İstanbul Teknik Üniversitesi Afet Yönetim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, yangınlarla mücadelede toplumsal eğitim ve sıkı önlemler gerektiğini vurgulayarak OHAL çağrısı yaptı. Kadıoğlu “Ben olsam, yarından itibaren hele de hava böyle sıcak ve daha da sıcak olacakken OHAL ilan eder, ormanlara girişi yasaklar, orman- insan etkileşimini en aza indirirdim” dedi.
Türkiye yaz aylarına yine orman yangınlarıyla girdi. Hürriyet yazarı Fulya Soybaş “Neden her yaz aynı manzarayı yaşıyoruz?” başlıklı yazısında konuyu ele aldı. Soybaş İstanbul Teknik Üniversitesi Afet Yönetim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu’nun görüşlerine yer verdi.
“Böyle büyük yangınları söndürmek havadakinin değil yerdeki ekibin; kazma- kürek, işidir”
Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, Türkiye’nin 2025 yılı orman yangını envanterinde 27 uçak, 105 helikopter, 14 İHA, 6 bine yakın arazöz ve yaklaşık 150 bin kişilik insan kaynağı bulunduğunu hatırlatarak, buna rağmen büyük yangınların söndürülmesinin havadan mümkün olmadığını söyledi. Kadıoğlu, şu ifadeleri kullandı:
“En büyük sıkıntı, hava şartları ormanların yanmasına müsait olduğu zamanlarda, birçok farklı noktada aynı anda yangınların patlaması. Bu noktada helikopter ya da söndürme uçakları ancak bir yere kadar yardımcı olabilir. Çünkü alevler bir kere belli bir büyüklüğe ulaştı mı o noktadan sonra müdahale çok zordur ve söndürmeye de büyük bir katkısı olmaz. Havadan yapılan müdahaleler, yangın söndükten sonra soğutma işlemlerinde ve yangın ilk çıktığı an etkilidir. Alevler büyüyüp, yayıldıktan sonra istediğin kadar havadan su bırak… Daha yere bile varmadan buhar olur, uçar o su. O noktada istersen Türk Hava Kuvvetlerine ait tüm uçakları seferber et…”
Yangınların asıl olarak karadan söndürülebileceğini vurgulayan Kadıoğlu “Böyle büyük yangınları söndürmek havadakinin değil yerdeki ekibin; kazma- kürek, işidir. Karşı ateş açarak, alevlerin önünü keserek, ormanda yollar açarak… Maalesef böyle büyük yangınlar ormanın bir kısmını feda etmeden de sönmez,” dedi.
“OHAL ilan edilmeli, ormanlara giriş kapatılmalı”
Yangınlarla mücadelede toplumsal eğitim ve sıkı önlemler gerektiğini vurgulayan Kadıoğlu OHAL çağrısı yaptı.
“Ormanlar ve ormana yakın yerlerde yaşayan halkı yoğun şekilde eğitmekle işe başlayacağız. ‘Yangın mevsimi’ gelmeden, mart- nisan- mayıs aylarında seferberlik ilan edip, yoğun eğitime alacaksınız; yangın neden çıkar, nasıl müdahale edilir, öğreteceksiniz. Okullardan tut camilere kadar yayacaksınız eğitimleri. Ben olsam, yarından itibaren hele de hava böyle sıcak ve daha da sıcak olacakken OHAL ilan eder, ormanlara girişi yasaklar, orman- insan etkileşimini en aza indirirdim. Sadece yasak da yetmez denetim de şart. Orman yakmanın (10 yıldan az olmamak üzere) hata da olsa, hapis ve para cezası olduğunu herkes bilecek. Ormanlara yakın yerleşim yerlerinde yangın gönüllülerinin sayısını arttırmak da önemli.”