• Borç krizi daha da kötüleşiyor: Varlık yönetimi şirketlerine karşı yapılan şikayetler artış gösteriyor.
    24 Ekim 2023

    Bankalardan tahsili gecikmiş, sorunlu, takipte olan alacaklarını satın alan varlık yönetimi şirketleri, Şikayetvar adlı çözüm platformu tarafından incelendi. Platformun verilerine göre, bu şirketlerle ilgili şikayetler bir önceki yıla göre %114 arttı. Nisan ayı, en çok şikayetin yapıldığı ay oldu ve fahiş kar talebi, çalışanların saygısız tutumları ve uzlaşmadan uzak davranışlar en sık dile getirilen konular arasında yer aldı.

    Son dönemde artan enflasyon ve düşen alım gücü nedeniyle vatandaşlar kredi kartına veya kredi kullanımına yönlendirildi. Gelir-gider dengesi bozulan birçok kişi ise bankalara borçlanmak zorunda kaldı. Borç tahsilatında sorun yaşayan bankalar ise belirli bir yüzde karşılığında yetkilendirilen varlık yönetimi şirketlerine devrediyor. Bu devir işleminden sonra borçlu vatandaşların alacak sahibi durumuna gelen varlık yönetimi şirketleri, anlaşma, yapılandırma veya icra takibi gibi işlemler yaparak tahsilat gerçekleştiriyor. Ancak Şikayetvar üzerinden çözüm arayan vatandaşlar, varlık yönetimi şirketleriyle ilgili çok sayıda şikayette bulunuyor ve mağdur olduklarını ifade ediyor. Şikayetlerin sayısı bir önceki yılın aynı dönemiyle kıyaslandığında %114 artış gösterdi. Platforma yüzlerce şikayet geldi. Şikayetlere göre, borçlu olunan ana paranın çok üzerinde miktarlar talep ediliyor, şirket çalışanları rahatsız edici ve hatta tehditkar konuşmalarla borçlulara psikolojik baskı uyguluyor ve borcunu ödemek isteyen vatandaşlarla uzlaşma sağlanmadan borcun her geçen gün artması isteniyor.

    Platforma ulaşan bazı şikayetler ise şu şekilde:

    – Varlık yönetimi şirketi, 39.000 TL olan borcumu 158.000 TL olarak tahsil etmek istiyor. Bu nasıl bir para kazanma şekli anlamadım. Borcu devraldığı fiyatın on katını talep ediyor. İndirim yapmıyor ve sürekli yakınlarımı rahatsız ediyor.

    – Yıllardır aranan bir kişi olarak varlık yönetimi şirketi tarafından 37.500 TL olan borcum bir haftada 75.000 TL’ye, 15 gün sonra ise 110.000 TL’ye yükseldi. Bu durum gerçekten inanılmaz! Dosya yasalarına göre, alınan dosyanın yüzde 300’ünden fazla kar elde edilemezken, siz yüzde 3000 kar talep ediyorsunuz. Bu nasıl bir ticaret anlayışı? Bana bağırıp duruyorlar. Saygı sıfır, sanki karşılarında çocuk varmış gibi davranıyorlar.

    – Bin lira olan borcuma karşılık 5 bin istiyorlar. Kabul ettim ve şimdi iş yerime icra yazısı gönderdiler. 16 bin istiyorlar. Bir asgari ücretle çalışan biri bunu nasıl ödesin? Telefon açıyorum, kimseye ulaşamıyorum. Nasıl bir şirket? Bunlara dur diyecek kimse yok mu?

    – 12 bin TL olan borcum için 50 bin TL isteyip tehditler savurdular. Borcumu ödemek için varlık yönetimi şirketini aradım ancak nezaketsiz tutumları beni şaşırttı. Yardımcı olmuyorlar, aksine insanları mağdur etmeye çalışıyorlar.

    – Çalışanlar çok saygısızca davranarak insanları zor durumda bırakıyor. 6 bin TL olan borcumu kapatmak için aradım ve onlar da bana 19.500 TL istediler. Çözüm yolu yok gibi görünüyor.

    Bu tür varlık yönetimi kurumlarına lütfen bir dur denilmeli veya sınırlama getirilmeli. Bankalardan tahsil ettikleri borçları insanlardan kat be kat fazla talep ediyorlar. Görünen borcum 1800 TL iken benden 8000 TL istiyorlar. Biraz vicdanlı olmalarını ve yetkili kurumların bu duruma müdahale etmelerini istiyorum.

    Varlık yönetimi şirketleri yasalara ve borç yapılandırma kurallarına aykırı çalışıyorlar. Borçları her ay katlayarak ödenmesi imkansız hale getiriyorlar ve kişinin hayatını kabusa çeviriyorlar. Eşimin cep telefonuna icra tehditlerinde bulundukları için boşandık. Defalarca ödeme çabasında bulundum fakat talepleri nedeniyle sonuca gidemedik. Bu şekilde bir insanın hayatını mahvetmek suçtur.

    ÇOK OKUNANLAR