Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun verilerine göre Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden ayrıldığı 1 Temmuz 2021 tarihinden bu yana bin 310 kadın öldürüldü, 982 kadın ise şüpheli şekilde hayatını kaybetti. Sözleşmenin hazırlayıcılarından Prof. Dr. Feride Acar, sözleşmeden çıkmanın önleme ve koruma ilkelerine zarar verdiğini belirtti.
Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden ayrılmasının üzerinden dört yıl geçti. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’na göre bu sürede 1310 kadın cinayeti işlendi, 982 kadın ise şüpheli şekilde hayatını kaybetti.
Cumhuriyet’in göre, sözleşmenin hazırlanmasında görev alan Prof. Dr. Feride Acar, “Bu durum İstanbul Sözleşmesi’nin ne kadar çok yönlü olduğunu ve ortadan kaldırıldığında sonuçlarının olumsuz olacağını gösteriyor. Sözleşme yalnızca cezalandırmayı değil, şiddeti önlemeyi de içeriyordu” dedi.
Acar, “Topluma eğitim yoluyla verilmesi gereken mesajlar zayıfladı. Sözleşmeden çıkmak, aile içi şiddeti daha da cesaretlendirdi” ifadelerini kullandı. “Toplumsal cinsiyet kavramını kullanmayı yasaklayan bir devlet anlayışı gelişti” diyen Acar, “Sözleşmenin özünü reddetme noktasına gelindiğini” belirtti.
Sosyalist Enternasyonal’de konuştuğunu hatırlatan Acar, “Bu sürecin başından beri içindeydim. Diğer ülkelere sözleşmeye taraf olun çağrısı yaparken, Türkiye’nin pozisyonunu izah etmek çok zor” dedi.
Acar, 2025’in “aile yılı” ilan edilmesine ilişkin ise şu değerlendirmeyi yaptı: “Aile kurumu vurgulanırken birey haklarının ihmal edilmesi tehlikeli. Kadın hakları göz ardı ediliyor, çok daha muhafazakâr bir yapıya gidiliyor. Bu sağlıklı değil.”