Amerikan Başkanı Donald Trump, unutuldu sanılan ticaret savaşları gündemine geri döndü. Başkan dün aralarında Japonya vce Güney Kore’nin de bulunduğu 12 ülkeye 1 Ağustostan itibaren ABD’nin yüzde 25 gümrük vergisi uygulayacağına dair mektuplar gönderdi.
Trump, Truth Social sosyal medya hesabından önce ülkesinin Güneydoğu Asya’daki en yakın iki müttefiki, Güney Kore ile Japonya’ya yönelik gümrük vergisi mektuplarını paylaştı.
Mektuplarda Trump, ABD’nin önemli miktarlarda ticaret açığı vermesine rağmen söz konusu ülkelerle çalışmaya devam edeceğini ancak bunun, yalnızca daha dengeli ve adil bir ticaret temelinde mümkün olacağını belirtti.
Trump, “Bu nedenle sizi, dünyanın açık ara bir numaralı pazarı olan ABD’nin olağanüstü ekonomisine katılmaya davet ediyoruz.” ifadesini kullanarak, Japonya ve Güney Kore ile ticari ilişkilerin karşılıklı olmaktan uzak olduğunu savundu.
“ABD’de üretim yapılırsa vergi uygulanmayacak”
ABD Başkanı Trump, 1 Ağustos’tan itibaren, Japonya ve Güney Kore’den ABD’ye gönderilen tüm ürünlere, sektörel tarifelerden ayrı olarak yüzde 25 gümrük vergisi uygulanacağını belirtti. Trump, yüksek oranlardan kaçınmak için başka ülkeler üzerinden aktarılan malların daha yüksek tarifelerle karşılaşacağını kaydetti.
Trump, “Lütfen yüzde 25’lik oranın ülkenizle aramızdaki ticaret açığı eşitsizliğini ortadan kaldırmak için gerekenden çok daha az olduğunu anlayın” ifadesini kullandı.
Japonya veya Güney Kore’den şirketlerin ABD’de üretim yapmaları durumunda herhangi bir gümrük vergisi uygulanmayacağına işaret eden Trump, buna yönelik onay süreçlerini de hızlandıracaklarını belirtti.
Tehdit de etti: Misilleme yapmayın
Trump, “Herhangi bir nedenle gümrük vergilerinizi artırma kararı alırsanız, artırmayı seçtiğiniz oran ne olursa olsun, bu oran bizim uyguladığımız yüzde 25’lik tarifelere eklenecek. Bu gümrük vergilerinin, ABD’ye karşı sürdürülemez ticaret açıklarına neden olan tarife ve tarife dışı politikalar ve ticaret engellerini düzeltmek için gerekli olduğunu anlayın. Bu açık, ekonomimiz ve hatta ulusal güvenliğimiz için büyük bir tehdit.” değerlendirmesinde bulundu.
Gelecek yıllar boyunca bu ülkelerle ticaret ortağı olarak çalışmayı dört gözle bekledikleri değerlendirmesinde bulunan Trump, şöyle devam etti:
“Şimdiye kadar kapalı olan ticaret pazarlarınızı ABD’ye açmak, tarife ve tarife dışı politikalarınız ile ticaret engellerinizi ortadan kaldırmak isterseniz, belki bu mektupta bir düzeltme yapmayı düşünebiliriz. Bu tarifeler, ülkenizle olan ilişkilerimize bağlı olarak yukarı ya da aşağı doğru değiştirilebilir. ABD sizi asla hayal kırıklığına uğratmayacaktır.”
Diğer ülkelere de mektup gitti
Bu ilk iki mektubun ardından Trump geri kalan 10 ülkeye daha yolladığı mektupları açıkladı. ABD Başkanı Donald Trump; Malezya, Kazakistan, Tunus, Güney Afrika, Bosna Hersek, Endonezya, Bangladeş, Sırbistan, Kamboçya, Tayland, Laos ve Myanmar’a yönelik tarife oranlarını içeren mektupları yayımladı.
Söz konusu mektuplarda Trump, uygulanacak tarife oranlarının; Malezya, Kazakistan ve Tunus için yüzde 25, Güney Afrika ve Bosna Hersek için yüzde 30, Endonezya için yüzde 32, Bangladeş ve Sırbistan için yüzde 35, Kamboçya ve Tayland için yüzde 36, Laos ile Burma için yüzde 40 olduğunu aktardı.
Trump, tarife erteleme süresini uzatan kararnameyi imzaladı
Söz konusu Başkanlık kararnamesi, Beyaz Saray’ın internet sitesinde yayımlandı.
Kararnamede, Trump’ın 2 Nisan’da ABD’nin sürekli büyüyen dış ticaret açıklarının ulusal güvenlik için olağanüstü bir tehdit oluşturduğunu ilan ettiği ve bu kapsamda bazı ülkelere ek gümrük vergileri getirdiği anımsatıldı.
Çin hariç bazı ticaret ortaklarına bu ek tarifelerin 9 Nisan’da 90 gün süreyle yüzde 10 seviyesine düşürüldüğüne işaret edilen kararnamede, bu sürenin 9 Temmuz’da sonra ereceği ifade edildi.
Kararnamede, Trump’ın elde edilen yeni bilgiler ve ticaret ortaklarıyla süren görüşmeler doğrultusunda ertelemenin 1 Ağustos’a uzatılmasına karar verdiği aktarıldı.
Çin ile tarifeleri 90 günlüğüne düşüren 12 Mayıs’taki düzenlemenin yürürlükte kalacağı vurgulanan kararnamede, Ticaret Bakanlığı, İç Güvenlik Bakanlığı ve ABD Ticaret Temsilciliğinin, bu kararın uygulanması için gerekli düzenlemeleri yapacağı bildirildi.
Trump, tarife mektuplarının nihai teklifleri olduğunu söyledi
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yu Beyaz Saray’da ağırlayan Trump, basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Trump, tarife mektuplarının nihai olup olmadığına ilişkin soru üzerine, mektuplarda belirtilen oranları müzakere edebileceklerinin sinyalini verdi.
Bunların aşağı yukarı son teklifler olduğunu ifade eden Trump, “Ama farklı bir teklifle gelirlerse ve ben de beğenirsem yaparız.” diye konuştu.
Tarife erteleme süresinin uzatıldığı 1 Ağustos tarihinin kesin olup olmadığına dair soruya Trump, “Kesin diyebilirim ama yüzde 100 kesin değil. Eğer ararlarsa ve ‘Farklı bir yol izlemek isteriz.’ derlerse buna açık olacağız.” cevabını verdi.
“Hindistan ile anlaşmaya yakınız”
Trump, 90 günlük tarife erteleme süresi boyunca 90 anlaşma yapılamamasına yönelik soru üzerine, “Herkesle konuştuk. ‘Bazı anlaşmalar yapacağız, ama çoğunlukla bir mektup göndereceğiz.’ demiştim.” dedi.
İngiltere ve Çin ile anlaşma yaptıklarını hatırlatan Trump, Hindistan ile de anlaşmaya yakın olduklarını duyurdu.
Diğer ülkelerle de görüştüklerini anlatan Trump, “Bir anlaşma yapabileceğimizi düşünmüyoruz, bu yüzden onlara sadece bir mektup gönderiyoruz.” ifadelerini kullandı.
Trump, çeşitli ülkelere gönderdikleri mektuplarda bildirdikleri tarife oranlarında bazı ayarlamalar yapabileceklerine işaret ederek, aslında bu oranların olması gerekenden çok daha düşük olduğunu savundu.
Daha fazla gümrük vergisi isteyebileceklerini dile getiren Trump, “Pek çok iyi ülkeyle kurduğumuz ilişkilerin hatırına, benim yaptığım gibi yapıyoruz.” dedi.