Üretim durdu, 485 maden sahası ihaleye açıldı: TTK özelleştiriliyor mu?
08 Şubat 2026

Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) ait maden ocaklarında üretimin durdurulmasının ardından MAPEG’in 485 maden sahasını ihaleye çıkarma kararı Zonguldak’ta özelleştirme endişelerini büyüttü. Bölge halkı ve maden işçileri, ihale kapsamındaki sahalar arasında Zonguldak’ın yer alıp almadığını merak ediyor.

Haber Hürriyeti’nde yer alan habere göre Zonguldak’ta Türkiye Taşkömürü Kurumu’na ait bazı maden ocaklarında üretimin durdurulması, kentte “özelleştirmenin ilk adımı mı” tartışmalarını beraberinde getirdi. Bu tartışmalar sürerken Resmi Gazete’de yayımlanan yeni bir karar endişeleri daha da artırdı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG), Türkiye genelinde toplam 485 maden sahasının ihaleye çıkarılacağını duyurdu. Resmi Gazete’de yayımlanan ilana göre sahalar, kapalı teklif ve açık artırma usulüyle yeni işletmecilere verilecek.

TTK özelleştirilecek mi?

Zonguldak’ta TTK’ya ait ocaklarda üretimin durdurulmasının ardından gelen bu karar, kentte “TTK’nın özelleştirilmesine zemin mi hazırlanıyor?” sorularını gündeme taşıdı. Maden işçileri ve bölge halkı, kararın özellikle Zonguldak’taki kömür sahalarını kapsayıp kapsamadığını yakından izliyor.

İhale edilecek sahalara ilişkin detaylı listenin MAPEG’in internet sitesinde yayımlanacağı belirtilirken, bu sahaların hangi illerde bulunduğu ve hangi maden gruplarını kapsadığı önümüzdeki günlerde netleşecek. Sektör temsilcileri ve Zonguldak kamuoyu, ihalenin TTK ve bölgedeki madencilik faaliyetleri üzerindeki olası etkilerine dikkat çekiyor.

MAPEG tarafından yapılacak ihalelerin Resmi Gazete’deki yayım tarihinden itibaren en az 15 gün süreyle kurumun resmi internet sitesinde ilan edileceği bildirildi. 

 

ÇOK OKUNANLAR