Fenerbahçe baskette yaprak dökümü – Barolar ayakta – Dış ticaret alarm veriyor – Kapadokya bu yaz balonsuz
01 Temmuz 2020

Günün bütün haberleri bir arada, kısa kısa, yorumsuz, kılçıksız, tarafsız.

SİYASET

‘Çoklu baro’ Meclis’te avukat sokakta

AK Parti, bir ilde birden çok baro olmasına imkan getiren 28 maddelik yasa teklifini, Meclis’e sundu. Teklif yasalaşırsa avukat sayısı 5 binden fazla olan illerde, en az 2 bin avukatla yeni bir baro kurabilecek. Teklifin verilmesinin ardından, İstanbul Barosu’nun çağrısıyla avukatlar Çağlayan adliyesinde toplandı. Polis barikatları nedeniyle alana girmekte zorlanan avukatlar, Türkiye Barolar Birliği Başkanı için “Feyzioğlu istifa” sloganları attı. İstanbul Barosu başkanı Mehmet Durakoğlu, “Biz avukatız, biz biat etmeyiz, eğilmeyiz” dedi. Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu’nun avukatların sorunlarını çözmek için iktidara yakın durduğunu öne sürdü. AK Parti grup başkanvekili Cahit Özkan baroların iddia ettiğinin aksine yeni yasanın “Türkiye’de hukukun üstünlüğünün sağlanması yolunda büyük bir adım” olacağını söyledi.

Esra Albayrak’a hakarete karşı ortak tavır

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak-Esra Erdoğan çiftinin dördüncü çocukları Hamza Salih önceki gece dünyaya gelmiş, Albayrak haberi twitter’dan duyurmuştu. Paylaşımın altına çok ağır hakaret içeren bir yorum yazan E.B. dün akşam Mersin’de gözaltına alındı. Bugün mahkemeye çıkarılacak. Esra Albayrak’a yönelik sözler gün içinde iktidar ve muhalefetten çok sayıda ismin tepkisine neden oldu.

Erdoğan Meclis’in yetkisini kullandı

Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla Marmara Üniversitesi bünyesinde ‘Mimarlık ve Tasarım Üniversitesi’ kuruldu. Oysa Yükseköğretim Kanunu’na göre üniversiteler ancak Meclis’ten geçecek kanunla kurulabiliyor.

Şehir Üniversitesi resmen kapandı, Davutoğlu patladı

İstanbul Şehir Üniversitesi Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle kapatıldı. Üniversite, tartışmalı bir sürecin ardından geçen yıl Marmara Üniversitesi’ne devredilmişti. CHP lideri Kılıçdaroğlu “Göz kamaştıran bir üniversite durumundaydı. Ama intikam almak için kapattılar. Kimden? Sayın Ahmet Davutoğlu’ndan” diyerek karara tepki gösterdi. Üniversitenin bağlı olduğu Bilim ve Sanat Vakfı’nın kurucularından olan Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu “Artık cumhurbaşkanı iyi ama çevresi kötü aldatmacasının savunulacak bir hali kalmamıştır” dedi. Şehir Üniversitesi’nin 12 yıllık serüveninin özeti burada.

CHP 25 Temmuz’da kurultayda

CHP’nin pandemi nedeniyle ertelediği 37. Olağan Kurultayı’nın 25-26 Temmuz’da yapılmasına karar verildi. Kılıçdaroğlu, “Hesaplaşma değil iktidar kurultayı olacak, kişisel kaprislere yanıt vermeyeceğiz” dedi. 

MHP, Patrik’le Ayasofya atışmasında

Fener Rum Patriği Bartholomeos, Ayasofya Müzesi’nin camiye çevrilmesinin milyonlarca Hıristiyan’ı Müslümanların aleyhine çevireceği. iddiasında bulundu. Konuyla ilgili haberi Yunan Kathimeri’ni gazetesi Orthodoxia haber ajansından aktardı ve bu dolaylı açıklama Patrikhane tarafından yalanlanmadı. MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman “Dünyadaki milyonlarca Hristiyan’ın müteessir olacağı iddiası üstü kapalı bir haddini aşmadır” dedi.

DIŞ HABERLER

Trump açık ara en çok Erdoğan’la görüştü

Watergate Skandalı’nı ortaya çıkararak Başkan Richard Nixon’ın isrifasına yol açan gazetecilerden Carl Bernstein, bu sefer ABD Başkanı Donald Trump’ın telefon konuşmalarını haber yaptı. CNN’de yayınlanan habere göre, Trump’ın en çok telefon görüşmesi yaptığı lider “açık ara farkla” Erdoğan oldu. Konuşmalara şahit olanlar, Trump’ın Suriye ve Orta Doğu konusunda “yeteri kadar bilgi sahibi olmadığını” bu sayede de Erdoğan’ın onu ‘soyup soğana çevirdiği’ni söyledi.

AB 15 ülkeye açılıdı, Türkiye listede değil

Avrupa Birliği bugünden itibaren dış sınırlarını Türkiye hariç 15 ülkeye açacak. Listede Cezayir, Avustralya, Kanada, Gürcistan, Japonya, Karadağ, Fas, Yeni Zelanda, Ruanda, Sırbistan, Güney Kore, Tayland, Tunus, Uruguay ve bazı şartların yerine getirilmesi halinde Çin de bulunuyor. 

Ruslar 2036’ya kadar Putin’e evet dedi

Rusya’da 20 yıldır ülke siyasetine yön veren Vladimir Putin’in 2036’ya kadar iktidarda kalmasına kapı aralayan tartışmalı referandumla ilgili ilk sonuçlar belli oldu.1 Temmuz’da sona ermesi öngörülürken referandumun sandık çıkış anketlerine göre halkın yüzde 76’sı ‘evet’ oyu kullanmış.

Twitter’dan sonra Twitch de Trump’ı engelledi

İnternetten canlı yayın platformu Twitch, ABD Başkanı Donald Trump’ın kişisel hesabını “nefret söylemi” içerdiği gerekçesiyle askıya aldı. Trump’ın 2016 Başkanlık seçim kampanyasının başlangıcında, Meksikalı göçmenlerle ilgili “Ülkeye uyuşturucu getiriyorlar, suç getiriyorlar. Onlar tecavüzcüler” ifadelerini kullandığı miting konuşmasının yeniden yayımlanması nedeniyle söz konusu hesaba tedbir getirildi.

Türkiye, S-400’leri satamaz

ABD’li yetkililer Türkiye’deki S-400’lerin ABD’ye satılması halinde Türkiye’ye uygulanacak yaptırımların önlenebileceğini açıklamıştı. Rusya Federal Askeri ve Teknik İşbirliği Servisi yetkilisi Maria Vorobyeva, Türkiye’nin elindeki S-400 hava savunma sistemlerini Rusya’nın onayı olmadan başka bir ülkeye satamayacağını iddia etti.

GÜNDEM

Nikah masasından polis desteğiyle kurtuldu

Adana’da zorla evlendirilmeye çalışıldığını öne süren 22 yaşındaki C.B., nikah töreni sürerken fırsat bulup, 155 polis imdat hattını aradı. Genç kızın, “Beni zorla evlendirecekler, şu an Seyhan Belediyesi Nikah Salonu’ndayız. Ben evlenmek istemiyorum, beni kurtarın” sözleri üzerine polis ekibi salona baskın düzenledi. C.B ‘Benim askerde sevdiğim var. Annemin istediği erkekle evlenmek istemediğim için polisi aradım. Eğer annem bu evlilikten vazgeçmezse sığınma evine gitmek istiyorum’ dedi. 

Kanal İstanbul’un detaylı güzergahı belli oldu

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Kanal İstanbul Proje alanını kapsayan, “İstanbul ili Avrupa Yakası Rezerv Yapı Alanı 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı” değişikliği ile buna uygun olarak hazırlanan imar planlarının 7 etabından 3’ünü onayladı. Böylece Kanal İstanbul Projesi’nde, Arnavutköy ve Başakşehir ilçelerindeki yaklaşık 133 milyon 640 bin metrekareyi kapsayan alanda konuttan yeşil alana, konut kat sayısından ulaşım güzergahlarına kadar birçok yeni adım belirlendi.

‘Bataklık’ta milyonlarca lira

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun “Cumhuriyet tarihinin en büyük uyuşturucuya bağlı suç gelirleri operasyonu” olarak açıkladığı‘Bataklık Operasyonu’nunda yeni ayrıntılar ortaya çıktı. 11 ilde 110 ayrı adreste eş zamanlı yapılan operasyonda, 94 şüpheliden örgüt liderleri Çetin G. ve Nejat D.’nin de aralarında olduğu 74 şahıs gözaltına alındı. Şüphelilerin banka hesaplarında görülen 70 milyon lira civarındaki mevduata el konuldu. Ayrıca operasyon sırasında 21 milyon TL değerinde döviz, Türk Lirası, altın, mücevher ve ziynet eşyası, 281 adet tapu, 31 adet tabanca, 32 adet bilgisayar, cep telefonları, sim kartları, para sayma makinaları ile 21 adet lüks otomobile de el konuldu.

Eğitim parasını sobada yakan kadına Hazine desteği 

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, oğlunun eğitimi için biriktirdiği 15 bin TL’yi sobada saklayan daha sonra da yanlışlıkla yakan Gülşen Hayta’nın mağduriyetini giderdiklerini duyurdu. Albayrak, “Türkiye Cumhuriyeti, böyle koca yüreklerin daima yanındadır” ifadesini kullandı.

Ehliyetine 50 yıl el konan Ordulu  

Ordu’nun Altınordu ilçesinde, daha önce ehliyetine el konulmasına rağmen, 9’uncu kez alkollü araç kullanırken yakalanan sürücü D.E.’nin (43) ehliyetine, 50 yıl süreyle el konuldu. 93 yaşına kadar araç kullanamayacak olan sürücüye ayrıca, ‘trafik güvenliğini tehlikeye düşürmek’ suçundan 6147 TL ceza uygulandı.

YAŞAM

Kapadokya’da bu yaz balon yok

Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinden Kapadokya bölgesindeki sıcak hava balon turları yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında 1 Ekim’e kadar durduruldu. Kararın ana gerekçesi, balonların sepetlerinin sosyal mesafeli yolculuğa imkan vermemesi.

SALGIN

Bir domuz gribi salgını eksikti

Çin’de, dünya çapında yeni bir salgına yol açma potansiyeli taşıyan yeni bir tür domuz gribi virüsü bulundu. Araştırmacılar, virüsün insandan insana bulaşacak bir mutasyon geçirmek için gerekli özellikleri taşıdığını tespit etti. Şimdi bilim insanları, yeni yayılmadan ilaç ya da aşıyla etkisiz hale getirilmesinin yolunu aramak zorunda. Ancak piyasaya bile çıkmama ihtimali olan bir aşıyı üretmeye hiçbir şirket talip olmayabilir.

Entübe hasta azaldı, yoğun bakım arttı

Türkiye’de son 24 saatte 1293 yeni vaka tespit edildi, 16 kişi daha hayatını kaybetti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca son verilerle ilgili “tedbirlerde dikkatli değiliz” uyarısı yaptı. Düne kıyasla entübe hasta (solunum cihazına bağlı ağır vaka) sayımızda 7 azalma, yoğun bakım sayımızda 8 artış var. 

EKONOMİ

Döviz sıkıntısı kapıda

Türkiye’nin dış ticaret rakamları alarmlar vermeye devam ediyor. Geçen yıl yaşanan ekonomik durgunluk ve dolar fiyatındaki aşırı yükselme nedeniyle Türkiye’nin ihracatı zaman zaman ithalatını geçmiş, yılın sonunda da ekonomi turizm gelirlerinin de katkısıyla cari işlemler fazlası vermişti. Ama bu yıl süreç tersine döndü, daha doğrusu geçmişe dönüldü. Yıl başından beri ekonomi ciddi dış ticaret açıkları veriyor. Son olarak dün Mayıs ayı dış ticaret rakamları açıklandı ve ihracat 9 milyar 967 olurken ithalat 13 milyar 387 milyon dolar oldu. Yani 3 milyar dolardan fazla ticaret açığı oluştu. Bu yıl turizm gelirlerinden de bu açıkları kapatacak bir katkı beklenmiyor. O yüzden döviz sıkıntısı büyüyor.

Borç stoku 6 milyar dolar azaldı

Türkiye’nin dış borç stoku 2020 ilk çeyrekte önceki çeyrekteki 437,6 milyar dolardan 431 milyar dolara geriledi. Turkey Data Monitor’un sosyal medyada paylaştığı verilere göre 2019’un ikinci çeyreğinde yüzde 61’e kadar çıkan dış borcun milli gelire oranı ise kademeli şekilde 2020 ilk çeyrekte yüzde 56,9’a indi.

Maske kumaşında gümrük vergisi sıfırlandı

Maske kumaşı ithalatında yüzde 20 olan ilave gümrük vergisi oranı 30 Eylül’e kadar sıfırlandı. Böylece yerli üreticilerin maske üretimi için daha uygun koşullarda kumaş bulması amaçlanıyor.

Yeni binaya otopark 6 ay daha yok

Yeni yapılan apartmanlarda, her daireye bir otopark zorunluluğu getiren yönetmelik, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yine ertelendi. 30 Haziran 2019’da yürürlüğe girmek üzere yayınlanan yönetmelik önce 31 Aralık 2019’a, ardından da 31 Mart 2020’ye ertelenmişti. Daha sonra da yürürlük tarihi 30 Haziran 2020’ye kadar uzatıldı. Şimdi bir değişiklik daha yapıldı ve zorunluluk süresi 6 ay daha ertelenip, 31 Aralık 2020 olarak değiştirildi. 

Fima aynı, ürün aynı, fiyat yüzde 60 ucuz  

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, eski belediye başkanı Melih Gökçek döneminde tonu 60 dolardan alınan asfaltın, aynı firmadan 25 dolara alındığını söyledi. Yavaş, “İhaleye çok firma girince kırım da çok oluyor” dedi.

SPOR

Datome, Milano’ya gitti

Fenerbahçe basketbol takımında yaprak dökümü devam ediyor. Koç Obradoviç’ten sonra takımın yıldız oyuncularından Luigi Datome de ayrıldı. Datome, İtalya’da AX Armani Exchange Milan takımı ile üç yıllık sözleşme imzaladı.

Fenerbahçe Avrupa’nın en borçlu 6. kulübü 

Forbes dergisi, Fenerbahçe’nin 370 milyon dolarla, Avrupa’nın en borçlu 6. kulübü olduğunu yazdı. Haberde; Nani, Martin Skrtel, Robin Van Persie, Valbuena gibi futbolcuları kadrosuna dahil eden Fenerbahçe’nin, bu oyunculara verdiği yüksek maaşlar sonrasında borçlarının arttığı ifade edildi. Makalenin orijinali burada. Bunun yanı sıra HaftalıkGazete’nin son sayısında Fenerbahçe’nin Avrupa standartlarına göre batma noktasına gelmesini Can Durukan’ın çarpıcı kaleminden somut verilerle okuyabilirsiniz. 

Galatasaray, menajerlere komisyon yağdırmış

Türkiye Futbol Federasyonu, 2019-2020 futbol sezonunda şubat ayı sonu itibarıyla futbol menajerlerinin dâhil oldukları işlemler ve menajerlere yapılmış toplam ödemeleri açıkladı. Süper Lig’de menajerlere en çok ödeme yapan kulüp Galatasaray oldu. TFF’nin internet sitesinden yapılan açıklamaya göre; Süper Lig’de 9 kulüp menajerlere toplam 5 milyon 74 bin 106,63 TL, 7 milyon 355 bin 620,55 euro ve 48 bin dolar ödeme yaptı. Menajerlere en çok ödeme yapan kulüp 262.003,63 TL ve 3.330.112,33 euro ile Galatasaray oldu.

Diagne Galatasaray’a döndü

Galatasaray’ın Kasımpaşa’dan büyük umutlarla aldığı ancak beklentileri karşılamadığı gerekçesiyle sezon başında Club Brugge’e kiraladığı Diagne, Belçika’da da istenileni veremeyince İstanbul’a geri döndü. Sarı-kırmızılı ekipte adeta istenmeyen adam ilan edilen golcü isim için gelecek teklifler değerlendirilecek.

Tahkim’den Beşiktaş’ın şampiyonluk başvurusuna ret

Beşiktaş Kulübü’nün Mesut Bakkal’ın teşvik açıklamasının ardından 1986-87 sezonunun şampiyonluğunun Galatasaray’dan alınıp kendilerine verilmesine yönelik yaptığı başvuru, Türkiye Futbol Federasyonu tarafından reddedildi.

2. Lig ve 3. Lig maçları oynanmayacak

Türkiye Futbol Federasyonu 2. Lig, 3. Lig ve Bölgesel Amatör Lig’lerinde kalan maçların oynanmayacağını açıkladı. Karar kulüplerin talebiyle alındı. Liglerin nasıl tescil edileceğine daha sonra karar verilecek.

Gelişmiş ofsayt teknolojisi yolda

FIFA, video yardımcı hakem sistemi ve gol teknolojisinin ardından dijital devrime hazırlanıyor. FIFA’nın son toplantısında gelişmiş ofsayt teknolojisi için üçüncü sunum gerçekleştirildi. Sistem, ilgili pozisyonda hücum ve savunma oyuncusunun iskeletini doğru şekilde modelleyerek hangi vücut parçasının ofsaytta olduğunu, hangi vücut bölümünün ofsaytta olmadığını analiz edecek ve orta hakeme anında bildirecek. VAR’da olduğu gibi ofsayt çizgisi çekilmesi için beklenmeyecek. 

MAGAZİN

Bir Survivor klasiği, kavga

Acun Ilıcalı’nın sunduğu ve yayınlandığı her gece çok sayıda insanı ekran karşısına bağlayan Survivor yarışmalarının olmazsa olmazı, yarışmacılar arasındaki kavgalar. Bu yıl da eski futbolcu Sercan ile Nisa arasındaki kavgayı konuşup duruyoruz işte. İkilinin kavgasının ses kaydı Acun Ilıcalı tarafından açıklandı; hayda yeni bir kavga daha başladı. Zaman zaman epey eğlenceli bu kavgalar.

Sertab Erener’den arabalı konser

Yeni albümü ‘Ben Yaşarım’ın ilk konserini vermeye hazırlanan Sertab Erener sosyal mesafeli ama online olmayan bir performans sunacak. 4 Temmuz Cumartesi günkü konseri müzikseverler arabalarından izleyecek. Yenikapı’daki İstanbul Açıkhava Gösteri Merkezi’nde düzenlenecek konsere sadece ufak binek araçlar alınacak ve herkesin maske takması şart olacak.