Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) eski başkanlarından Süreyya Serdengeçti, yaşamını yitirdi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, 2001-2006 yılları arasında Merkez Bankası Başkanlığı görevini yürüten Süreyya Serdengeçti için başsağlığı mesajı yayınladı.
Merkez Bankası’nın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, “2001-2006 yılları arasında Merkez Bankası Başkanı olarak görev yapmış olan Sayın Süreyya Serdengeçti’nin vefatını üzüntüyle öğrenmiş bulunuyoruz. Kendisine Allah’tan rahmet, ailesine ve tüm yakınlarına başsağlığı dileriz” ifadesi kullanıldı.
Süreyya Serdengeçti kimdir?
Süreyya Serdengeçti, 1952 yılında İstanbul’da doğdu. ODTÜ İktisat mezunu olan Serdengeçti, ABD’de yüksek lisans yaptıktan sonra Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nda çeşitli görevlerde bulundu.
2001-2006 yılları arasında Merkez Bankası Başkanı olarak görev yaptı. Bu dönemde enflasyon tek haneye indi ve Türk Lirası’ndan altı sıfır atıldı. Görevinden sonra TOBB ETÜ’de öğretim görevlisi olarak akademik çalışmalara devam etti.
2001 krizinden çıkışın öncüsü
Serdengeçti, göreve Türkiye’nin yaşadığı en ağır ekonomik kriz olan 2001 krizinin hemen ardından başlamıştı. Dönemin Hazine Bakanı Kemal Derviş ile yakın işbirliği içinde çalışan Serdengeçti, birkaç yıl içinde enflasyonu düşürmekle ve döviz kurlarına büyük bir istikrar kazandırmakla kalmamış, enflasyon hedeflemesi sistemine geçilmesini, bu yolla Merkez Bankası’nın bütün ekonomik aktörler üzerinde güvenirlik ve saygınlık kazanmasını sağlamıştı.
Serdengeçti’nin bu çabaları sonucu Türk lirası istikrar kazanmış, enflasyon tek haneli rakamlara kadar inmiş ve bütün bunlar da Türk lirasından 6 sıfırın atılması için gereken ortamı yaratmıştı.
Dönemin Ak Parti hükümeti 2006’da Serdengeçti’nin görev süresini uzatmadı, onun yerine banka içinden başkan yardımcısı Durmuş Yılmaz’ı Merkez Bankası Başkanı yaptı. Ama Serdengeçti döneminde kurulan istikrar Durmuş Yılmaz tarafından da sürdürülünce Türkiye uzun yıllar düşük enflasyonla yaşamaya başladı, TL’de değer kaybı geçmişe kıyasla daha sınırlı kaldı.
Merkez Bankası’nda 2001 sonrası oluşturulan bu ağırlık ve önem, 2018’den itibaren siyasetin ağır müdahaleleriyle bozulmaya başlandı ve TL son 7 yılda geçmişteki istikrarını unuttu, çok ağır bir değer kaybına uğradı.
Bugün piyasadaki en büyük banknot olan 200 TL ilk tedavüle girdiğinde üzerinde Süreyya Serdengeçti’nin imzası vardı ve 180 dolara yakın bir değer ifade ediyordu. Bugün 200 TL ile 5 dolar alamıyorsunuz.
Hiç konuşmadı
Süreya Serdengeçti, ser verip sır vermeyen bir Merkez Bankacıydı. Görevden ayrıldığı 2006’dan sonra hiçbir zaman kamuoyu önünde konuşmadı, herhangi bir eleştiri veya övgü yapmadı, mevcut ekonomi politikalarıyla ilgili siyasetin gündemine hiç girmedi.
Bazıları onun konuşmamasını eleştirse de o hep yakınlarına, “Benim devlet terbiyem ve içinden geldiğim kurum bu tartışmalara girmeme izin vermez” dedi.