İstanbul’da maske nihayet mecburi – Nihat Özdemir Fenerbahçe’yi bıraktı – K-Pop şarkıcıları neden ölüyor?
18 Haziran 2020

Güne başlamak için ihtiyaç duyduğunuz bütün haberler bir arada. Kısa kısa, yorum yok, kılçık yok.

SALGIN

Sokağa çıkma yasağı düşünülmüyor

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısı sonrası açıklamalar yaptı. “Korona hala iş başında ama hastalık kontrol altında. Virüsün şiddetini düşürdüğüne yönelik bir kanıtımız yok ancak vakaların şiddetini düşürdüğüne yönelik tespitlerimiz var” dedi. Koca “Önümüzdeki dönemde genel anlamda sokağa çıkma kısıtlaması veya yasağı gibi bir durumu düşünmüyoruz” dedi.

İstanbul, Ankara ve Bursa’da maske zorunlu

Bilim Kurulu’nun İstanbul, Ankara ve Bursa’da maske kullanma zorunluluğu getirilmesi önerisinin ardından 3 büyük şehirde açık alanlarda maske takma zorunlu oldu. İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, kentte açık alanlarda maske takmanın artık zorunlu olduğunu bildirdi. Ardından Ankara ve Bursa’da da maskesiz çıkma yasağı geldi.

Tutuklamayı yapan adli silsile karantinada 

Kahramanmaraş’ta eski erkek arkadaşının yüzüne kezzap attığı için tutuklanan Fatma Özdaş’ın (43) koronavirüs testinin pozitif çıkmasından sonra aralarında ifadeyi alan cumhuriyet savcısının da olduğu 11 kişi, evlerinde karantinaya alındı. Filyasyon ekiplerinin Özdaş’ın temas ettiği kişilere yönelik tarama çalışmasının devam ettiği bildirildi.

Pekin’de yeni tip salgında durum

Çin’in başkenti Pekin’deki doktorlar, korona virüs tedavisi gören yeni hastalarda, eklem ve mide ağrıları dahil “garip” belirtiler görüldüğünü açıkladı. Doktarlar  ayrıca “farklı hava koşulları, yaşam alışkanlıkları, vücut özellikleri ve bölgelere göre belirtilerin çeşitlilik gösterdiğini” söyledi. Pekin’deki yeni vakaların, ülkede ikinci bir dalgaya yol açmasından korkuluyor.

Türkiye 30 riskli ülke arasında sayıldı

Almanya, Türkiye dahil 130 ülkeyi korona virüs tehlikesi nedeniyle riskli bölgeler listesine dahil etti. Türkiye’ye gidenler dönüşte 14 gün karantinaya alınacak. 14 günlük karantina, ağırlıklı olarak Ağustos’ta Türkiye’ye gelen Türk işçiler için caydırıcı bir unsur olacak.

SİYASET

Kılıçdaroğlu: En fazla kaynağı Ak Parti kullandı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Karar TV canlı yayınında, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu, soruları yanıtladı. Kılıçdaroğlu, “Türkiye Cumhuriyeti tarihinde en büyük ekonomik kaynağı kullanan AK Parti hükümetleridir. Örnek vereyim, Cumhuriyetin 79 yılında iç borç, dış borç, özelleştirme vergi geliri hep beraber toplanandan kullanılan kaynak 713 milyar dolar. 713 milyar dolarla biz Telekom’u kurduk, Atatürk Barajı’nı yaptık, Keban Barajı’nı yaptık, otoyollar, demiryolları yaptık. AK Parti hükümetleri son 17 yılda toplam 2 trilyon 346 milyar dolar para kullandı. 17 yılda 79 yılda kullanılan kaynağın 3,5 katı kaynak kullandı” dedi. Programın tamamı burada.

Davutoğlu yine geçmiş defterleri açtı

Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu, geçmişle hesaplaşmayı sürdürüyor: “Cumhurbaşkanı Erdoğan ile aramızda sürtüşmeye neden olan temel konulardan biri Barış Akademisyenleriydi. Akademisyenlerin tutuklanmasına ve cezalandırılmasına onay vermedim.” Davutoğlu, Kasım 2015’te Rus savaş uçağının vurulmasını Cumhurbaşkanlığı Ofisi’nin beş dakika içinde kamuoyuna açıklamasını da “hata” olarak nitelendirdi.

Türk halkına göre en büyük tehdit ABD

Kadir Has Üniversitesi’nin 2013’ten bu yana yaptığı ‘‘Türk Dış Politikası Kamuoyu Algıları Araştırması’’ 2020 sonuçları açıklandı. ‘Türk dış politikasının en önemli sorunu olarak yüzde 20 ile ‘’sınır ötesi terörle mücadele’’ ilk sırada yer aldı. ‘‘Türkiye’ye tehdit oluşturan ülkeler’’ sıralamasında ABD geçen yıl olduğu gibi bu yıl da yüzde 70 ile zirvede.

Gençlere ulaşmak için sosyal medya yasası

‘Z kuşağı’ olarak adlandırılan, daha çok sosyal medya kullanan 16-23 yaş arası nesilden 7 milyona yakın gencin 2023’teki seçimlerde ilk kez oy kullanacağını gören AK Parti, dört aşamalı bir plan oluşturmuş. Hürriyet’ten Gizem Karakış’ın haberine göre bu dört madde, gençlere sosyal medya üzerinden nasıl ulaşırızdan çok sosyal medyayı nasıl düzenleriz üzerine yoğunlaşmış. Son aşaması da sosyal medya yasasıymış. Gerekçe elbette gençleri terör örgütlerinden korumak, devlet otoritesi, egemenliği ve siyasetine yönelik meydan okumalara cevap vermek.

Akşener’den korkmuyorum çıkışı

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin grup toplantısında sert konuştu: “Erdoğan senin trollerinden artık kimse korkmuyor. Damadının masallarına da artık kimse inanmıyor. Çünkü senin trollerin sanal ama 3 bin 600 ek gösterge bekleyenler, atanamayan öğretmenler, işsiz milyonlarca genç gerçek. Güç sevdanız yerin dibine batsın! Devlet yönetme anlayışınız yerin yedi kat dibine batsın! Yazıklar olsun size.”

DIŞ HABERLER

Libya açıklarında Fransa ile gerilim

Fransa Savunma Bakanlığı, Libya açıklarında NATO görevi yapan savaş gemisinin bölgedeki Türk savaş gemileri tarafından taciz edildiğini iddia etti. AFP’ye göre Fransız savaş gemisi, Libya’ya silah taşıdığından şüphelendikleri bir Türk kargo gemisini durdurup aramak istedi. Ancak gemiye eşlik eden Türk savaş gemileri üç kez radar kilidi atarak Fransız gemisini engelledi. Fransa olayı NATO’ya götürmeye hazırlanıyor, Ankara ise tacizi reddetti. 10 Haziran’da bir başka kargo gemisi bu kez Yunan fırkateyni tarafından durdurulmak istenmişti. Gemiden helikopter kalkınca, eşlikçi Türk savaş gemileri “Bu gemi Türkiye Cumhuriyeti’nin koruması altındadır” uyarısı yaparak Yunanlılar’ı uzaklaştırmıştı.

Trump 13 puan geride 

ABD’de Kasım’da yapılacak başkanlık seçimleri öncesi yapılan son anket, Demokratlar’ın adayı Joe Biden’ın arayı açtığını gösteriyor. Reuters /Ipsos anketine göre pandemi ve George Floyd protestoları Trump’ın popülaritesini yere vururken, Biden 13 puan öne geçti. 10-16 Haziran arası yapılan ankette seçmenlerin yüzde 48’i Biden’a, yüzde 35’i Trump’a oy vereceğini söyledi. Trump’ın görev onayı Mart’tan bu yara düzenli olarak düşüyor.

Kürt protestocular başbakana kaza yaptırdı

İngiltere Parlamentosu önünde Türkiye’nin Kuzey Irak’taki son operasyonlarını protesto eden grup, Başbakan Boris Johnson’ın makam aracının kaza yapmasına neden oldu. Gruptan bir kişi aracın önüne atladı. Ani fren yapan makam aracına arkadan gelen koruma aracı çarptı. Konvoyun başındaki motosikletli polisin, sert bir şekilde durarak motosikletten inmeden protestocuyu tekmelemeye çalıştığı görüldü.

Putin’e korona kalkanı

Rusya Devlet Başkanı Putin, korona virüsten özel dezenfeksiyon tünelleri ile korunuyor. Moskova dışındaki ikametgahı ile Kremlin’in girişine konulan tüneller, X ray cihazlarına benziyor, içinden geçenlerin üzerlerine dezenfektan sıkıyor. Putin salgın sürecininde ülkesini, Kremlin yerine muhaliflerin ‘sığınak’ olarak adlandırdığı ikametgahındaki bir odadan, video konferans yöntemiyle yönetiyor.

BM 75. Genel Kurul Başkanlığı’na Volkan Bozkır seçildi

Birleşmiş Milletler (BM) 75. Genel Kurul Başkanlığı’na Türkiye’nin adayı TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı emekli Büyükelçi Volkan Bozkır seçildi. Bozkır, AKP hükümetinde Avrupa Birliği Bakanlığı ve Başmüzakerecisi olarak görev yapmıştı. 69 yaşındaki Bozkır seçime tek aday olarak girmişti.

EKONOMİ

İmamoğlu takside kararlı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun 5 bin yeni taksi projesi, taksi sahiplerinden tepki görmüştü. İmamoğlu “Bu süreci rantçılara kurban etmeyiz” dedi, “İstanbul halkının, taksi ihtiyacı olup olmadığına karar verecek makam, Bağcılar Oto Galerisi’ndeki birkaç taksi galericisi değildir” diye konuştu.

Aras Kargo, Avusturya PTT’sine satıldı

Aras Kargo’nun yüzde 80 hissesi Avusturyalı Osterreichische Post’a geçiyor. 14 bine yakın çalışanı bulunan Aras Kargo’nun 900’e yakın da şubesi var. Gerekli kurumların izninin alınmasının ardından hisse devrinin gerçekleşmesi bekleniyor.

‘Bankaların sporla ilgili hizmeti de vardır’

Milli güreşçi Hamza Yerlikaya’nın Vakıfbank Yönetim Kurulu’na atanmasına yönelik eleştiriler sürüyor. AK Parti Milletvekili Tamer Dağlı dün Meclis’te atamayı şöyle savundu: “Bu bankaların sporla ilgili hizmetleri de vardır. Hamza Yerlikaya gibi bu vatanı seven bütün sporcularımıza ne yapsak azdır. Eğer Hamza’dan rahatsız oluyorsanız vatan sevginizden şüphe etmeniz lazım.

Libya ile ekonomik temas

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, MİT Başkanı Hakan Fidan ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın dün Libya’nın başkenti Trablus’ta Libya Başbakanı Fayiz es-Serrac ile bir araya geldi. Resmi açıklama; “Türk kamu ve özel sektör şirketlerinin Libya’daki altyapı ve petrol konularındaki çalışmaları ve yatırımları görüşüldü.”

GÜNDEM

Hesabı ödememek için denize atladı

Kuşadası’nda gittiği bir lüks restoranda hesaba itiraz eden ve ödemek istemeyen müşteri garsonlarla tartıştıktan sonra denize atladı ve Kuşadası Körfezi’nden Sisam adasına doğru yüzmeye başladı. Polisin haber vermesiyle olay yerine gelen sahil güvenlik ekipleri vatandaşı gözaltına aldı.

4 bin 626 hakim savcı yeni göreve

Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun hazırladığı yaz dönemi kararnamesi ile 4 bin 626 hakim ve savcının görev yeri değiştirildi. Gaziantep, Manisa ve Adana başsavcıları değiştirilirken, Ankara ve İstabul’da başsavcı değişikliğine gidilmesi. Kararname ile ilk kez başörtülü bir savcı başsavcı yapıldı.

Salgında LGS nasıl yapılacak?

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 20 Haziran’da yapılacak liselere giriş sınavında (LGS)  uygulanacak salgın önlemlerini belirledi. Öğrenciler, sosyal mesafe kuralına uygun bir şekilde bekletilmeden okul bina ve salonlarına alınacak. Gerek birinci oturum sonunda gerekse sınav bitiminde, tüm öğrenciler aynı anda dışarı çıkarılmayacak. Sınavda verilecek 45 dakikalık arada hava koşulları bahçeye çıkmaya uygun değilse okulun sınav olmayan koridor, boş derslikler, spor salonu, yemekhane gibi bölümlerinde öğrencilerin sosyal mesafeleri sağlıklı biçimde geçirmeleri için yedek gözetmenler görev alacak.

Avukatlara videolu duruşma imkanı

Avukatlar, farklı şehirlerdeki duruşmalara bulundukları yerden video konferans yöntemi ile katılabilecek. Adalet Bakanlığı’nın e-duruşma sisteminin testi, Bakan Abdulhamit Gül’ün katılımıyla gerçekleşti. Bakan Gül, “Yargılamanın hızlanması, daha adil ve makul sürede sonuçlanması adına çok önemli bir devrim olacak” dedi.

Yunanistan’ın mülteci meselesinde ipliği pazara çıktı

Alman Der Spiegel dergisi, Yunan Sahil Güvenliği’nin Ege’de sığınmacılara karşı acımasız, yasa dışı faaliyetlerini haber yaptı. Dergi 13 Mayıs’ta Ege’de yaşanan bir olaya dair video görüntülerini de içeriyor.  Görüntülerde Yunan sahil güvenlik gemisinin bir grup mülteciyi şişme bir cankurtaran salıyla Türk karasularına doğru çektiği ve sığınmacıları açık denizde kaderlerine terk ettiği görülüyor.

BİLİM TEKNİK

Keçi sütünde kanser ilacı yapılacak

Genetiği değiştirilmiş keçilerin sütü, kanser ilacı olarak kullanılacak. New Scientist’teki haberin başlığı böyle. Yeni nesil kanser ilaçları, eski ilaçlardan daha pahalı çünkü ‘monoklonal antikorlar’ denilen karmaşık proteinlerden oluşuyor. Örneğin bağırsak kanseri ilacı setuksimab, belirli bir monoklonal antikor yapmak için genetik olarak tasarlanmış fare hücreleri tarafından üretiliyor. Ancak bu çok pahalı bir üretim süreci. Bilim adamları, fareler yerine keçileri kullanarak maliyeti düşürme peşinde koşuyor. Görünen o ki, başarılı olmuşlar. Çünkü keçilerin meme bezleri büyük miktarda protein üretebiliyor. 

Twitter kullanıcılarına müjde! 

Artık tweet atmak için yazmak zorunda değilsiniz. Bundan sonra sesinizi kaydedip tweet olarak paylaşabileceksiniz. Bu özellik şimdilik sadece Iphone ve Ipad kullanıcılarına geliyor. Başlangıçta küçük bir grup IOS kullanıcısı tweet oluştururken küçük bir ses dalgası simgesi görecek. Tıklayanlar 140 saniye boyunca seslerini kaydedip tweet olarak atabilecek. Birkaç haftalık deneme sonrası herkes bu özelliği kullanabilecek.

YAŞAM

K-Pop şarkıcıları neden ölüyor?

K-Pop müzik sektöründe yıldız olan Güney Koreli şarkıcıların 30 yaşına gelmeden ölmesi, dikkatleri bu genç yıldızların yaşamlarına çekti. Geçen 9 ay boyunca hayatını yitiren 3 K-Pop yıldızına bir yenisi eklendi. Yohan adlı 28 yaşındaki Top Secret grubu üyesi, Salı günü evinde ölü bulundu. Şarkıcının ölüm nedeni açıklanmadı ama herkes bu şarkıcıların ve grup üyelerinin zayıf kalmak için harcadıkları çabayı sorumlu görme eğiliminde.

SPOR

Nihat Özdemir, Fenerbahçe’den istifa etti

Futbol Federasyonu Başkanı Nihat Özdemir, instagram’da katıldığı bir canlı yayında ‘Türk futbolunda 9 yıldır şike tartışması yok’ şeklinde bir cümle kullanmış ve bu söz sarı – lacivertli camiada tartışmalara neden olmuştu. Kulüpte uzun yıllar yöneticilik yapan Nihat Özdemir, disipline sevk edildiği kendisine tebliğ edilen resmi mektubu aldıktan sonra sarı-lacivertli kulüp üyeliğinden istifa ettiğini bildirdi.

Ronaldo Amerika yolcusu

Bir dönem Fenerbahçe forması da giyen yıldız futbolcu Luis Nani, Portekiz Milli Takımı’ndan yakın arkadaşı olan Cristiano Ronaldo ile ilgili açıklamalarda bulundu. Nani, Ronaldo’nun Amerika futbol ligi MLS’e gideceğini duyurdu.

Caner Erkin dönemi sona eriyor

Caner Erkin’in Beşiktaş’taki 4 yıllık macerasında adım adım sona yaklaşılıyor. Beşiktaş’tan bu sezon 1.8 milyon Euro kazanan 31 yaşındaki sol bek, kulübün belirlediği maaş kriterlerine uymuyor.  Bunun üzerine Aytemiz Alanyaspor’un Demokratik Kongolu sol beki Fabrice N’Sakala’yla anlaşma sağlandı. Kulübün belirlediği çerçevede maaş indirimine olumlu bakması sebebiyle Gökhan Gönül’le yola devam edileceği belirtildi.

Son haftaları seyircili oynatmak istiyoruz 

Türkiye Futbol Federasyonu Başkan Vekili Ali Düşmez, “Şartlar ve ortam müsait olursa son 1-2 haftayı seyircili oynatmak istiyoruz” dedi. Düşmez gelecek sezon için de, “Ağustos’un 3’üncü haftası, son haftası ya da Eylül’ün ilk haftası başlayabilir. Planlama grubumuz çalışıyor” açıklamasını yaptı.

MAGAZİN

İyi ki doğdun sevgilim

İki güzel oyuncu, Sinem Kobal ile Kenan İmirzalıoğlu anne-baba olmaya hazırlanıyor. Önceki gün Kenan İmirzalıoğlu’nun doğum günüydü. 45 yaşına basan oyuncuyu önce eşi, Sinem Kobal kutladı, yukarıdaki fotoğrafı sosyal medyada paylaştı, “İyi ki doğdun sevgilim” dedi.

Bu bir magazin kazasıdır

Aleyna Tilki’nin tatilde sevgilisi olduğu düşünülen Kadir Güneş ile yakalandığı haberleri çok konuşulmuştu. Aleyna Tilki bir paylaşımda bulunarak hatayı düzeltti. Meğer magazin basını Aleyna Tilki’nin yakın arkadaşı Serhat Şen’i Kadir Güneş’le karıştırmış. Aleyna Tilki serhat Güneş’le yakın fotoğrafını da paylaştı. 

Mehmet Ali Erbil sokağa çıktı

Kaçış Sendromu hastalığı nedeni ile uzun süre yoğun bakımda yaşam mücadelesi veren Mehmet Ali Erbil tedavisine evde devam ediyor. Koronavirüs günlerinde dışarıya çıkamayan Mehmet Ali Erbil uzun bir aradan sonra ilk kez görüntülendi. Mehmet Ali Erbil, Çekmeköy’deki hayvanat bahçesini ziyaret etti. Ünlü komedyenin tekerli sandalyeli olduğu, hayvanlara süt içirdiği ziyarette, zaman zaman elinin titrediği görüldü.