Sağlık Bakanı Fahrettin Koca aylardır saklanan pozitif koronavirüs vakalarının sayısını aylar sonra tekrar açıklanmaya başlanırken sokağa çıkma yasağının genişleyebileceğini dile getirdi.
Bilim Kurulu toplantısının ardından “Açık test politikasına geçtik, semptom göstermeyen pozitif vakaları da günlük tabloda vereceğiz” diyen Koca’nın açıkladığı 25 Kasım tarihli verilere göre 28 bin 351 pozitif vaka tespit edildi, vakalardan 6 bin 814’ü belirti veren hasta olarak sınıflandırıldı, ağır hasta sayısı 4 bin 641’e yükseldi, 168 kişi hayatını kaybetti. Yeni hasta sayısında bir gün önceye göre 495 düşüş, ağır hasta sayısında 98 artış var. Bir gün önceye göre 7 fazla olan ölümlerde rekor kırıldı.
Bakanlık enfeksiyona bulaşıcı hastalık yazıyormuş!
Uygulamaya yeni konan kısıtlamalarının etkisinin 10 gün içinde görüleceğini belirten Bakan Koca, “Sokağa çıkma yasağı gerektiğinde daha da genişletilebilir” dedi. Covid-19 kaynaklı ölüm sayılarının doğru paylaşılmadığı eleştirilerine de yanıt veren Koca, “Enfeksiyon bulgusu olup da ölen her hastanın işlendiği yer bulaşıcı hastalıklar kısmı. Nedenini belirttiğimiz ikinci bölüm var. Ölüm sebebi Covid ise Covid, menenjitse menenjit yazılıyor” diye konuştu. Bakanın bu açıklaması doğru kabul edilirse, İstanbul’da tek bir günde günlük 186 olarak çıklanan (belediyenin rakamları) bulaşıcı hastalık ölümleri her türlü enfeksiyonu kapsıyormuş. İmamoğlu’nun ölüm sayılarının sadece İstanbul’da geçen yılın aynı günlerine göre 180-190 fazla olmasına ise enfeksiyon ölümlerinin açıklama getirip getirmediği tartışılmaya başlandı bile.
Bakan Koca, Kurban Bayramı sonrası Anadolu’da hızlı bir hastalık artışı olduğunu dile getirirken yüzde 1000’ün üzerinde artış görülen illeri Konya, Kayseri, Gaziantep, Diyarbakır, Hakkari, Ankara ve Muş olarak açıkladı.
Temmuzdan itibaren vaka yerine hasta kavramını kullanmayı tercih etmelerinin sebebinin dünyadaki hasta karşılaştırmalarında uyum sağlamak olduğunu öne süren Koca açıklanan tablodaki kategorilerin neyi temsil ettiğini de şöyle açıkladı: “Hastalar, hastanemizde yük oluşturan, hastaneye yatmak durumunda kalan hastalardır. Ağır hastalar da yoğun bakımda yatanlardır. Sağlık sistemimize asıl yükü bunlar oluşturuyor. Sağlık sistemini tehdit eden bu vakalardır. Vatandaşımız pozitif çıkan, evinde takip edilenlerin hepsinden haberdar olmak istiyor. Hepsi sistemimizde kayıtlı. Hasta olsun olmasın, testi pozitif çıkanları ve temaslılarını HES üzerinden sorgulamak mümkünüdür. Açık test politikasına geçtik, semptom göstermeyen pozitif vakaları da günlük tabloda vereceğiz.”
İl il yoğun bakım oranları
Koca ayrıca şu bilgileri veriyor:
- İstanbul, İzmir gibi Batı’daki şehirlerde başalayan artış trendi, bütün ülkeye yayıldı. İstanbul, Bursa, Kocaeli, İzmir, 3’üncü zirveyi yaşıyor.
- İstanbul, Bursa, Ankara, İzmir, Kocaeli, Gaziantep’te hasta yoğunluğu yönetebilmek için bütün sağlık kuruluşlarımız çaba harcıyor, her kapasitenin bir sınırı var.
- İstanbul’da yoğun bakım doluluk oranı yüzde 70’e yakın. Servis doluluk oranı yüzde 61,7. İstanbul’da yüzde 70’lerde ise de yoğun bakım doluluk oranı yükseldi ve bazı hastanelerde yoğun bakım sorunu yaşanıyor.
- Ankara’da yoğun bakım doluluk oranı yüzde 75,4. Servis doluluk oranı yüzde 62,3.
- İzmir’de deprem sonrası vakalar arttı. Bazı hastanelerde sorun yaşıyoruz. Yoğun bakım doluluk oranı yüzde 76,6. Servis doluluk oranı yüzde 58’lerde.
- (Çin aşısı) Aralık-Ocak-Şubat ayında sorun olmazsa yapılan sözleşme ile 50 milyon aşı için imza atıldı. Sözleşme imzalandı. Aralık ayında asgari 10 milyon olmak üzere 20 milyon hedefliyoruz. Ocak ayında 20 milyonda sorun yok. 50 milyon doz için sözleşme imzalandı. Diğer aşı içinde Aralık’ta 1 milyon, devamında 25 milyona kadar aşının verilebileceği şekilde görüşmelerimiz devam ediyor.
- Rusya ve diğer aşılarla irtibat halindeyiz. Burada bizim çok erken dönemde güvenirliliğini, etkinliğini bildiğimiz aşılarla hızla başlayalım istiyoruz. Şu an için sözleşmeye bağlanan 50 milyon aşının takvimi başlanabilir diye söyleyebilirim.
- Geçen hafta sonu başladı kısıtlamalar. Ortalama 2 hafta içerisinde sonucu değerlendirmek mümkün olur. Dolayısıyla şu an değerlendirmek için erken. Önümüzdeki hafta bu kısıtlamaların pandeminin seyrini nasıl etkilediğini görmüş olacağız. Ona göre de ilave tedbir alınıp alınmaması gerektiği öneri olarak sunulmuş olacak.
Enfeksiyonlar Mart’tan sonra neden bulaşıcı hastalık yazılmış?
Bakan Koca’nın enfeksiyon sonucu ölümlerin neden bulaşıcı hastalıklar hanesine yazıldığını anlattığı bölümün daha ayrıntılı hali şöyle: “Ölümlerle ilgili, gerçekten üzülüyorum. Benim vatandaşıma verdiğim bütün rakamlar doğru.
Biz vaka sayısı adı altında vakaları vermedik. Hasta adı altında verdik dolayısıyla hastayı vermiş olduk. Ölümlerle ilgili şunu söylemek istiyorum, mart ayında pandemi başladığında baştan definlerle ilgili özel defnedilmesi gerektiği hatta özel mezarlık olması gerektiği konusunda kafa karışıklığı vardı. Genelge yayınlamıştık, bulaşıcı hastalıklarda nasıl defin yapılıyorsa bunda da öyle yapılması gerekiyor dedik. Ama o alışkanlık o günden beri devam eder oldu. Ölüm belgesinin sol üst kısmında ölüm şekli yazar. Altında da ölüm nedeni yazar. Ölüm şekli doğal bir ölüm mü adli bir ölüm mü belirlemek için konulan ilk hekimin işaretlediği kısım. Ölüm nedeniyse ikinci hekimle doldurulan kısım, asıl nedeni belirtiyor.
Bulaşıcı hastalıklar kısmı var ölüm şeklinde. Aslında marttan önce çok da doldurulan bir bölüm değildi. Her geçen gün bulaşıcı hastalıklar hanesi dolmaya başladı. Bulaşıcı hastalıklar, enfeksiyon bulgusu olan her hasta buraya işlendi. enfeksiyon bulgusu olup da ölen her hasta bulaşıcı hastalıklar kısmına işlendi, kanser olan bir hastalığı olup enfeksiyonla kaybedilmeyen bir hasta mı var? Enfeksiyon bulgusu olmayan menenjit, kanser hastası mı var? Enfeksiyon bulgusu olan her hastanın işlendiği yer bulaşıcı hastalıklar kısmı. Nedenini belirttiğimiz ikinci bölüm var. Ölüm sebebi Covid ise Covid, menenjitse menenjit yazılıyor.
Bunu Bakanlık olarak biz değil, ikinci hekimler yapıyor. Enfeksiyon bulgusu olan her hasta Covid hastası mıdır? Herkes bu noktada üzerine düşeni yapma noktasında gayret içinde olsun. Özellikle yöneticilerin yapacağı çok şey var. İcraata odaklansın. Özellikle ifade etmek istiyorum.”