Kadına karşı şiddet durmuyor, dün de bir cinayet işlendi – Gümüş ve altına hücum – Akdeniz’de gerginlik büyüyor – ABD kimseye aşı bırakmayacak
23 Temmuz 2020

Perşembe sabahı güne başlarken gündemle ilgili bilmeniz gereken bütün haberler bir arada; kısa kısa, yorumsuz, kılçıksız, tarafsız.

KADINA KARŞI ŞİDDET

Bir kadın cinayeti daha

Büyükçekmece’de bir kişi, iki çocuğunun annesi olan 8 yıllık eşini uyuduğu sırada boğarak öldürdü. Polise teslim olan cani koca, tutuklandı. 

Pınar Gültekin’in tabutunu kadınlar taşıdı

Muğla’da, 5 gündür kayıp olarak aranırken cinayete kurban gittiği ortaya çıkan üniversite öğrencisi Pınar Gültekin (27), memleketi Bitlis’in Hizan ilçesine bağlı Gayda köyünde gözyaşları arasında yolculuğuna uğurlandı. Pınar’ın tabutu kadınlar tarafından taşındı. 

Erdoğan: Davanın bizzat takipçisi olacağım

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Pınar Gültekin’i katleden caninin hak ettiği en ağır cezayı alacağından şüphem yoktur. Davanın bizzat takipçisi olacak, bir daha asla yaşamak istemediğimiz kadına şiddetin son bulması için Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak ne gerekiyorsa yapacağız” dedi.

Zeynep Şenpınar’ın katiline ‘ağırlaştırılmış müebbet’ istemi

Muğla’da, kız arkadaşı Zeynep Şenpınar’ı (24) dövdükten sonra göğsünden bıçaklayarak öldüren boksör Selim Ahmet Kemaloğlu hakkında iddianameyi tamamlayan savcılık ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istedi.  

Kadın ayrımcısı otobüsçünün sertifikası iptal

İBB Sözcüsü Murat Ongun, Cemal Metin Avcı tarafından katledilen Pınar Gültekin hakkında sosyal medyadan ‘Su testisi su yolunda kırılır’ şeklinde paylaşım yapan özel halk otobüsü şoförü Emrah Koçyiğit’in sertifikasının iptal edildiğini açıkladı.

Tacizciden pişkin ifade

Muğla’da yaşayan 21 yaşındaki T.Ç., iki yıldır 46 yaşındaki Nurettin Şeyhmusoğlu tarafından sosyal medyadan taciz edildiğini öne sürmüş, “Sıradaki ben olmak istemiyorum” demişti. T. Ç.’nin sosyal medyada yaptığı paylaşım üzerine tutuklanan Şeyhmusoğlu “Tuğçe’yi yolda gördüğümde gözlerimizle bakışıp sevişiyorduk, aşkımıza tek engel ailesiydi. Göreceksiniz çıktıktan sonra Tuğçe’yi gelinlikle emniyet müdürlüğüne götürüp haklı olduğumu göstereceğim” dedi.

Eşini bıçaklayıp ‘İntihar teşebbüsü’ dedi

Van’da F.K. (30) tartıştığı eşi Muhammed K. tarafından defalarca bıçaklanarak ağır yaralandı. Polisi arayan Muhammed K., eşinin intihar girişiminde bulunduğunu söyledi. Ağır yaralı F.K. tedavi altına alınırken, Muhammed K. ise gözaltına alındı.

Akşener’den İstanbul sözleşmesi kararlılığı

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, kadın gazetecilerle Zoom uygulaması üzerinden toplantı gerçekleştirdi. Akşener, İstanbul Sözleşmesi’nin arkasında olduğunu söyledi. Ayasofya için de “O bizim neslin önceliğiydi. Taksiye binen kadınların en yakın arkadaşına konumunu attığı Türkiye’de öncelik sıralaması değişti” dedi.

Bahçeli İstanbul Sözleşmesi’nden çıkma fikrine sıcak değil   

Ak Parti, kadınlara yönelik şiddeti önleme amaçlı uluslararası İstanbul Sözleşmesi’nden imzanın çekilmesini bir süredir gündeme almıştı. Hükümeti destekleyen MHP lideri Bahçeli ise Pınar Gültekin’in öldürülmesiyle ilgili soruyu yanıtlarken konuyu sözleşmeye getirerek şöyle dedi: “Gündemde tartışılan ve Türkiye’nin taraf olduğu İstanbul Sözleşmesi’ni kaldırıp kaldırmamayı iyi değerlendirmeliyiz. Bu sözleşmeye ihtiyaç olup olmadığını, ne getirip ne götüreceğini objektif kriterler çerçevesinde ele almalıyız. Kadın cinayetini engelleyemezsek hepimiz sosyal maliyeti yüksek bir çığın altında kalırız. Duyarlı olmalıyız, empati yapmalıyız, suça çanak tutan, suçluyu imal eden her türlü ortam ve bahaneyi ortadan kaldırmalıyız.”  Bu sözler hükümete sözleşmeden çekilinmemesi yolunda kibarca bir uyarı olarak algılandı. Türkiye’yi sözleşmeden çıkaracak TBMM kararı için gerekli salt çoğunluğa Ak Parti MHP oyları olmadan ulaşamıyor.

DIŞ HABERLER

Akdeniz’de Navtex gerginliği

Harita bugünkü Hürriyet gazetesinde yayınlandı. Türkiye ile Yunanistan arasında Doğu Akdeniz’de hidro karbon kaynaklarının çıkarılmasıyla ilgili aylardır yaşanan gerginliğin temeli çok eskiye dayanıyor. Yunanistan, Ege’deki adaların da kıta sahanlığı olduğunu iddia ediyor. Antalya Kaş’a birkaç kilometre mesafedeki Meis adasının kıta sahanlığı oluyor da koca Anadolu yarımadasının kıta sahanlığı olmuyor mu? İşte bu tartışma yüzünden, Türkiye adaların kıta sahanlığı olamayacağını söylüyor ve deniz üzerinde ve altında hak iddia ediyor. Bu iddiayı desteklemek için de sondaj yapıyor, askeri gemilerini bu tartışmalı alanlarda bulunduruyor. Halen Meis adasının güneyi ve doğusunda Türk ve Yunan donanmalarından oluşan kalabalık bir askeri gruplaşma var. Gergin bekleyiş devam ediyor. 

Bild’e göre Ege’de çatışmayı Merkel engelledi 

Türkiye’nin Meis adası çevresinde doğalgaz araması yapmayı planlaması ve bunun üzerine yaşanan gerilim Alman basınının manşetlerine taşındı. Bild gazetesi, Yunanistan’ın bölgeye savaş gemileri göndermesi üzerine önceki gece Aksaz Deniz Üssü’nden 18 savaş gemisinin yola çıktığını yazdı. Gazete, Merkel’in son anda Erdoğan’a telefonla ulaştığını, ardından Miçotakis’le görüştüğünü ve Türk savaş gemilerinin geri döndüğünü iddia etti.

Yunanistan’a Eşek Adası tepkisi

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Yunan Cumhurbaşkanı Katerina Sakelaropulu’ya “Cumhurbaşkanı olduktan kısa süre sonra Eşek Adası provokasyonuna imza atarak barış yanlısı olmadığını, marjinal Yunan siyasetinin takipçisi olacağını dünyaya gösteren bir siyasetçinin kimseye vereceği bir ders yoktur” tepkisinde bulundu.

Yunan kilisesi Ayasofya’dan vazife çıkardı

Yunan Kilisesi, Ayasofya’da kılınacak ilk namaz gününde yas tutma kararı aldı. Kilise, 24 Temmuz’u yas günü ilan etti. Atina Başpiskoposu, “dünyanın büyük ülkelerinin kendi çıkarları uğruna” Türkiye‘nin kararına tepki göstermemesini eleştirdi.

MGK’dan Libya ve Azerbaycan ültimatomu

Milli Güvenlik Kurulu dünkü toplantısının ardından yazılı açıklama yaptı. Libya konusunda “gerekli adımları atmaktan tereddüt etmeyiz” denildi. Ermenistan’a da Türkiye’nin her şart altında Azerbaycan’ın yanında yer alacağı uyarısı yapıldı.

Almanya WhatsApp mesajlarını okuyor mu?

Batı Alman Televizyon Kurumu (WDR) ve Bavyera Televizyon Kurumunun (BR) ortak haberinde, Federal Suç Dairesinin (BKA) “Bilgi Teknolojisi İzleme” biriminin şifrelenmiş WhatsApp sohbetlerini almanın bir yolunu bulduğu öne sürüldü. İddiaya göre Alman polisi bunun için bir casus yazılım da kullanmıyor.

Almanya’ya göre Rusya ve Türkiye Libya’yı paylaşabilir

Almanya Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer, Libya’nın Türkiye ve Rusya arasında bölünme ihtimali olduğunu, bunun da Avrupa için iyi bir durum olmayacağını söyledi. Kramp-Karrenbauer, “Libya örneği gösteriyor ki, bölgede varlık göstermiyorsanız hareket kabiliyetiniz de sınırlı kalıyor. Libya için somut olarak yapılması gereken silah sevkiyatını engellemek” dedi. 

Türkiye’ye yaptırım tasarısı bir aşama daha geçti

ABD’de Temsilciler Meclisi, Türkiye’ye S-400 hava savunma sistemi alımından dolayı yaptırım teklifinde bulunan tasarıyı kabul etti. Tasarının yasalaşması için Senato’dan geçip Trump tarafından imzalanması gerekiyor.

SALGIN

Amerika aşı bırakmayacak

Amerikan hükümeti, koronaya karşı geliştirilen ve henüz güvenirliği tam kanıtlanmamış olsa da ümit vaat eden bütün aşılar için ayrı ayrı yüksek miktarlı ön siparişler veriyor. Bunun son örneği, Almanya’da bir Türk bilim insanı tarafından kurulan ve koronaya karşı aşı geliştiren BieNTech adlı firma oldu. Amerikan hükümeti, henüz 3. faz denemelerde olan aşıdan 100 milyon dozluk siparişi şimdiden verdi bile. Siparişin tutarı 1.95 milyar dolar.

Vaka raporu

Türkiye’de son 24 saatte 902 yeni korona vakası tespit edildi. 19 kişi daha hayatını kaybetti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ”Yakın günlerde ilk kez, iyileşen hasta sayımız vaka sayısından 300 fazla. Yeni vaka sayısı, 44 gün sonra 900 sınırında. Pek çok kentimizde maske yaygınlaştı; hayat, umut verici bir düzene giriyor” paylaşımı yaptı.

EKONOMİ

Gümüş ve altına hücum

Dünya çapında faizlerin negatif seviyelere gerilemesi, yatırımcıları ve parasını korumak isteyenleri değerli metallere yöneltti. Dün gümüş fiyatı bir günde yüzde 7 arttı; altın fiyatındaki artış ise yavaşlayarak da olsa devam ediyor. Gram altın Türkiye’de 411 liraya yükseldi.

SİYASET

CHP’de Cihaner ve Yarman da aday

Cumhuriyet Halk Partisi’nin bu hafta sonu yapılacak kurultayında Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun karşısına iki aday çıkacak. Bu adaylardan biri Tolga Yarman, önemli bir bilim insanı. İkinci aday ise dün belli oldu, CHP milletvekili ve Parti Meclisi üyesi İlhan Cihaner de genel başkanlığa talip olduğunu açıkladı. Emekli savcı Cihaner, Parti Meclisi içindeki “sol grup”un önde gelen ismi.

HDP’li başkan tutuklandı

Terör soruşturması kapsamında gözaltına alınan, İçişleri Bakanlığı’nca görevinden uzaklaştırılan HDP’li Batman Belediye Başkanı Mehmet Demir, “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan tutuklandı.

Fethullahçılarla empati kuran TTK başkanı istifa etti

Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Yaramış görevinden istifa etti. Yaramış “15 Temmuz’u Anlamak” konulu panelde ”Darbe teşebbüsüne karışmış, pişman olmuş, nedamet duyan kişilere de sahip çıkmamız, onları bu toplumun içine dahil etmemiz, kazanmamız gerekiyor” demişti. Tepkiler üzerine önce özür dilemiş, sonra Cumhurbaşkanı isterse istifasını vereceğini söylemişti.  CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Ahmet Yaramış’ın istifası için, “En azından istifa etmeyi başardı, bir hafta debelendi ama başardı. Süleyman Soylu istifayı da başaramamıştı” dedi.

BİLİM TEKNİK

Uzayda heyecan verici keşif

İlk kez başka bir güneş sisteminde yıldızları etrafında dönen iki gezegen bir teleskopla teleskopla doğrudan gözlendi. Atamaca Çölü’nde, Avrupa Güney Gözlemevi Çok Büyük Teleskobu tarafından görüntüsü yakalanan bebek yıldız ve iki gaz devi olan gezegenler, 300 ışık yılı uzaklıkta.

Kanser tanısını 4 yıl öne çeken test

California Üniversitesi’nde görevli Profesör Kun Zhang ve ekibi mide, gırtlak, kalın bağırsak, akciğer ve karaciğer kanserlerini mevcut tanı yöntemlerine kıyasla 4 yıl öncesine kadar tespit etme potansiyeline sahip test geliştirdi. Yeni uygulanmaya başlanan test yönteminin sonuçları bir bilim dergisinde yayımlandı.

SPOR

Burak Yılmaz, Lille yolcusu

Burak Yılmaz’ın Beşiktaş’tan ayrılıp Ligue 1 ekiplerinden Lille ile anlaşmasına kulüpten izin çıktığı belirtildi. Fenerbahçe derbisi sonrası yaptığı açıklamalarla mutsuz olduğunu ima eden 35 yaşındaki Burak Yılmaz, Fransız ekiplerinden Lille ile transfer görüşmelerine başladı. Beşiktaş’tan 12 milyon TL alacağı bulunan Burak’ın bonservisine karşılık 6 milyon TL talep ettiği ifade edilirken, siyah-beyazlı yönetimin bu teklife sıcak baktığı bildirildi.

Falcao’dan yönetime indirim mesajı

İstanbul’dan ayrılmayı istemeyen Galatasaray’ın Kolombiyalı yıldızı Radamel Falcao, hem garanti ücretinde hem de 2 milyon avro tutarındaki ek maddelerden fedakârlık yapmaya hazır olduğunu yönetime iletti.

Fenerbahçe’ye 2 milyon euro ceza

UEFA, 20 Mayıs 2016’da imzalanan finansal fair play anlaşmasına uymadığı gerekçesiyle Fenerbahçe’ye para cezası verdi. UEFA, sarı-lacivertlilerin gelecek 2 sezondaki UEFA yarışmalarından elde edeceği 2 milyonluk gelire el koyacak. 

Fenerbahçe Beko’da Kostas Sloukas da ayrılıyor

Yunan basınında yer alan habere göre; Kostas Sloukas, Fenerbahçe ile sözleşme feshi konusunda anlaşma sağladı. Haberde, Sloukas’ın, Olympiakos ile 2+1 yıllık sözleşme imzalayacağı belirtildi. Kostas Sloukas da ayrılırsa Fenerbahçe Beko’da bu yaz 8. veda gerçekleşmiş olacak.

MAGAZİN

85 yaşında avukatıyla yakalandı

Eşi Feryal Gülman’ın da yıllar önce ihanetle suçlayıp boşanma davası açtığı 88 yaşındaki iş adamı Kemal Gülman, Bodrum’da 30 yaşında Eda Cideli ile bir yatta öpüşürken görüntülendi. Cideli’nin Gülman çiftinin yedi yıldır süren boşanma davasında Kemal Gürman’ın işlerini yürüten avukatlarından biri olduğu öğrenildi.