Komandolar Haftanin kampına girdi – Turkcell, Varlık Fonu’na geçiyor – Ebru Gündeş’in maaşı dudak uçuklattı
17 Haziran 2020

Bu sabahın bütün haberleri bir arada, kısa kısa, yorumsuz, kılçıksız.

GÜNDEM

Komandolar Haftanin’de 

TSK’nın günlerdir hazırlandığı Pençe-Kaplan operasyonu Irak’ın kuzeyinde devam ediyor..  Milli Savunma Bakanlığı’nın dünkü açıklamasında komando askerlerin PKK’nın en büyük kamplarından biri olan Haftanin’e girdiği duyuruldu ve “Halkımızın ve hudutlarımızın güvenliğini tehdit eden PKK ve diğer terörist unsurları etkisiz hale getirmek maksadıyla; Hava Kuvvetleri, ateş destek vasıtaları, ATAK Helikopterleri, İHA ve SİHA’larla desteklenen Komandolarımız, hava hücum harekâtıyla bölgeye intikal etmişlerdir” dendi. 

Halk hangi medyaya güveniyor?

İngiliz Oxford Üniversitesi Reuters Gazetecilik Çalışmaları Enstitüsü’nün 2020 Dijital Haber Raporu yayımlandı. Türkiye’de halkın en fazla güvendiği haber kaynakları olarak Fox ve NTV kanalları öne çıktı. Muhalif gazeteler Cumhuriyet ve Sözcü de güven tablosunda önlerde yer aldı. Sıralamanın en alt sıralarında ise aHaber ve Sabah gazetesi yer aldı. Ancak bu medya organlarının en fazla takip edilen haber kaynakları olması da dikkat çekti.

Soylu, İstanbul’un müdürünü neden değiştirdi? 

Erdoğan, İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan’ı görevden aldı. Emniyet Genel Müdür Yardımcılığı’na atanan Mustafa Çalışkan, “Beni beş yıl önce buraya getiren aynı iradedir, Sayın Cumhurbaşkanı’dır. Şimdi başka arkadaşımı bu önemli göreve getiriyor” dedi. İstanbul’a Adana Emniyet Müdürü Zafer Aktaş atandı. Mustafa Çalışkan’ın İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile arasının açık olduğu, yardımcısının emekli edilmesi sonrası iplerin koptuğu ileri sürülüyor. Atamanın perde arkasına ilişkin gazeteci Tolga Şardan’ın yazdığı yazı burada.

Sınavın güvencesi dezenfektan

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, sosyal medya hesabından Cumartesi günü yapılacak liselere geçiş sınavı (LGS) hakkında açıklamalar yaptı. “Velilerimiz, öğrencilerimiz ve görevli öğretmenlerimiz, binalarımızın ve sınav salonlarımızın özel dezenfektanlarla temizlendiğinden ve gerekli hijyenin sağlandığından emin olabilirler” dedi.

Twitter tacizcisi tutuklandı

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş hakkında sosyal medyada yapılan cinsiyetçi, hakaret içerikli paylaşım ile ilgili başlatılan soruşturma kapsamında Tweeti attığı iddia edilen zanlı V.M. tutuklandı, diğer zanlı V.Y. serbest bırakıldı.

Can Dündar’a ait radyo ve internet sitesi erişime kapatıldı

MİT TIR’larının durdurulmasına ilişkin davanın firari sanığı Can Dündar’a ait, internetten yayın yapan “Özgürüz Radyo” ve “ozguruz20.org” internet sitesi, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun devreye girmesiyle, mahkeme tarafından erişime kapatıldı.

SİYASET

Davutoğlu: Tam müdahale edecektim ki…

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, “Başbakanken ihalelerde nelerin döndüğünü gördüm, müdahale edecektik parti içi darbe oldu” dedi. Davutoğlu, partisinin ekonomi manifestosunu da açıkladı. “Başta Türkiye Varlık Fonu olmak üzere bütçe dışı nitelik kazanmış tüm uygulamaları sonlandıracağız” diye konuştu.

Kılıçdaroğlu FETÖ itirafından vurdu

CHP lideri Kılıçdaroğlu,  “FETÖ’yle AKP kol kola girdiyse, bunu farklı darbecileri tasfiye etmek için yaptı” diyen AK Partili Emre Cemil Ayvalı’ya teşekkür etti: “O kardeşimi yürekten tebrik ediyorum, gerçeği söylediği için. FETÖ ile iş birliği yaptıklarını itirf etti. Peki bir savcı harekete geçti mi?”

DEVA’nın gündemi bankalar

Ali Babacan’ın DEVA Partisi de Hamza Yerlikaya ve RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’in Halkbank atamasına tepki gösterdi: “Atamalar adalete, liyakat ve görevin gereklerine uygun olma ilkelerine aykırıdır, toplumun vicdanını zedeleyici niteliktedir. Her iki ismi de istifaya davet ediyoruz.”

EKONOMİ

Turkcell, Varlık Fonu’na geçiyor

Türkiye’nin mobil iletişim devi Turkcell’in en büyük hissedarlarından biri olan İsveçli Telia’nın elindeki hisseleri devretmek için Türkiye Varlık Fonu ile görüşmeler yürüttüğü öne sürüldü. Telia, Turkcell’in sahipliği konusunda uzun süre Çukurova Grubu ile çekişmiş, bu çekişmeleri kaybettikten sonra da Türkiye’den çıkmak istemişti ama bu bir türlü gerçekleşmemişti. Telia hisselerinin Varlık Fonu’na geçmesi durumunda, Turkcell’in çoğunluk hisseleri kamuya ait hale gelecek. Daha önce de Ziraat Bankası, Turkcell’in bir başka büyük hissedarından olan 1.6 milyar dolarlık kredi alacağını tahsil edemeyince şirket hisselerine el koymuştu. Ziraat’in hisseleri de zaten Varlık Fonu’nda.

Kamu bankalarının rekor görev zararı

Türkiye’de kamu bankalarının Ocak-Mayıs döneminde 2.7 milyar lira görev zararı yaptığı açıklandı. Bu bankaların geçen yılki görev zararına göre yüzde 47’lik bir artış anlamına geliyor. Salgının etkilerini gidermek için hükümet kamu bankalarını devreye sokup pek çok önlemi bu bankalar üzerinden uyguladı. Açıklanan görev zararına kamu bankaları üzerinden dağıtılan krediler dahil değil.

New York borsası yükselişte

ABD’de beklenenden yüksek gelen perakende satışlar nedeniyle borsalar günü ciddi oranda yükselişle kapadı. Dow Jones endeksi yüzde 2,04 yükseldi. Avrupa borsaları da yükselişteydi. Onların yükseliş gerekçesi ise önceki gün ABD Merkez Bankası’nın şirketlere tahvil alım yoluyla kaynak aktaracağını açıklamasıydı. 

SALGIN

Vaka sayısı hala çok yüksek

Türkiye’de son 24 saatte 1467 kişiye koronavirüs tanısı kondu, 17 kişi hayatını kaybetti, toplam vaka sayısı 181 bin 298, can kaybı 4 bin 842 oldu. 15 Haziran’da günlük vaka sayısı 1592’ydi. Böylece günlük yeni vaka sayısında 10 Haziran’dan bu yana devam eden yükseliş durdu. Ancak seyrin gerilemeye döndüğünü söyleyebilmek için üst üste daha düşük rakamların görülmesi gerekiyor.

Çin’de önlemlere dönüş

Çin’in başkenti Pekin’de toptan gıda pazarı Şinfadi kaynaklı vakaların artması nedeniyle tüm okullarda eğitime ara verildi. Pekin’in iki havalimanından yapılan tüm eyaletler arası uçuşlar durduruldu. Taksilerin şehir dışına çıkışı yasaklandı. Market, gıda pazarları, restoranlar ve iş yerlerinde sıkı kontrol önlemleri uygulanacak. Müze, kütüphane, sanat galerileri ve parkların ziyaretçi trafiği da normal kapasitenin yüzde 30’unun üzerinde olmayacak.

Tedavide bir ilk

İngiltere’de korona ilacı için yapılan kapsamlı bir araştırma, “deksametazon” adlı ucuz ve kolayca bulunabilen bir ilacın ağır koronavirüs hastalarının kurtarılmasına yardımcı olabileceğini ortaya koydu. Oxford Üniversitesi öncülüğünde yapılan araştırmada ilacın solunum cihazına bağlı hastalarda ölüm riskini üçte bir azalttığı görüldü. Oksijen verilen hastalarda bu oran beşte bir.

BİLİM

Yakın plan güneş

Avrupa Uzay Ajansı’nın güneş keşif aracı, yıldızımızı en yakından görüntüleyen araç oldu. Uzay aracı, geçtiğimiz günlerde güneşe 77 milyon kilometreye kadar yaklaştı ve bu konumdan çeşitli fotoğraflar çekti, pek çok bilimsel araştırma için girişimde bulundu.

Hiperaktif çocuklara reçeteli oyun

ABD’de bir ilk gerçekleşti ve ülkenin gıda ve ilaç dairesi FDA bir bilgisayar oyununun dikkat bozukluğu ve hiperaktivite yaşayan çocuklar için reçeteyle satılmasına izin verdi. 

DIŞ HABERLER

Hindistan ile Çin sınırda çatıştı

Hindistan’ın kuzeydoğusundaki Ladakh bölgesinde, Hint ve Çin askerleri arasında çatışma çıktı. 20 Hint askeri hayatını kaybetti. Son 45 yılda iki ülke arasıda yaşanan en şiddetli çatışma sonrası Hint ordusu sınırdaki askerlerine vur emri verdi. Çin, Hint savaş uçaklarının hava sahalarını ihlal ettiğini duyurdu. Hindistan, Çin’in geçen ay üç noktada sınır ihlali yaptığını ve buralarda askeri karakollar kurduğunu açıklamıştı.

Baltık Denizi’nde tehlikeli yakınlaşma

Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada bir ABD bombardıman uçağının Rus SU-27 tipi savaş uçakların tarafından engellendiği duyuruldu. Rusya, Amerikan B-52H bombardıman uçağını engellendiği o anları sosyal medyada hesabından yayınladı.

Atina gazda ortak çalışmaya göz kırptı

Yunan Başbakanı Miçotakis, İsrail gazetesi Yedioth Ahronoth’a röportaj verdi. Kıbrıs açıklarında devam eden sondaj çalışmalarıyla ilgili olarak “Bu süreç birilerine karşı ya da sadece birilerine özel değil. Türkiye emperyalist boru hattı rüyasını bırakıp bizimle eşit ve kanunlara uyan partner gibi çalışmak isterse bunu hoş karşılarız fakat kabadayı bir komşu gibi yaparsa hoş karşılamayız” dedi.

Fransa’ya nispet Almanya ile ortak çalışma 

Erdoğan dün Almanya Başbakanı Merkel’le Libya ve Doğu Akdeniz’i görüştü. Video konferans yöntemiyle gerçekleştirilen görüşme sonrası Alman hükümet sözcüsü “İki lider Libya’da Birleşmiş Milletler (BM) himayesindeki barış sürecinin güçlendirilmesi gerektiği konusunda mutabakata vardı” dedi. Görüşmenin, Fransa’nın Türkiye’yi Libya’da saldırganlıkla suçlayan sözlerinin arkasından gelmesi dikkat çekti.

SPOR

Trabzonspor tarihi galibiyetle finale uçtu

Trabzonspor, Ziraat Türkiye Kupası yarı final rövanş maçında ilk maçta 2-1 yendiği Fenerbahçe’yi deplasmanda 3-1 mağlup etti ve adını finale yazdırdı. Trabzonspor, bu sonuçla birlikte Fenerbahçe’yi deplasmanda 23 yıl sonra mağlup etmiş oldu. Bordo-mavililere galibiyeti getiren golleri Sörloth (2) ve Novak atarken Fenerbahçe’nin tek golü Deniz Türüç’ten geldi.

UEFA, İstanbul finalini 2021’e aldı

Türkiye Futbol Federasyonu, salgın nedeniyle seyircisiz olarak Atatürk Olimpiyat Stadı’nda oynanacak olan Şampiyonlar Ligi finalinin, ülke tanıtımına gerekli getiriyi sağlayamayacağını belirterek UEFA’ya 2020 yerine, 2021 finaline ev sahipliği yapmak istediğini iletti. UEFA’da yapılan görüşmeler sonucunda, İstanbul’un ev sahipliği yapacağı 2020 finali, Lizbon’a verildi. UEFA, Türkiye’nin isteği üzerine de 2021 Şampiyonlar Ligi finalinin İstanbul’da oynanacağını açıkladı.

Bayern Münih 30’uncu kez şampiyon

Almanya Bundesliga’nın 32’nci haftasında lider Bayern Münih, deplasmanda Werder Bremen’i 1-0 mağlup ederek üst üste 8, toplamda 30’uncu şampiyonluğunu ilan etti. Bayern Münih, ligin bitmesine iki hafta kala şampiyonluğu garantilemiş oldu.

KÜLTÜR SANAT

Fatih portresi Londa’da satılık

Venedikli Ressam Gentile Bellini tarafından yapıldığına inanılan ve Fatih Sultan Mehmet’i resmeden bir portre Londra’da Christie’s açık arttırma evi tarafından satılacak. Londra’daki ünlü National Portrait Galery’nin daimi sergilediği eserlerden biri olan ve bir özel koleksiyoncuya ait olan resmin açık arttırması 460 bin sterlingden başlayacak.

MAGAZİN

Haftada 180 bin alacak

Seda Sayan’ın O Ses Türkiye jüri üyeliğinden ayrılmasının ardından yerine 3 yıl önce jürilik yapan Ebru Gündeş getirildi. Gündeş’in, çekimlerden haftalık 180 bin TL kazanacağı öne sürüldü. O Ses Türkiye’de jüri olan Seda Sayan, Hadise ve Murat Boz yarışmadan bölüm başına 70 bin TL alırken Beyazıt Öztürk 90 bin TL alıyordu.