Trump gece yarısı için randevu verdi: Savaş bitti sürprizi mi, Nato’dan mı çekilecek?
01 Nisan 2026

ABD Başkanı Donald Trump, NATO’nun İran’a karşı yürütülen savaşa destek vermemesi üzerine ittifaktan çekilmeyi ciddi şekilde değerlendirdiklerini söyledi. Trump NATO’yu “kâğıttan kaplan” olarak nitelendirdi.

ABD Başkanı İngiltere merkezli The Telegraph’a verdiği röportajda NATO’nun İran’a karşı yürütülen savaşta destek vermemesi nedeniyle ABD’nin ittifaktaki konumunu yeniden değerlendirebileceğini açıkladı.

Trump NATO için “kâğıttan kaplan” ifadesini kullanarak üyelikten seçeneğinin “yeniden düşünmenin ötesinde” olduğunu söyledi.

Trump’ın açıklamaları, Washington yönetiminin Avrupa’yı güvenilir bir savunma ortağı olarak görmediğine dair en güçlü işaretlerden biri olarak değerlendiriliyor.

ABD’nin NATO üyeliğini yeniden değerlendirip değerlendirmeyeceği sorusuna cevap veren Trump “Evet, bunun yeniden değerlendirme sınırının ötesinde olduğunu söyleyebilirim” dedi.

Trump sözlerini “NATO’dan hiçbir zaman etkilenmedim. Onların kâğıttan kaplan olduğunu hep biliyordum ve bu arada Putin de bunu biliyor” diyerek sürdürdü.

Trump ABD’nin geçmişte müttefiklerine otomatik destek verdiğini savunarak aynı karşılığı göremediklerini dile getirdi.

Özellikle Ukrayna örneğini veren Trump “Bizim sorunumuz değildi ama biz oradaydık. Onlar bizim için orada değildi” ifadelerini kullandı.

Trump açıklamalarında İngiltere’ye de sert sözlerle yüklendi. ABD-İsrail’in İran’a karşı yürüttüğü savaşa katılmayı reddeden Londra yönetimini eleştiren Trump İngiliz donanmasının bu tür bir operasyona hazır olmadığını öne sürdü ve “Zaten bir donanmanız bile yok. Çok yaşlısınız ve uçak gemileriniz çalışmıyordu” dedi.

İngiltere Başbakanı Keir Starmer’ı doğrudan hedef alan Trump “Ne yapması gerektiğini söylemeyeceğim. İstediğini yapabilir. Ama Starmer’ın istediği tek şey enerji fiyatlarını uçuran pahalı rüzgâr türbinleri” ifadelerini kullandı.

Bu gece ne söyleyecek?

Beyaz Saray Basın Sözcüsü Karoline Leavitt ABD Başkanı Donald Trump’ın “İran Savaşı ile ilgili bilgi vermek için” Çarşamba akşam saatlerinde ulusa sesleniş konuşması yapacağını açıkladı.

Trump’ın konuşmasının Türkiye saati ile 2 Nisan Perşembe sabah 04.00’da başlaması planlanıyor.

Trump bir ayı geride bırakan İran savaşı ve uluslararası krize dönüşen Hürmüz Boğazı tartışmalarının ardından dün de “İran’la barış yapsak da yapmasak da bir iki hafta içinde bölgeyi terk edeceğiz” demişti.

ÇOK OKUNANLAR