Osman Kavala için ‘opera’ – İmamoğlu 1 yılın hesabını verdi – Obradoviç Fenerbahçe’yi bıraktı – Burcu Esmersoy’un sarı mayosu
24 Haziran 2020

Günün bütün haberleri bir arada, kısa kısa, yorumsuz, kılçıksız, tarafsız.

SİYASET

Kaftancıoğlu’nun hapis cezası onandı

İstinaf mahkemesi, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’na 7 yıl önce yaptığı paylaşımlar nedeniyle verilen 9 yıl 8 ay 20 gün hapis cezasını onadı. Kaftancıoğlu’na 5 ayrı suçtan 9 yıl 8 ay 20 hapis cezası verilmişti. Kaftancıoğlu’nun avukatı kararın Yargıtay’dan dönmesini umduklarını, aksi takdirde AİHM’e kadar gideceklerini söyledi. Kaftancıoğlu’nun mahkumiyetinin olası siyasi sonuçlarına ilişkin bir değerlendirmeyi Hakan Çelenk yazmıştı, dün HaftalıkGazete’nin sitesine koymuştuk.

Baro başkanları Ankara’da

AK Parti’nin avukatlık yasası ve baroların yapısına yönelik yasa değişiklik girişimini protesto eden baro başkanları Ankara’ya yürümüş, ancak kent girişinde durdurulmuşlardı. 27 saatlik bekleyişin ardından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, avukatların yürüyüşünü tamamlamasına izin verdi. Baro başkanları, saatler sonra polis barikatına gelen Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu’nu sırtlarını dönerek protesto etti. Metin Feyzioğlu, akşam gazeteci Cüneyt Özdemir’in YouTube kanalında canlı yayına katıldı.  Özdemir’in “İstifa etmeyi düşünüyor musunuz?” sorusuna, “İstifa etmemi gerektiren herhangi bir durum yok. Benle ilgili değil. Ben kanun koyucu değilim” diye yanıt verdi.

Baro yasası durmadı

Baro başkanlarının yürüyüşü AK Parti’yi vazgeçirmedi. Baroların yapısında değişiklik öngören yasa değişikliği teklifinde sona gelindi. MHP ile de görüşülerek hazırlanan yasa teklifi 27 maddeden oluşuyor. Ankara, İstanbul ve İzmir’de “çoklu baro” kurulmasının yolunu açan yasanın en geç Temmuz ortasında yasalaşması planlanıyor.

İmamoğlu’ndan 1 yıl muhasebesi

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, göreve gelişinin birinci yıldönümünde konuştu: Kasada çalışanların maaşını ödeyecek kadar bile para yoktu. İsraf düzenine son verdik. Aldığımız tasarruf tedbirleri ve etkin bütçe yönetimiyle giderlerimizi yöneterek, neredeyse denk bütçe seviyesine geldik. İstanbul için üç tehdit var: Deprem, mülteciler ve Kanal İstanbul.

Bahçeli FETÖ hükümlüsü Türköne’ye sahip çıktı  

MHP lideri Devlet Bahçeli, FETÖ üyeliğinden 10 yıl 6 ay hapis cezası alan ve halen cezaevinde olan Mümtaz’er Türköne’nin davasının “titizlikle yeniden değerlendirilmesini” istedi. Bahçeli “Ülkücü şehidimizin ağabeyi olan ve geçmişte davamıza emek vermiş Mümtaz’er Türköne’nin gerçekten suçlu olup olmadığı, adil ve hakkaniyetli bir yargılamayla ortaya çıkacaktır. Dileğim bir haksızlık varsa, acilen düzeltilmesidir” dedi.

Davutoğlu, Bahçeli ve Perinçek’i FETÖ’ye benzetti

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Sözcü TV’de Nevşin Mengü’ye konuştu. “Bahçeli mi bu devleti yönetiyor yoksa Perinçek mi? Burada vesayet var, eskiden FETÖ’nün uyguladığı taktik buydu, aynı taktik uygulanıyor şu anda. Seçimi Erdoğan, Davutoğlu kazansın önemli değil ama ülkeyi biz yönetelim” dedi.

Osman Kavala için ‘opera’

Hapiste 1000 gününü doldurmaya hazırlanan, önce Gezi olaylarının finansörü olma suçlamasıyla yargılanıp beraat eden ama tam cezaevinden tahliye edilecekken bu kez 15 Temmuz darbesine katılma suçlamasıyla yeniden tutuklanıp hakkında dava açılan Osman Kavala için dostları bir “opera” yazdı. “Osman Bey ve Salyangozlar” adlı opera sosyal medya üzerinden paylaşıma açıldı.

GÜNDEM

Camiler normalleşiyor

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş bugünden itibaren maske ve mesafeye dikkat ederek camilerde 5 vakit cemaatle namaz kılınmaya başlanacağını açıkladı. Camilerde salgın önlemleri kapsamında sadece cuma ve öğle-ikindi vakitlerinde cemaat namazı kılınıyordu. Yandaki fotoğraf taze taze daha bu sabah geldi, cemaatle kılınan ilk sabah namazlarından biri.

İstihbarat başkanının eski emir astsubayı FETÖ’den tutuklu

Genelkurmay İstihbarat Başkanı Tümgeneral Ali Serin’in emir astsubayı M.K., FETÖ/PDY soruşturması kapsamında tutuklandı. 15 Temmuz’dan 4 yıl sonra tutuklanan M.K’nin, Serin’in Hava Kuvvetleri Komutanlığı İstihbarat Başkanlığı yaptığı dönemde de emir astsubayı olduğu öğrenildi. 

Wushu başkanı büyük oyunu gördü

Wushu Federasyonu Başkanvekili Abdurrahman Akyüz’ün eşinin hakem olduğu şampiyonada, kızının şampiyon ilan edilmesi halen konuşuluyor. Türkiye Wushu Federasyonu tepkilere şu yanıtı verdi: “Sizin derdiniz başörtüsü, biz başörtülü insanı dünya şampiyonu yaptık ve dünya karşımıza geçti. Amaçları meşru seçilmiş iktidarları darbelerle devirip, kendi menfaat imparatorluklarını Dünya Siyonizm’iyle işbirliği yaparak kurmaktır.”

Şiddetli yağmur can aldı

İstanbul Esenyurt’ta yoğun yağış sonrası oluşan dere taşması nedeniyle meydana gelen felakette bir kişi hayatını kaybetti. İstanbul Valiliği, bir binanın zemin katında su baskını sonucu mahsur kalan Suriye uyruklu 2, 3 ve 5 yaşlarındaki 3 çocuğun kurtarıldığını, 30-32 yaşlarında bir Suriyeli misafirimizin vefat ettiğini açıkladı.

EKONOMİ

Albayrak’tan bankalara “milli şuur” uyarısı

Türkiye Bankalar Birliği’nin genel kurul toplantısında konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, bankalardan “milli şuur”a sahip olmalarını ve yerli üreticileri desteklemelerini istedi. Albayrak, “Bu süreçten ‘V’ şeklinde büyümeyle çıkmayı bekliyoruz. Ekonomik değişim ve dönüşüm sürecinden geçiyoruz. Ülkemizin kalkınma hedefleriyle daha uyumlu bir bankacılık yapmanızı bekliyoruz. Kısa vadeli kâr hırsıyla ülke kaynaklarını farklı kullanalım motivasyonuyla hareket etmemeliyiz.Bu dönemde kredi geri ödemelerinde kolaylık sağlanmalı” ifadesini kullandı. Albayrak’ın sözleriyle ilgili erken bir analizi T24’ten Barış Soydan yaptı.

Türkiye ilk 10’a girebilir mi?

Geçenlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Türkiye’nin dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisinden biri olma hedefi”ni yeniden hatırlatması üzerine bir tartışma başladı. Eski Hazine Müsteşarı ve ekonomist Mahfi Eğilmez, bu tartışmayı kendi kilisel blogunda ele aldı ve Türkiye’nin ilk 10’a girme hedefini rakamlarla değerlendirdi.

Borsalar ikinci dalga ihtimalini umursamadı

Avrupa borsaları pazartesi gününü salgının ikinci dalgası gelecek kaygısıyla 1 puana yakın düşüşle kapatmış, ABD borsaları ise salgını umursamayıp hafif artıda günü tamamlamıştı ABD borsaları ürün ve konut satışlarındaki artış eğilimi nedeniyle dün yarım puan daha yükseldi. Avrupa borsaları da daralmanın yavaşladığına ilişkin verileri görünce salgını unutup önceki kayıplarını fazlasıyla geri aldı. İstanbul Borsası da 0.13 puanlık hafif değer kazancıyla 115 bin puanın üzerinde tutundu.  

DIŞ HABERLER

Twitter, Trump’ı yine etiketledi ve engelledi

Twitter, platformu aktif kullanan ABD Başkanı Donald Trump’ın paylaşımlarına çeşitli etiketler eklemeye devam ediyor. Dün gece bir grup göstericinin Beyaz Saray’ın önünde yer alan Lafayette Park’ın içindeki, eski başkanlardan Andrew Jackson’ın heykelini yıkmaya çalışması ve bölgede bir “özerk bölge” kurmak istemesine tepki gösteren Trump, Twitter’dan, “Ben sizin başkanınız olduğum müddetçe, Washington DC’de asla bir ‘özerk bölge’ olmayacak. Bunu yapmaya kalkarlarsa, ciddi bir güç ile karşılık bulacaklar” ifadesini kullandı. Yaklaşık 5 saat sonra Twitter, Trump’ın “kötü davranış” etiketi eklediği paylaşıma erişimi kısıtladı.

ABD İran’a karşı BM’ye bastırıyor

ABD, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine İran’a yönelik uluslararası silah ambargosunun yenilenmesini öngören bir karar tasarısı sundu. BM Güvenlik Konseyinin 13 yıldır İran’a uyguladığı silah ambargosu ekim ayında sona eriyor.

Bild: Antalya, Berlin’den daha iyi

Almanya Başbakanı Merkel Türkiye’ye seyahat kısıtlamasını sürdürürken Bild muhabiri Türkiye’ye geldi. Turist gibi Antalya’ya gelen Bild muhabiri Türkiye’nin koronavirüs salgınına karşı aldığı önlemleri yazdı. Haberde, “Antalya Havalimanı, Berlin-Tegel Havalimanı’ndan daha iyi. Cankurtaran bile maske takıyor” ifadeleri yer aldı. 

SALGIN

Mahkeme zoruyla maske takacak

Koronavirüs salgından en çok etkilenen ikinci ülke Brezilya’da Federal Mahkeme, Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’nun halka açık alanlarda maske kullanmasına, aksi takdirde cezalandırılmasına hükmetti. Brezilya basınında çıkan habere göre, başkent Brasilia’da 9. Federal Mahkeme Hakimi Renato Borelli, Bolsonaro ve korumalarının başkentte topluma açık alanlarda zorunlu olarak maske kullanmaları gerektiğine; aksi takdirde günlük 2 bin Brezilya reali (yaklaşık 500 dolar) para cezası uygulanmasına karar verdi. Bolsonaro maske takmıyor, takanlara da kızıyor.

Türkiye’nin can kaybı 5 bini geçti

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, son 24 saatte 1268 yeni vaka tespit edildiğini, 27 kişinin daha hayatını kaybettiğini açıkladı. Böylece can kaybı 5 bini geçti, 5001 oldu. Son 10 gündür yoğun bakımda yatan ve entübe edilen hasta sayısındaki artış dikkat çekici.

DSÖ feryat figan

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü “Covid-19 çekip gitmiyor. Aksine, pandemi büyüyor. Vaka ve ölüm sayısı artmaya devam ediyor” açıklaması yaptı. Ülkelere sağlık çalışanlarının desteklenmesi ve korunması çağrısında bulundu.

İtalyan profesöre göre virüs zayıfladı

DSÖ salgına karşı uyarıyı yükseltirken İtalyan profesör Matteo Bassetti’nin sözleri gündeme damga vurdu. İtalyan bulaşıcı hastalıklar profesörü Matteo Bassetti, yeni tip koronavirüsün geçirdiği mutasyonlar nedeniyle zayıfladığını ve ölümcül etkisinin azaldığını öne sürdü.

BİLİM TEKNİK

Dünyanın en hızlı bilgisayarı

Japonya dünyanın en hızlı bilgisayarını üretti. Fujitsu ve devlet araştırma enstitüsü Riken tarafından geliştirilen Fugaku, saniyede 415 katrilyondan fazla hesaplama yapabiliyor. Japonlar’ın koronavirüs araştırmalarında kullanmayı planladığı Fugaku, önceki şampiyon IBM Summit’ten 2.8 kat daha hızlı.

23 milyon dolarlık yeni uzay tuvaleti

NASA, 23 milyon dolar harcayarak öncelikle Uzay İstasyonu’nda, ardından ay görevlerinde kullanılmak üzere yeni teknoloji portatif tuvaletler tasarladı. 90’larda tasarlanan eski tuvaletlerin sık sık arızalandığı, astronotların fiziksel olarak oturağa hizalanmakta güçlük çektiği ayrıca kadınların aynı anda hem idrar hem dışkı yapamadıkları belirtiliyor.

SPOR

Obradoviç, Fenerbahçe’yi bıraktı

Fenerbahçe basketbol takımını 2013’ten beri çalıştıran ve çok sayıda başarıya imza atan Zeljko Obradovic takımı bırakmaya karar verdi. “Obra” adıyla tanınan ünlü teknik adam geçen hafta İstanbul’da başkan Ali Koç ile görüşmüş, yeni ücret teklifini ondan dinlemiş, sonra da karar vermek için ailesine danışmak istediğini söylemişti. Dün Obra kararını Fenerbahçe’ye iletti ve bu yıl herhangi bir takım çalıştırmayacağını söyledi. Hem Fenerbahçe hem de Obradovic dün hüzünlü veda mesajları yayınladı.

Caner Erkin, Beşiktaş’tan ayrılıyor

Son günlerde Beşiktaş’tan ayrılacağı ve Fenerbahçe’ye transfer olacağı yönünde haberler sıkça gündeme gelen tecrübeli oyuncu Caner Erkin’in menajeri Batur Altıparmak, oyuncusunun Beşiktaş’tan ayrılacağını açıkladı. Altıparmak, “Caner’le ilgili ne Galatasaray ne de Fenerbahçe’ye bir söz verdik” dedi.

Galatasaraylı futbolculardan teşvik primi aldım

Teknik direktör Mesut Bakkal’ın kitabında yazdığı, Galatasaray’dan teşvik primi aldığını belirten sözleri büyük yankı uyandırmıştı ve sarı-kırmızılılardan çok sert bir tepki gelmişti. Bakkal’ın ardından 1998 yılında Kocaelispor’un kalesini koruyan Dumitru Stingaciu da, Fenerbahçe’yi yenmeleri için Galatasaraylı dört Rumen oyuncudan para aldığını itiraf etti.

Trabzon’un şampiyonluğunu isteyen Akçay işinden oldu

MKE Ankaragücü Başkanı Fatih Mert, teknik direktör Mustafa Reşit Akçay ile yolların ayrıldığını duyurdu. Başkan Mert, Akçay’ın Trabzonspor hakkında daha önce söylediği sözler nedeniyle bu kararın alındığını açıkladı. Akçay, 10 Şubat’ta yaptığı açıklamalarda şu ifadeleri kullanmıştı: “Trabzonspor için bence o sene bu sene! En fazla yaklaştığı sene bu sene. Hüseyin Hoca’nın da bunu başaracak gücü var. Umarım Trabzonspor, Trabzon kentiyle bunu başarır.” Ankaragücü ile Trabzonspor, ligde cumartesi günü karşılaşacak.

MAGAZİN

Sarı mayolu açılış

Bizde yaz magazini sezonu, güneşin açmasıyla değil ünlülerin Bodrum’a göç etmesiyle başlar. Ama sıra dışı bir rota izleyenler de yok değil. Sunucu Burcu Esmersoy daha sakin bir tatil için soluğu Marmaris’te alıp sarı mayosuyla magazin sayfalarını fethetti. Büyük olasılıkla bir mayo markası için yapılan ve Esmersoy’un ücret de aldığı bu çekimlerin altına magazin basını neler yazmadı ki… İlk akla gelen, elbette Esmersoy’un ayrıldığı eski kocası ve sevgilisine nispet yaptığıydı…