Türkiye’de siyaset 2 Eylül günü İstanbul’da bir Asliye Hukuk mahkemesinin aldığı karar yüzünden hop oturup hop kalkıyor. Mahkeme, İstanbul’da CHP’nin 2023 yılındaki kongresiyle seçilmiş olan il yönetimini “tedbiren” görevden aldı ve yerlerine kayyum atadı. İstanbul’da yaşanan bu gelişme, 15 Eylülde bir başka Asliye Hukuk mahkemesinde Ankara’da görülecek olan CHP’nin genel kurultayı için de benzer bir kararın alınıp genel başkan Özgür Özel’in yerine kayyum atanacağı endişelerini tırmandırdı. Bu yüzden borsa bir haftadır düşüyor, Merkez Bankası piyasadan gelen talebi karşılamak için sürekli rezervinden dolar satıyor, Hazine bonolarının faizleri yükseliyor.
Ama Yüksek Seçim Kurulu, CHP’nin başvuruları üzerine ardı ardına aldığı iki kararla bu siyasi krizi çözdü, bir anlamda Asliye Hukuk mahkemesinin kararını fiilen geçersiz hale getirdi, CHP genel merkeziyle ilgili endişeleri de çözümsüz olmaktan çıkardı.
YSK önce, Asliye Hukuk mahkemesinin İstanbul’da yeni kongre sürecini durduran kararının “tam kanunsuzluk” olduğuna karar verdi, yapılması engellenen olağan ilçe kongrelerinin süreceğini bildirdi. Bu da İstanbul’da zaten devam eden olağan kongre sürecinin nihayetinde Kasım ayında yapılacak olağan il kongresine kadar devam etmesi anlamına geliyordu.
Ama bu arada, CHP’nin İstanbul’da 2023 yılındaki ilçe kongrelerinde seçilen il kongresi delegeleri aralarında imza toplayarak bir de olağanüstü kongre istedi. Bu kongrenin 24 Eylülde yapılması öngörülüyor. CHP Genel Merkezi, İstanbul’daki bu olağanüstü kongrenin mevcut, bundan iki yıl önce seçilmiş delegelerle yapılıp yapılamayacağını YSK’ya sordu. YSK dün aldığı kararla o delegelerin delege sıfatlarının devam ettiğine, yani olağanüstü kongrenin yapılabileceğine hükmetti.
Böylece CHP bir olağanüstüm kongre yaparak İstanbul’daki kayyum yönetimine resmen de son verecek. YSK ayrıca mahkeme tarafından atanan kayyumun bu olağanüstü kongrede oy kullanamayacağına da hükmetti.
Bu karar, dolaylı olarak CHP genel merkezini de yakından ilgilendiriyor. 15 Eylül yapılacağı söylenen Ankara’daki mahkemenin partiye kayyum atamaya karar vermesi halinde bile bu kararın etkisi sınırlı olacak, çünkü CHP genel kurultayı için de kurultay delegeleri aralarında imza toplayıp olağanüstü kurultay kararı aldı ve bu kurultay İstanbul’dan bile önce, 21 Eylülde yapılacak.