Turizm sektöründe dijital yatırım yapanlar başarı elde edecek.
19 Ekim 2023

Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Genel Kurul Üyesi Ali Ulvi Erim, Türkiye’ye 2024 sonuna kadar 55 milyon turistin gelmesini öngördüklerini belirtti. Erim, pandemi sonrası dönemde turizm sektöründe birçok değişimin yaşandığını ve artık sürdürülebilirlik, yeni tatil temaları, kent turizmi ve gastronomi gibi konuların ön plana çıktığını söyledi. Ayrıca yapay zekâ uygulamalarının da tercihleri etkilediğini ve dijitale yatırım yapan şirketlerin başarılı olacağını vurguladı.

Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (BMDTÖ) ise 2023 Ocak-Temmuz döneminde uluslararası turist sayısının Kovid-19 öncesi seviyelerin yüzde 84’üne ulaştığını açıkladı. Dünya Turizm Örgütü’nün verilerine göre bu yıl Ocak-Temmuz döneminde dünya genelinde toplam 700 milyon turist seyahat etti ve bu geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 43’lük bir artış anlamına geliyor.

Türkiye de popüler bir turizm destinasyonu olarak konumunu koruyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan verilere göre, bu yılın ilk dokuz ayında Türkiye’yi ziyaret eden yurt dışı ikametli vatandaşlarla birlikte toplam ziyaretçi sayısı 40 milyonun üzerine çıktı ve ülke turizm geliri olarak 17 milyar 952 milyon 361 bin dolar elde etti.

Turizm sektöründe yaşanan değişimler ve trendler yeni bir turizm anlayışını beraberinde getirdi. ALTİD Genel Kurul Üyesi Ali Ulvi Erim’e göre, sürdürülebilirlik, yeni tatil temaları, kent turizmi ve gastronomi gibi konular önem kazanırken dijitalleşme ile birlikte yeni akımlar hızla yayılıyor. Yapay zekâ uygulamalarının tercihleri etkilediğini belirten Erim, kişiselleştirilmiş ve özelleştirilmiş hizmetler sunan yapay zekâ uygulamalarının turizm sektöründe daha sık kullanılacağını söyledi.

Erim ayrıca turizmin yenilikçi olması gerektiğini vurgulayarak insan kaynağı kalitesinin yanı sıra mutluluk, tutku ve deneyim gibi soyut kavramların da pazarlanmasına yatırım yapılması gerektiğini belirtti. Bu şekilde hareket eden şirketlerin başarılı olacağını ifade etti.