Muğla Planlama Ajansı’nın (MUPA) yayımladığı rapor, Muğla’nın yüzde 10’unun maden işletme izni altında olduğunu ortaya koydu. Raporda “Bu oran, tarımın, turizmin ve doğal yaşamın sürdürülebilirliği için hayati bir eşiği ifade etmektedir” dendi.
Cumhuriyet’ten Çağdaş Bayraktar’ın haberine göre, maden işletme izni verilen alan büyüklüğünün Bodrum ve Datça’nın toplam yüzölçümü kadar bir büyüklüğe ulaştığı belirtilen raporda fiilen kazı yapılan alanın 5 bin 539 hektar olduğu vurgulandı. Ormanlar, tarım arazileri, su kaynakları ve canlı yaşamı geri dönüşü olmayan zararlarla karşı karşıya kalınmasına dikkat çeker raporda Muğla’nın Türkiye genelinde maden işletme izni verilen iller sıralamasında 6. sıraya yükseldiği ifade edildi.
“Kalkınma politikaları kısa vadeli çıkarlar uğruna yaşam hakkını gölgede bırakıyor!”
MUPA Başkanı Tansu Özcan da, “Bu veriler, yalnızca çevresel değil; aynı zamanda ekonomik ve toplumsal bir kırılma anlamına gelmektedir” uyarısında bulundu. Muğla’nın, tarım ve turizm kenti olarak bilinen bir coğrafyaya sahip olduğunu anımsatan ve yaşananların kentin doğal kimliği ile çeliştiğini söyleyen Özcan, “Kalkınma politikalarının kısa vadeli çıkarlar uğruna uzun vadeli toplumsal refahı ve yaşam hakkını gölgede bıraktığını göstermektedir” dedi.