ABD Havacılık ve Uzay Dairesi NASA’nın James Webb Uzay Teleskobu (JWST), ölüm sürecindeki iki yıldızı, yılanlar gibi birbirine dolanmış halde görüntüledi.
Avustralya merkezli bir gökbilimci ekip Apep Nebulası’nı inceledi.
‘Wolf-Rayet’ yıldızları
En büyük yıldızlar, yaşamlarının sonunda süpernova patlamasından önce dış katmanlarını şiddetle fırlatıyor, geriye ağır çekirdekleri kalıyor.
Bu yıldızlara, keşfeden gökbilimcilerin onuruna ‘Wolf-Rayet’ yıldızları deniyor.
Söz konusu yıldızların güçlü rüzgarları, ikili sistemlerdeki daha zayıf yıldızların rüzgarlarıyla çarpıştığında karbon açısından zengin soğuk bölgeler oluşuyor.
Bu ortamlar evrende ilk kez karbon tozunun ortaya çıktığı yerler.
Bu yıldızlar tozu spiral şekilde dışarı atıp uzayda sulama başlığı gibi yayılmalar oluşturuyor. Fakat Apep Nebulası bu kalba uymuyor.
Tek bir yıldızdan ibaret değil
Yeni JWST verilerine göre Apep, tek bir güçlü yıldızdan ibaret değil. İki eşit güçteki Wolf-Rayet yıldızından oluşuyor. Bu ikili sistem, klasik spiral yerine daha geniş açılı bir koni şeklinde toz yapısına sahip.
Ayrıca 2018’de fark edilen üçüncü bir uzak yıldızı söz konusu siteme dahil.
JWST’nin MIRI kızılötesi kamerasıyla elde edilen görüntülerde sıcak yapılar mavi, soğuk yapılar kırmızı olarak gösteriliyor. Görselde üç ayrı toz kabuğu, yavaş yavaş soğuyan dış tabakalar olarak gözlemleniyor.
Yıldızların yörüngesini çözümlemek için geliştirilen bilgisayar modeli Apep’in yalnızca ikili değil, üçlü bir yıldız sistemi olduğunu da bilimsel olarak kanıtladı.
Düşündüğümüzden daha uzak
Caltech’ten Yinuo Han’ın öncülüğündeki başka bir çalışma, tozun nasıl soğuduğunu ve sistemin düşündüğümüzden daha uzak olduğunu gösterdi.
Araştırmacılar, Apep gibi sistemlerin sadece yıldızların ölümünü değil, evrendeki karbonun ve dolayısıyla yaşamın kökenini anlamak açısından da büyük önem taşıdığını düşünüyor.