fazla kadın kooperatifi e-ticaret ile buluştu; peki sırada ne var?
24 Haziran 2025

Girişimci Kadınlara Teknoloji Gücü Programı ile 2030 yılında 120 bin kadın girişimciye ulaşmayı hedefleyen Hepsiburada, programın 8’inci yılında, girişimci kadınlara yönelik, ‘Yol Arkadaşım Burada’ eğitim ve mentörlük programını hayata geçirdi. A Milli Kadın Basketbol takımını, ‘Oyunun rengini kadınlar değişterecek’ mottosuyla destekleyen Hepsiburada, Türkiye’deki girişimci kadınları çok yakın bir zamanda Kazakistan pazarındaki müşterilerle de buluşturmaya hazırlanıyor.

2000 yılında Hanzade Doğan tarafından kurulan ve 12 milyon aktif müşteriye hizmet verirken, ekim 2024’te Kazakistan’ın en zengin iş insanı Vyacheslav Kim’in sahibi olduğu Kaspi.kz’ye 1.127 milyar dolar bedelle (A ve B grubu hisselerinin yüzde 65.41’i) satılan Hepsiburada’nın Türkiye’deki girişimci kadınların önünü açan projelerini başından beri takip eden gazeteciler arasındayım.

2017 yılında hayata geçirilen Girişimci Kadınlara Teknoloji Gücü Programı 8’inci yılında ve Hepsiburada, kadını odağına alan projelerini her yıl güçlendirerek büyütüyor. Sadece girişimci kadınlara değil, kadınların her alanda görünürlüğüne katkı yapacak projeleri de destekliyor. Ne güzel ki bu destekten Erkeklerle birlikte Kadın A Milli Basketbol Takımı da faydalanıyor. Hepsiburada, Kadın ve Erkek A milli Basketbol Takımlarının resmi sponsoru.

Geçtiğimiz hafta Hepsiburada Kurumsal İlişkiler, İletişim ve Sürdürülebilirlik Başkan Yardımcısı Cem Tanır ve Hepsiburada Kurumsal İletişim, Sosyal Etki ve Sürdürülebilirlik Direktörü Canan Binal Yılmaz’ın davetlisi olarak bir grup kadın gazeteci Atina’daydık.

Sahadaki kadın oyuncuları ‘Oyunun rengini kadınlar değiştirecek’ sloganınıyla destekleyen Hepsiburada’nın ve bizlerin yüzünün Atina’da epey güldüğünü söylemeliyim. İzlediğimiz ilk maçta Fransa karşısında güçlü bir performans sergileyen millilerimiz her ne kadar son saniyede maçı Fransa’ya verse de diğer maçları alarak, Avrupa’da çeyrek finale kalarak hepimizin göğsünü kabarttı.

Hazır bir araya gelmişken Cem Tanır ve Canan Bilal Yılmaz’dan girişimci kadınlar için yaptıkları projede 8 yılın kazanımlarını ve yeni projeleri de konuşma fırsatı yakaladık. Öyle görünüyor ki Türkiye’nin öncü e-ticaret platformlarından Hepsiburada’nın Kazakistanlı patronu ve yöneticileri, Türkiye pazarının gücünün çok önemsiyor. Kazakistan ile birlikte Kaspi için bu 100 milyonluk bir pazar anlamına geliyor ki bu pazarda kadınların da gücü son derece önemli. İşte bu noktada sosyal sorumluk projelerinde kadına yönelik destekler öne çıkmaya devam ediyor.

Kadınların sosyal, ekonomik ve teknoloji alanında güçlenmesini destekleyen Girişimci Kadınlara Teknoloji Gücü programının yeni projesini Cem Tanır’dan dinledik. Hepsiburada, kadınlara yönelik yeni bir eğitim ve mentorluk modelini hayata geçiriyor. 2017 yılından bu yana 63 binden fazla kadın girişimciyi ve 300’ün üzerinde kadın kooperatifini e-ticaretle buluşturduklarını anlatan Cem Tanır, ‘Yol Arkadaşın Burada’ projesiyle girişimci kadınlara e-ticarette büyümelerini sağlayacak eğitim ve mentörlük desteği sunacaklarını söylüyor.

Kadın girişimcinin sattığı ürün adedi 66 milyona ulaştı

“Bu programı bir sosyal sorumluluk projesi olarak değil, kadınların ekonomide güçlenmesi, büyümesi ve kendi yolunu açmasını Hepsiburada’nın DNA’sı olarak kabul ediyor ve stratejik bir yatırım olarak görüyoruz” diyen Tanır, 2017 yılında bu projeye başladıklarında, platformda satış yapan girişimci kadınların oranının sadece yüzde 9 olduğunun, oysa bugün bu oranın yüzde 24’e yükseldiğinin altını çiziyor.

Öğreniyoruz ki kadın girişimciler Hepsiburada platformu aracılığıyla 66 milyonun üzerinde ürünü müşteriye sunmuş. Cem Tanır, hedeflerinin 2030 yılına kadar 120 bin kadın girişimciye ulaşmak olduğunu söylüyor.

Kadın girişimcilere sunulan imkanlar

Kadın girişimciler hangi desteklerden faydalanıyor diye merak ediyorsanız, onları da hemen sıralıyorum.

Hepsiburada, kadın girişimcilere e-ticaret yolculuklarında 1 milyon TL ciroya kadar yüzde 50 komisyon indirimi, ücretsiz ürün fotoğraf çekimi, 5.000 TL değerinde HepsiAd reklam bakiyesi, Türkiye’nin önde gelen 8 bankasıyla birlikte geliştirilen finansal ürünlere erişim, entegrasyon ve ön muhasebe desteği gibi avantajlar sunuyor.

Cem Tanır, “Kadın kooperatiflerine de süresiz yüzde 1 komisyon oranı ve ücretsiz kargo desteği sağlıyoruz. Girişimciler ayrıca HepsiJET, Hepsipay ve HepsiAd gibi platform çözümlerinden faydalanabiliyor’’ diyor.

Odağında toplumsal cinsiyet eşitliği var

Hepsiburada’nın kadın erkek eşitliğindeki karnesi yüz güldürüyor. Kadın çalışan oranı yüzde 50’ye, kadın yönetici oranı ise yüzde 42’ye ulaşan Hepsiburada’da kadın mühendis oranının da her geçen gün arttığını Cem Tanır’dan dinliyoruz.

Tanır, “Bugün Hepsiburada teknoloji ekibimizin %36’sı kadın mühendislerden oluşuyor. Yazılım ve veri bilimi alanında kadınların varlığını yalnızca bir istihdam politikası olarak değil, dijital dünyanın mimarisini eşitlik temelinde inşa etmenin şartı olarak görüyoruz. Çünkü algoritmaları kim yazarsa, sistem o bakış açısıyla çalışıyor. Biz bu dengeyi değiştirmek istiyoruz. Toplumsal cinsiyet eşitliğini yalnızca insan kaynağımızda değil, teknolojimizin kodlarında da sağlamaya çalışıyoruz. 2030 hedefimiz ise kadın mühendis oranımızı %50’ye çıkarmak” diyor.

“Yol Arkadaşın Burada” Eğitim ve Mentörlük Projesi

“Yol Arkadaşın Burada” adı verilen ve 15 modülden oluşan yeni eğitim ve mentörlük programına gelince… Bu eğitimlerde girişimci kadınlar; LinkedIn’de kişisel marka yönetiminden yapay zeka ile tasarım geliştirmeye, marka tescilinden influencer pazarlama ve kredi okuryazarlığına kadar geniş bir yelpazede eğitimler alacak. Eğitimi tamamlayan girişimci kadınlar için ayrıca bir mentor-menti ağı da kurulacak.

Hepsiburada Kurumsal İletişim, Sosyal Etki ve Sürdürülebilirlik Direktörü Canan Binal Yılmaz, ‘Girişimci Kadınlara Teknoloji Gücü programını ilk kurduğumuzda temel destekler, eğitimler vardı. Ama dünya değişiyor. Girişimci kadınların ihtiyaçları ve iş yapma biçimleri de değişiyor. Girişimci kadınlara ihtiyaç duydukları tüm bilgi ve becerileri kazandıracak, 360 derece kurgulanmış çoğunluğu online olacak bir eğitim modeli sunacağız. Proje, her kadının kendi yolculuğuna uyarlanabilir esneklikte tasarlandı” diyor.

Öğreniyoruz ki bugüne kadar 5 binden fazla kadın girişimci kendi markasını kurmuş. Canan Yılmaz, ‘Bu yolculukta onlara sadece teknik değil, aynı zamanda duygusal ve stratejik bir yol arkadaşlığı da sunuyoruz” diyor. Öğreniyoruz ki Kaspi’nin Hepsiburada’ya yaptığı yatırım ile beraber girişimci kadınlar ürünlerini çok yakın bir zaman içinde Kazakistan pazarındaki müşterilerle de buluşturacak.

Potadan Patiye: Her sayı 5 kilo mamaya dönüşüyor

Tekrar Atina’ya dönecek olursam… Basketbol maçından atılan her sayının hayvanseverlerin kalbinde özel bir yeri olduğunu da söylemeliyim.

Kadın ve Erkek A Milli Basketbol Takımlarının resmi sponsoru olarak Hepsiburada, FIBA 2025 Avrupa Şampiyonaları yolculuğunda sokak hayvanları için bir sosyal sorumluluk projesi hayata geçirdi. “Potadan Patiye” projesiyle A Milli Basketbol Takımlarının FIBA 2025 Avrupa Şampiyonası müsabakaları boyunca attığı her sayıyı, 5 kilo mama olarak Kurtaran Ev Derneği aracılığıyla sokak hayvanlarına bağışlayacak.

Toplumsal faydayı odağına alan Hepsiburada, Potadan Patiye projesiyle hem milli takımlarımıza destek olmayı hem de sahadaki başarının sokaktaki patili dostlarımıza umut olmasını hedefliyor. Kampanya süresince de Hepsiburada müşterileri de Patili Dostlara Destek Sayfası üzerinden projeye katkı sağlayabilecek.

FIBA 2025 Avrupa Şampiyonası’nda Kadınlar A Milli Basketbol Takımımızın üç maçta kaydettiği her sayı ile desteklenen kampanya kapsamında Hepsiburada Kurtaran Ev’e 1 ton 215 kilo mama bağışı yapacak. Müşterilerinin de desteğiyle bu rakam 21 Haziran itibarıyla 2,5 tona ulaştı. Turnuva boyunca devam edecek proje ile daha fazla patili dosta mama ulaştırılması hedefleniyor.

ÇOK OKUNANLAR