Ankara İsrail’i kınayan bildiriye katıldı, eylem planına imza atmadı
18 Temmuz 2025

İsrail’in Gazze’ye yönelik soykırıma varan operasyonlara karşı çıkan 30 farklı ülkenin temsilcisi Kolombiya ve Güney Afrika hükümetlerinin ortaklaşa düzenledikleri toplantıda bir araya geldi. Toplantıya katılan ülkelerin 12’si, 6 maddelik eylem planına imza koyarken Türkiye eylem planına imza atanlar arasında yer almadı.

Kolombiya ve hükümetlerinin ortaklaşa düzenledikleri toplantıda İsrail’i kınayan bir bildiri kabul edildi.

Toplantıya katılan 30 ülkenin 12’si 6 maddelik eylem planına imza koyarken Ankara eylem planına imza atanlar arasında yer almadı.

Eylem planının imzacıları arasında Bolivya, Kolombiya, Küba, Endonezya, Irak, Libya, Malezya, Nabimya, Nikaragua, Umman, Saint Vincent ve Grenadine ile Güney Afrika Cumhuriyeti yer aldı.

Bogota’da kabul edilen eylem planındaki altı madde şu şekilde:

İsrail’e silah, mühimmat, askeri alanda kullanılacak yakıt ve çift kullanımlı ürünlerin gönderilmesi tümüyle engellenecek.

İsrail’e silah ya da mühimmat taşıyan gemiler, bandırası ne olursa olsun limanlara sokulmayacak, yakıt ya da herhangi bir hizmet verilmeyecek.

İmzacı ülkelerin bandırasındaki yük gemileri İsrail’e hiçbir şekilde askeri malzeme, yakıt ya da çift kullanımlı malzeme taşımayacak. Taşıyan gemilerin bandıraları iptal edilecek.

İmzacı olan tüm ülkeler İsrail’le halihazırda yürürlükte olan tüm kamu anlaşmalarını gözden geçirip, gerektiğinde iptal edecek.

İmzacı ülkeler, uluslararası hukuk kuruluşlarının İsrail hakkında aldığı ceza ve yaptırım kararlarına tam olarak uyacak.

İmzacı ülkeler, işgal altındaki Filistin topraklarında suç işleyenlerin kendi mahkemelerinde de ceza alabilmelerini sağlamak için hukuk sistemlerinde gerekli değişiklikleri yapacaklar.

Ekonomi gazetesinden Zeynep Gürcanlı “Türkiye neden eylem planına katılmadı?” başlıklı yazısıyla konuyu gündeme taşıdı.

Gürcanlı Türkiye’nin eylem planında yer almamasını İsrail’i memnun edecek ikinci adım olarak tanımlarken diğer adımın da Suriye’nin Süveyda kentinde yaşananlara ilişkin doğrudan İsrail ile temasa geçilmesini gösterdi.

Gürcanlı yazısında şu ifadeleri kullandı:

“Ankara da, özellikle Süveyde’de yaşananlardan sonra, Suriye politikasını tek başına ABD ile koordine etmesinin -Trump’ın son kertede hep Netenyahu’nun tarafını tutması nedeniyle – yürümeyeceğini görmüş olmalı ki bu hafta iki kritik adım attı.

Adımlardan ilki, Süveyde konusunda Ankara’nın hiçbir aracı olmadan doğrudan İsrail ile temasa geçmesiydi. Bizzat Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Süveyde olaylarının yatıştırılması için Türkiye’nin istihbarat yetkilileri düzeyinde İsrail’e doğrudan mesaj verdiğini açıkladı. Ak Parti Hükümeti bir dönem tüm ilişkileri kestiği Mısır’daki Sisi yönetimiyle de barışma adımlarını istihbarat örgütleri temasları üzerinden attığı unutulmamalı. Bakalım gerisi ne zaman gelecek?”

ÇOK OKUNANLAR