Ak Parti oyu yüzde 35 mi? – Adalar’da çözüm bulundu! – Ali Sunal’ın cevabı sosyal medyayı salladı
21 Haziran 2020

Günün bütün haberleri burada, kısa kısa, yorumsuz, kılçıksız, kolayca.

PAZAR KEYFİ

Siyahlar için beyazların yazdığı opera

Bu hafta Meral Tamer, HaftalıkGazete’de Porgy and Bess operasını yazdı. Amerika’da ırkçılık karşıtı gösteriler devam ederken, zamanında iki beyaz tarafından sadece siyahlar için yazılan bu operanın şarkılarının neredeyse tamamını hepimiz biliyoruz aslında. Yukarıda “Summertime” var; dilerseniz devamı da var. 

Soğanlı yumurta kaç saatte pişer?

Deniz Alphan ve Hülya Ekşigil’in bu haftaki konuğu Mehmet Yaşin. Yaşin, çoğumuzun unuttuğu bir lezzeti hepimize hatırlatıyor: Soğanlı yumurta… Tadından yenmez bir sohbet için, buraya buyrun.

Ucuz ve temiz enerji arayışının ilginç tarihi

“Soğuk füzyon” öldü; “sıcak füzyon”u başarmak ise hiç kolay değil. Ama bir de bir zamanlar “soğuk füzyon” sanılan bir yöntem var, yeniden canlandı. Bu yöntemin hikayesi, 1947’ye ve Albert Einstein’a kadar gidiyor. Hikmet Can Pertan’ın bilim yazısı, tam pazarlık.

GÜNDEM

Belediye Adalar için çözüm buldu!

İstanbul’un Adalar’ında eskiden atların çektiği faytonlarla taşımacılık yapılıyordu. “Atlara eziyet oluyor” itirazları sonrası faytonlar yasaklandı. Belediye, faytonların yerine küçük elektrikli araçlarla taşımacılık yapılmasına karar verdi. Ama bir sorun vardı: Bu araçlar için “karayoluna çıkmaya uygundur” lisansı yoktu; araçların trafik sigortası yapılamıyordu, bir kaza olduğunda ne yapılacağı belirsizdi. O yüzden Kaymakamlık araçların kullanılmasına izin vermedi. Bunun üzerine İstanbul Belediyesi, Adalar’daki yolları “karayolu” olmaktan çıkarıp “yaya yolu”na çevirdi. Böylece bu araçları lisanssız da olsa kullanabileceğini düşünüyor.

İstanbul’un mahalle mahalle deprem raporu

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi işbirliğiyle, Düzce ve Gölcük depremlerinden edinilen deneyimler ışığında, İstanbul için deprem tehlikesi ve riskleri yeniden ele alındı. 39 ilçe için ayrı ayrı ‘İlçe Olası Deprem Kayıp Tahmini Kitapçıkları’ hazırlandı. Kitapçıklarda, olası bir depremde her mahallede kaç binanın hasar göreceği, olası can kayıpları ve yaralanmaların sayıları ile altyapı hasarlarının ne boyutta olacağı anlatılıyor. Kitapçıklara web sitesi üzerinde ulaşılabiliyor. 

Akıl donduran bir asayiş olayı

Kadıköy’deki Kalamış Parkı’na bir evlilik teklifi mizanseni için giden arkadaş grubu, parkta kavga eden iki grupla karşılaştı. Evlilik grubu araya girip kavga edenleri uyardı. Kavga edenler sakinleşmek bir yana uyaranlara saldırdı, hatta içlerinden biri ateş açtı. Üç grup arasında devam eden kavgada biri evlilik grubundan olmak üzere 3 kişi yaralandı. 6 gözaltı var.

3 çocuk annesi eşine 8 kurşun

Aksaray’da Ahmet Koyak (49) şiddetli geçimsizlik yaşadığı 3 çocuk annesi dini nikahlı eşi Rabia Ergin’i (36) tabancayla vurarak öldürdü. Olayın ardından polisi arayıp ‘Eşimi öldürdüm gelin beni alın” diye ihbarda bulunan Koyak, gözaltına alındı. Ahmet Koyak, basın mensuplarının “Neden öldürdünüz?” sorusuna, “Geçimsizlik yüzünden” cevabını verdi.

Burun ameliyatında ölüme tazminat

Gaziantep’te yaklaşık 3,5 yıl önce 17 yaşındaki Kübra Özüberk’in burun ameliyatı sırasında beyin kanaması geçirerek ölümüyle ilgili hastane kusurlu bulundu, aileye 450 bin lira tazminat ödenmesi karara bağlandı.

Tatlıses oğlundan resmen şikayetçi

İbrahim Tatlıses, kendisini tehdit ettiği iddiasıyla oğlu Ahmet Tatlıses’ten şikâyetçi oldu. Bodrum İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde önceki gün ifade veren sanatçı, kendisine ait 20 dairenin satışından dolayı oğluyla anlaşmazlık yaşadıklarını ve bu nedenle tehdit edildiğini söyledi.

DIŞ HABERLER

Trump, Halkbank başsavcısını gönderdi

ABD Başkanı Donald Trump’ın, kendisine yakın isimleri soruşturan New York Güney Bölge Başsavcısı Geoffrey Berman’a görevinden el çektirdi. Berman, aynı zamanda Halkbank davasını da yürütüyordu. Eski ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’ın çıkarmaya hazırlandığı kitapta Trump’ın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a Obama döneminden kalma Halkbank savcılarının görevde kalmayacağını aktardığı bilgisi yer alıyor. Elbette bu davada karar çoktan çıktığı ve dosya temyizde bekletildiği için bu aşamada savcılık bir durum kalmamış görünüyor.

Sisi’den Libya’ya açık askeri tehdit

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Libya sınırındaki ordu birliklerini ziyaret edip askerlere şöyle dedi: “Gerekirse sınırlarımızın dışında görev için hazır olun. Sirte ve Cufra kırmızı çizgimizdir. Temsilciler Meclisi’nin (Tobruk’ta General Halife Hafter’e bağlı yapılanma) talebi sonrası Mısır’ın doğrudan müdahalesi uluslararası meşruiyet kazanmıştır.” Bir süredir Sirte’nin, BM’nin ve Türkiye’nin desteklediği Libya Başbakanı Feyz es Serrac’a bağlı ordu tarafından alınmak üzere olduğu haberleri geliyordu. Libya ordusundan ”Sisi’nin sözlerini Libya’ya yapılmış açık bir savaş ilanı sayıyoruz” açıklaması yapıldı. 

Almanya, Türkiye’den rapor kabul edecek

Almanya’ya girişlerde karantinadan muaf olabilmek için kişilerin COVID-19 semptomları göstermediğini ve koronavirüs taşıyıcısı olmadığını belgeleyen rapor ibraz etmesi gerekiyor.  Almanya’da salgınlarda yetkili olan Robert Koch Enstitüsü, ülkeye girişlerde ev karantinasından muaf olabilmek için gerekli raporların alınabileceği ülkeler listesine Türkiye’yi de dahil etti. 

SALGIN

Bu dört ile dikkat

Türkiye’de 20 Haziran’da tespit edilen bin 248 yeni vakayla birlikte bugüne kadar enfekte olanların sayısı 186 bin 493’e ulaştı. Yoğun bakım hasta sayısı 781’e çıktı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca son günlerde vaka sayıları artan bazı illerdeki yoğun bakı hasta sayısını da paylaştı. Diyarbakır’da 30, Kayseri’de 41, Batman’da 22, Bursa’da 46 yoğun bakım hastası var.  

SİYASET

Ak Parti yüzde 35

Mak Araştırma’nın 12-17 Haziran tarihleri arasında yaptığı ankete göre, kararsızlar dağıtılmadan önce partilerin oy oranları şöyle: AK Parti yüzde 30, CHP yüzde 22.2, İYİ Parti yüzde 9,5, MHP yüzde 9,3, HDP yüzde 8,1 ile HDP, Gelecek Partisi yüzde 2.7, DEVA yüzde 2.6. Kararsızların oranı yüzde 13 ve bunların çoğu bir önceki seçimde AK Parti’ye oy vermiş. Kararsızlar oransal dağıtılınca AK Parti yüzde 35.1, CHP yüzde 25.5, İyi Parti yüzde 10.9, MHP 10.7, HDP yüzde 9.3, Gelecek Partisi yüzde 3.1, DEVA yüzde 3 oy alıyor.  

HDP yürüyüşü bitirdi

HDP’nin 15 Haziran’da Edirne ve Hakkari’den başlattığı yürüyüş, eş başkanlar Pervin Buldan ve Mithat Sancar’ın TBMM Parkı’nda yaptıkları basın açıklaması ile noktalandı. Pervin Buldan, “Bu cendereden, sıkışmışlıktan, baskıdan, zordan çıkışın tek yolu demokratik kanalları genişletmek, demokratik siyaseti büyütmektir” dedi.

EKONOMİ

Büyükelçiler ve dış basını turizme ikna turu

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, 50 ülkenin büyükelçisi ve uluslararası basının temsilcilerini Antalya’da ağırlayarak Türkiye’nin güvenli tatil için aldığı önlemleri yerinde gösterdi. Büyükelçiler, ‘Yeniden Keşfet’ konseptiyle iki gün süresince Antalya’da konaklayıp ülkedeki güvenli turizmi yerinde test ediyor. Büyükelçiler ve gazeteciler son olarak dün akşam Antik Aspendos Tiyatrosu’nda “sosyal mesafeli” bir konser de dinledi. Turistler, uçaktan başlayıp otellere uzanan 130’u aşkın kriterle virüsten korunacak. İstanbul ve Antalya havalimanlarında günlük 20 bin test kapasiteli test merkezleri kuruldu.

Altın için yeni tahminler

Goldman Sachs düşük faiz ortamı ve para birimlerindeki değer kaybı endişeleri yüzünden altın tahminlerinde düzeltmeye gitti. Banka altını ons fiyatı için12 aylık tahminini 1.800 dolardan 2.000 dolara, 3 aylık tahminini 1.600 dolardan 1.800 dolara, 6 aylık tahminini ise 1.650 dolardan 1.900 dolara yükseltti.

Google’a 50 milyon avroluk gizlilik cezsı 

ABD merkezli teknoloji devi Google, 2018 yılında Avrupa’da çıkan yeni veri gizliliği kanunu sebebiyle para cezasına çarptırıldı. Şirketin Fransa’daki idari mahkeme tarafından cezaya çarptırılmasının sebebi ise Android kullanıcılarına veri koruma seçenekleri hakkında “yeteri kadar açık ve şeffaf olmaması” oldu.  Google, bu kararı Fransa’nın bu konulardaki en yüksek karar mercii olan Danıştay’a götürmüştü. Danıştay, Google’a kesilen 50 milyon euro para cezasını onayladı.

YAŞAM

Selfi çekerken 30 metreden düştü

Adana’nın Yumurtalık ilçesinde, deniz kenarındaki uçurumda selfie çekmeye çalışırken dengesini kaybeden Dilara Ayağa (16), yaklaşık 30 metre yükseklikten yuvarlandı. Vücudunda kırıklar olan Dilara, tedaviye alındı.

Şöhretler Kaldırımı’na adı yazılacak ilk Türk

ABD’deki Hollywood Walk of Fame – Hollywood Şöhret Yolu 2021 yıldızları açıklandı. Dünyaca ünlü kalp cerrahı ve televizyon programı sunucusu Dr. Mehmet Öz, her yıl 10 milyon ziyaretçinin akınına uğrayan bulvardaki Şöhretler Yolu’na adı yazılacak ilk Türk oldu.

SPOR

Beşiktaş’tan 5 gollü galibiyet

Süper Lig’in 28. haftasında Beşiktaş deplasmanda Denizlispor’u 5-1’lik skorla devirdi. Beşiktaş bu galibiyetle puanını 47 yaptı ve 5. sırada yer aldı. Siyah-beyazlıların gollerini 10. dakikada Burak Yılmaz, 60. dakikada Gökhan Gönül, 67. dakikada N’Koudou, 75. dakikada Adem Ljajic ve 78. dakikada Diaby kaydetti. Denizlispor’un tek golünü 53. dakikada Estupinan attı.

Yılmaz Vural ve 3 futbolcusu pozitif

TFF 1’inci Lig’de 93 günlük aranın ardından bugün Altay deplasmanıyla sahalara dönmeye hazırlanan Akhisarspor’da teknik direktör Yılmaz Vural ile futbolcular Burhan Eşer, Ergin Keleş, Vrsajevic dahil kulüpte görev yapan 12 ismin koronavirüs testleri pozitif çıktı. Akhisarspor, Futbol Federasyonu’yla temasa geçerek yeniden test yaptırdı. Test sonuçları yine pozitif çıkarsa, Bornova Stadı’nda bugün saat 20.00’de oynanması gereken maç ertelenebilir.

Perulu golcü Rodriguez Fenerbahçe’de 

Türkiye Kupası’ndan elenen ve Süper Lig’de şampiyonluk yarışından uzaklaşan Fenerbahçe’de gelecek sezonun kadrosu için çalışmalar başladı. Vedat Muriqi’in takımda kalıp kalmayacağı gelen tekliflere göre şekillenecek olsa da sarı-lacivertliler bir golcüyle daha anlaşmaya vardı. Ajansspor’un haberine göre Peru’nun Deportivo Binacional Kulübü’nde oynayan Aldair Rodriguez ile 2+1 yıllık anlaşma için taraflar el sıkışıldı. 

Galatasaray’ın borcu 1 milyar 656 milyon

Galatasaray Başkan Yardımcısı Kaan Kançal, Süper Lig’de şampiyonluk iddialarının devam ettiğini belirterek, teknik ekip ve futbolculara güvendiklerini söyledi. Kançal, 31 Mart 2020 itibarıyla kulübün konsolide net borcunun 1 milyar 656 milyon TL olduğu açıkladı.

MAGAZİN

Ali Sunal’ın cevabı

Güldürgüldür Şov sunucusu Ali Sunal ve ekibi, beş yıl önce sette açtıkları “Berkin Elvan Ölümdüzdür” pankartı yüzünden birkaç gündür sosyal medyada ağır saldırı altındaydı. Ali Sunal dün, 2017 yılında PKK tarafından öldürülen Eren Bülbül için attığı Tweeti yeniden gönderdi ve üstüne de, “Görmek isyenlere! Kavgalar olmasın, hiçbir gencimizin burnu bile kanamasın. Dileğim budur” yazdı.

Bir genetik miras olarak magazin

Magazin tarihinin en çok ilgi çemiş yıldızlarından biri olan sunucu Mehmet Ali Erbil’in 24 yaşındaki kızı Yasemin Erbil bu konuda babasına çekmiş olabilir. Yasemin Erbil bikinili pozlarını sosyal medya hesabından paylaştı. Altına da “Benimi çok seviyorum ya! Dövme gibi konmuş” notunu düştü.  Paylaşım kısa sürede çok sayıda beğeni ve yorum aldı.