Trump’ın vatandaşlık kararnamesi yine engellendi
11 Temmuz 2025

ABD’de bir yargıç, Başkan Donald Trump’ın doğuştan vatandaşlık hakkını kısıtlayan kararını geçici olarak durdurdu. Karar, Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU) tarafından, göçmen ebeveynler ve yeni doğan bebekleri adına açılan bir toplu dava kapsamında alındı.

New Hampshire’daki yargıç, davanın toplu dava statüsünde ilerlemesine onay verirken, Trump’ın kararının yürürlüğe girmesini de şimdilik engelledi. Bu gelişme, ABD Yüksek Mahkemesi’nin geçtiğimiz haftalarda federal mahkemelerin ülke çapında karar verme yetkisini sınırlayan kararı sonrasında geldi. Ancak mahkemenin kararı, belirli koşullar altında bu tür kararların hâlâ verilebileceğini de ifade ediyor.

Trump yönetimi ise yargıcın kararına sert tepki gösterdi. Beyaz Saray sözcüsü Harrison Fields, kararı “Yüksek Mahkeme’nin net kararını aşmak için yasa dışı bir girişim” olarak nitelendirdi ve “Trump’ın uygulamakla görevlendirildiği politikaların önünü kesen asi yargıçlara karşı mücadele edeceğiz” dedi.

Dava Trump’ın kararının ABD Anayasası’nın 14. Değişikliği’ne aykırı olduğunu savunuyor. Anayasa’nın ilgili maddesi, “ABD’de doğan veya vatandaşlığa kabul edilen herkesin ABD vatandaşı olduğunu” belirtiyor. Trump ise, bu hakkın yasa dışı göçmenler ve turistlerin çocuklarını kapsamamasını savunuyor.

Söz konusu karar, Trump’ın başkanlık döneminde aldığı ilk kararlardan biri olmuş, ancak ülke genelinde pek çok mahkeme bu uygulamayı geçici olarak durdurmuştu. Hükümet, bu engellemelerin anayasaya aykırı olduğunu savunarak davaları Yüksek Mahkeme’ye taşımıştı.

Yüksek Mahkeme, geçen ay aldığı 6’ya karşı 3 oyla verdiği kararda, alt mahkemelerin ülke çapında yürütmeyi durdurma yetkisini önemli ölçüde kısıtladı. Ancak bu karar, doğrudan Trump’ın vatandaşlık düzenlemesinin anayasaya uygunluğu hakkında bir değerlendirme içermedi.

Trump’ın kararnamesi, 27 Temmuz’da yürürlüğe girecekti. Ancak son yargı kararıyla birlikte bu tarih bir kez daha ertelendi. Hükümete kararı temyize götürmesi için 7 gün süre tanındı.

ÇOK OKUNANLAR