Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Eylül ayı yıllık tüketici enflasyonunu (TÜFE) yüzde 11.75, yıllık yurt içi üreticici fiyat enflasyonunu (Yİ-ÜFE) yüzde 14.33 olarak açıkladı.
Aylık tüketici enflasyonunun yüzde 0.97, aylık üretici, aylık üretici enflasyonunun yüzde 2.65 olduğu bildirildi.
Rakamlar döviz kurlarının ciddi oranda arttığı yaz ayları için önceden yapılan beklenti anketlerinde tahmin edilenden düşük. Bloomberg HT Araştırma Masası’nın Eylül ayına ilişkin enflasyon anketine katılan 18 kurumun medyan (ortanca) TÜFE beklentisi aylık yüzde 1.3, yıllık ise yüzde 12.1 olarak sonuçlanmıştı. AA Finans Enflasyon Beklenti Anketi’ne katılan 14 ekonomistin tahminlerinin ortalaması, eylül ayında tüketici fiyatları için yüzde 1,38’di.
Yıllık enflasyon Ağustosta yüzde 11.77 olarak hesaplanmıştı.
Eğitim ve giyim ucuzlamış
Açıklanan fiyat değişimlerine göre eğitim ve giyim kaleminde meydana gelen aylık düşüş, tüketici fiyatlarındaki ortalama fiyat artışının sınırlı kalmasında etkili olmuş görünüyor. Ayrıca alkollü içecekler ve haberleşmedeki sınırlı artışlar da söz konusu. Enflasyona en çok katkı yapan iki kalem ise ev eşyası ve ulaştırmadaki zamlar.
Yıllık tüketici fiyat artışının en yüksek olduğu alışveriş kalemleri yüzde 25.17 ile çeşitli mal ve hizmetler, yüzde 15.09 ile sağlık ve yüzde 14.95 ile gıda ve alkolsüz içecekler oldu. An az artışın kaydedildiği kalemler ise yüzde 6.74 ile haberleşme, yüzde 6.91 ile giyim ve ayakkabı ve yüzde 7.55 ile eğitim.
Üretici fiyatlarında ise sanayinin dört sektöründen madencilik ve taş ocakçılığında yüzde 16.87 , imalatta yüzde 15.52, su temininde yüzde 13.25 artış hesaplanırken, elektrik, gaz üretimi ve dağıtımında yüzde 2.62 azalış olduğu açıklandı. Üretici fiyatlarındaki artışlar birkaç ay içinde tüketici enflasyona yansıyor.
Bu arada son iki ayda dolar kurunun yaklaşık yüzde 10 oranında arttığını da buraya kaydetmek gerekiyor.