Rusya’yla uçuş krizi: Uçaklar 20 saat bekletildi
08 Temmuz 2025

Rusya’da artan güvenlik endişeleri ve drone saldırılarının gölgesinde, St. Petersburg başta olmak üzere birçok havalimanında sivil havacılığı etkileyen krizin büyüdüğü kaydedildi.

Sözcü’nün göre, Rus yetkililer bazı uluslararası uçakların teknik bileşenlerinin sökülerek incelenmesini talep etti. Bu talep, başta Türk Hava Yolları (THY) olmak üzere yabancı havayolları tarafından ciddi güvenlik ve operasyonel risk olarak değerlendirildi.

THY uçağı geri dönmek zorunda kaldı

St. Petersburg’a iniş yapan bir THY uçağında, Rus görevlilerin teknik parçaların sökülmesini istemesi üzerine, mürettebat prosedürlere aykırı bu talebi reddetti. Uçuş ekibi, yolcu ve uçak güvenliği açısından uçağı İstanbul’a geri döndürme kararı aldı. Havacılık çevrelerinden destek gören bu karar, uluslararası uçuş güvenliği standartlarına uygun bir adım olarak değerlendirildi.

43 bin bilet iade edildi

Rusya Ulaştırma Bakanlığı ve federal hava taşımacılığı ajansı verilerine göre, hafta sonundan itibaren 485 uçuş iptal edildi, 88 uçuş başka havalimanlarına yönlendirildi ve 1.900 uçuşta gecikme yaşandı.

Havayolu firmaları 43 bin bileti iade etmek zorunda kalırken, yaklaşık 94 bin yolcu geçici olarak otellere yerleştirildi. Krizin maliyeti sadece ikram giderlerinde 354 bin rubleye (yaklaşık 3.800 Euro) ulaştı.

Rus yetkililerden resmi bir açıklama henüz gelmezken, özellikle yabancı şirketlerin uçuş planlamalarında temkinli davrandığı ve bazı uçuşların geçici olarak durdurulduğu öğrenildi. Uzmanlara göre, yaşananlar sivil havacılıkta yeni bir güvenlik-diplomasi krizinin işareti olabilir.

Yolcuların sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımlarda, “Rusya’ya gitmek büyük stres. Ne zaman varacağınız, uçaktan inip inemeyeceğiniz belli değil. Geri dönerken havalimanında günlerce kalma riski var” yorumları dikkat çekti.

 

 

ÇOK OKUNANLAR