Ak Parti: Türkiye laiktir – Belediyede yasak aşk iddiası – Gazeteciler yine tutuklu – Songül Öden evlendi
28 Temmuz 2020

AYASOFYA

Ömer Çelik: Türkiye laiktir

Ayasofya’nın ibadete açılması sonrası Ak Parti iktidarının sonraki hamleleri merak edilirken dün iktidara yakın YeniŞafak gazetesinin yan yayın organlarından YeniHayat dergisinin hilafet isteyen kapağı çıktı ve çok tartışma yarattı. İşte bu tartışmalar üzerine Ak Parti sözcüsü Ömer Çelik çıktı, “Cumhuriyet bizim gözbebeğimiz” dedi, “Türkiye laik, demokratik, sosyal bir hukuk devletidir” diye ekledi.

Erdoğan Ayasofya yemini etti

Kabine toplantısının ardından kameraların karşısına geçen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan halka sesleniş konuşması yaptı. Erdoğan, “Ayasofya’nın secdelerle yeniden buluşması ile bir milletin adeta yeniden doğuşuna şahitlik ediyoruz. Bugün yeniden yemin ediyoruz ki ezanımıza, bayrağımıza, vatanımıza kimsenin el uzatmasına izin vermeyeceğiz” dedi. Erdoğan konuşmanın bu bölümünü Twitter’dan da paylaştı.

Bahçeli, Ali Erbaş’ı savundu 

MHP lideri Devlet Bahçeli, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın Atatürk hakkında söylediği iddia edilen ifadeleri için açıklamada bulundu. Erbaş’ın değerlendirmesinin bağlamından koparıldığını belirten Bahçeli, “Türkiye Cumhuriyeti’nin banisi, ilk Cumhurbaşkanımız, istiklal mücadelemizin Lideri ve Başkomutanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e, bu topraklarda lanet okuyacak bir hayasız ve hamiyetsiz henüz anasından doğmamıştır” dedi.

İspanyol bakan ortak ev dedi, Çavuşoğlu düzeltti 

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, İspanya Dışişleri Bakanı Gonzalez ile Ankara’da bir araya geldi. Görüşmenin ardından iki bakan ortak basın toplantısı düzenledi. İspanyol bakanın Ayasofya’dan ‘ortak ev’ olarak söz etmesine ise Çavuşoğlu müdahale ederek “Ayasofya camidir, 1453’ten bu yana camidir. 86 yıl müze olarak kaldı” dedi.

Milli Eğitim müdürü Lozan’ı çöpe attı bile 

Bergama İlçe Milli Eğitim Müdürü Nuri Kiraz, sosyal medya hesabında, “Bize dayatılan Lozan kilidinin bir parçasını daha çöpe attık. Darısı diğer maddelerin” ifadesini kullandı. Skandal açıklama ve uygulamaları ile dikkat çeken Kiraz, yaptığı bir başka açıklamada da Lozan Antlaşması’nın yürürlükten kaldırılmasını istemekten çekinmedi.

Yunan Papaz’dan Ayasofya’nın cami olmasına övgü

Başkent Atina yakınlarında bulunan Rafina’daki Analipseos Kilisesi’nde düzenlenen ayinden sonra konuşma yapan papaz Evangelos Papanikolaou, “Ayasofya gibi büyük bir yapıyı kim koruyacaktı? Türkler korudu” dedi. Türklerin hüküm sürdüğü dönemde insaların dinlerini özgürce yaşayabildiğini ifade eden Papanikolaou, “Bu yüzden insanlar ‘Latin serpuşu yerine Türk sarığı görmeyi tercih ederim’ demişti. Bana kalsa ikisi de görülmesin ama ikisinden birini seçmek zorunda kalırsam Türkleri tercih ederim” diye konuştu.

GÜNDEM

Gazetecilerin tutukluğuna devam kararı verildi 

MİT şehidinin cenaze törenine ilişkin görüntüleri yayınladıkları iddiasıyla tutuklanan gazeteciler Barış Pehlivan, Murat Ağırel ve Hülya Kılınç’ın tutukluluğuna itirazları reddedildi. İtirazı İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi değerlendirdi ve karar oy çokluğu ile alındı. Karara mahkeme başkanı karşı oy yazısı yazarak katılmadı ve gazetecilerin tahliyesi yönünde oy kullandı.

YKS sonuçları ve cevap kağıtları erişime açıldı

YKS sonuçları, ÖSYM tarafından erişime açıldı. 2.5 milyona yakın adayın katılım sağladığı YKS’nin TYT, AYT ve YTD sonuçları ve cevap kağıtları da açıklandı. AİS ekranı ‘sonuc.osym.gov.tr’ adresinden YKS sonucu sorgulaması yapacak olan adaylar, T.C kimlik numarası ve şifreleriyle sonuçlarını görüntüleyecek.

Mersin’deki kazada 4 asker şehit oldu

Mersin’in Mut ilçesinde askerlerin sevk edildiği otobüs, şarampole yuvarlandı. Kazada 4 asker şehit oldu, 2 sürücü hayatını kaybetti. Kaza yerinde incelemelerde bulunan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ” İlk bilgilere göre araçta teknik arıza oldu” dedi.

Metroda yürüyen merdiven çöktü, içine düştü

Başakşehir İkitelli metro istasyonunda bindiği yürüyen merdivenin çökmesiyle içine düşen kadın yaralandı. Merdivenlerin arasında ezilen kadın, itfaiyenin uzun uğraşları sonucu bulunduğu yerden çıkarılarak hastaneye kaldırıldı.

Arkadaşının tavsiyesiyle yediği balon balığı canından etti

Akdeniz sahillerinde balıkçıların kabusu haline gelen balon balığı bir vatandaşın ölümüne neden oldu. Uzmanlar, zehirli olması nedeniyle daha önce balon balıklarının tüketilmemesi konusunda defalarca bulunmuştu. Antalya’nın Kumluca ilçesindeki Adrasan tatil merkezinde arkadaşının tavsiyesi ile balon balığı tüketen 67 yaşındaki Mehmet Berk isimli kişi 3 günlük yaşam savaşını kaybetti.

Yine kadın cinayeti

Gittikçe artan kadına şiddet ve cinayet olaylarına bir yenisi daha eklendi. Mersin’in Anamur ilçesinde yaşayan İsmet A. isimli kişi, boşanma aşamasında olduğu eşi Sümeyya A.’yı ve kayınvalidesini tüfekle vurarak öldürdü. Cani koca jandarma ekiplerince yakalandı.

7 kez ölümden döndü, malulen emekli oldu

Marmaris’te bugüne kadar 3 kez yüksekten düşen, 1 kez elektrik akımına kapılan, trafik kazası geçiren, pompalı tüfekle vurularak yaralanan ve denizde bayılıp, boğulma tehlikesi geçiren 42 yaşındaki Mehmet Övet, yaşadığı son talihsizliğin ardından sağlık heyetine başvurup yüzde 79 bedensel engelli raporu aldı ve malulen emekli oldu.

Elmalı Belediyesini karıştıran ‘yasak aşk’ iddiası! 

Antalya’nın Elmalı İlçe Belediye Başkanı İYİ Partili Halil Öztürk’ün, nikahını kıydığı Ahmet Tilki’yi (38) makam şoförü yapıp, eşi S.T. (31) ile yasak aşk yaşadığı ileri sürüldü. Noter aracılığıyla istifa dilekçesi gönderen Ahmet Tilki, eşi ve evli olan Başkan Öztürk arasında geçtiğini iddia ettiği WhatsApp yazışmalarını da paylaştı.

Van’da batan gemideki sığınmacıların fotoğrafla teşhis ediliyor

Van’da batan teknede yaşamını yitiren sığınmacıların yakınları maddi imkânsızlıklar nedeniyle Türkiye’ye gelemeyeceklerini belirterek teşhis için fotoğrafların kullanılması talebinde bulundu. Şu ana kadar fotoğraf üzerinden 4 sığınmacı teşhis edildi. Faciada ölü sayısı 61’e ulaşmıştı.

CHP

PM seçiminde 4 çizik, 4 delik

Cumhuriyet Halk Partisi kurultayı Parti Meclisi’ne seçilen üyelerin belli olmasıyla tutuklandı. PM seçiminde, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun geniş anahtar listesinde yer alan ve aynı zamanda partinin genel başkan yardımcısı olan dört isim, Yıldırım Kaya, Aykut Erdoğdu, Tuncay Özkan ve Ünal Çeviköz delegeden üstlerine çizik yiyerek PM dışında kaldı. Bu arada Kılıçdaroğlu’nun listesinde yer almayan 4 isim, Eren Erdem, Aylin Nazlıaka, Gaye Usluer ve Gökhan Günaydın delegenin oylarıyla PM’ye girmeyi başardı.

EKONOMİ

Korona fırsatçılarına 3.1 milyon lira ceza

Yeni tip koronavirüs salgını sürecinde vatandaşı fahiş fiyat artışlarından korumaya yönelik yasal düzenlemeler çıkaran Ticaret Bakanlığı, bu kapsamda incelemeye alınan ve savunması tamamlanan 91 firmadan 60 firmaya 3,1 milyon lira idari para cezası uygulandığını açıkladı.

Euro rekor seviyede

Küresel çapta değer kazanan Euro, yeni haftada TL karşısında da değer kazanmaya devam ediyor. Euro, dolar karşısında 1,1781 düzeyine yükselerek son iki yılın zirvesine çıkarken, Euro/TL de 8.2239 ile tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü.

TMO’nun fındık fiyatı belli oldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan 2020 fındık TMO’nun alım fiyatını açıkladı. Yüzde 50 sağlam iç esasına göre Giresun kalite kabuklu fındık kilosu 22,5 liradan, levant kalite kabuklu fındık 22 liradan alınacak.

SALGIN

ABD’nin aşı denemeleri son aşamada

ABD destekli Moderna Inc. şirketi, Covid-19 aşı adayı için faz 3 olarak adlandırılan son deney safhasında olduklarını duyurdu. Şirket bu safhada, hastalığa yakalanmamış 30,000 yetişkin üzerinde aşıyı test edecek.

Beş kentte yer bulamayan korona hastası öldü

Koronavirüs tespit edilen ve durumu ağırlaşan Şeref Yıldız için Diyarbakır, Mardin, Batman, Elazığ ve Urfa’daki hastaneleri arayan yakınları “Boş yer yok” cevabı aldıklarını söyledi. Şeref Yıldız özel hastanede vefat etti.

Salgından son rakamlar: 919 yeni vaka

27 Temmuz’da açıklanan rakamlara göre 24 saatte 919 kişiye Kovid-19 tanısı konuldu, 17 kişi hayatını kaybetti, toplam vaka sayısı 227 bin 19, can kaybı 5 bin 630 oldu. Son 3 gün yoğun bakım sayısı oransal olarak en çok artan iller: İstanbul, Ankara, Konya, Gaziantep, Diyarbakır. En az artan iller: Sivas, Isparta, Muğla, Balıkesir, Bayburt.

Virüsün tespiti saniyeler sürecek

Tüm dünyada koronavirüse karşı aşı ve test çalışmaları sürerken Hindistan ve İsrail’den umutlu bir haber geldi. İki ülkede de koronavirüsü saniyeler içerisinde tespit edecek nitelikte olan testlerde son aşamaya gelindiği bildirildi.

Rus rektör aşı için tarih verdi

Rusya Bilimler Akademisi Rektörü Aleksandr Sergeyev, Rusya ve diğer ülkelerde toplu Covid-19 aşılarının 2021’in başında yapılabileceğini belirtti. Sergeyev, “Eğer her şey yolunda ve planladığımız gibi, diğer ülkelerde, büyük şirketler tarafından planlandığı gibi giderse, toplu aşılama muhtemelen önümüzdeki yılın başında gerçekleşecek” dedi.

KÜLTÜR SANAT

Perge’de 1700 yıllık kadın heykeli bulundu

Antalya’nın Aksu ilçesindeki Perge Antik Kenti’nde, M.S. 3’üncü yüzyıla ait kadın heykeli bulundu. Heykel, restorasyon çalışmalarının ardından Antalya Müzesi’nde sergilenecek.

DIŞ HABERLER

Almanya: Artık Türkiye’ye silah satmıyoruz

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, ‘Türkiye’nin artık Almanya’dan silah temin edemediğini’ söyledi. Maas, Ankara’nın çok sayıdaki silah ithalat talebine olumsuz yanıt verdiklerini söyleyerek, “Artık sadece deniz kuvvetlerinin kullandığı ürünleri veriyoruz” diye konuştu. Türkiye geçen yıl Almanya’dan en çok silah alan ülkeydi. 

UNESCO’ya Ayasofya güvencesi

Rusya’nın UNESCO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Aleksander Kuznetsov Ayasofya ile ilgili Rus haber ajansı TASS’a açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin Ayasofya’nın restorasyon çalışmalarında UNESCO ile yakın işbirliği yapmayı kabul ettiğini belirten Rus Büyükelçi, ayrıca Ankara’nın UNESCO uzmanlarından oluşan bir delegasyonu restorasyon planlarını istişare etmek üzere Türkiye’ye davet edeceğini söyledi.

Erdoğan-Putin görüştü

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefonda görüştü. Görüşmede, Türkiye-Rusya ilişkilerini güçlendirecek adımların yanı sıra Azerbaycan-Ermenistan gerilimi, Suriye ve Libya’daki gelişmeler ele alındı.

SPOR

Başakşehir kupayı Erdoğan’a götürdü  

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Süper Lig’de 2019-2020 sezonu şampiyonu Medipol Başakşehir’in Başkanı Göksel Gümüşdağ ile teknik heyet ve futbolcuları kabul etti. Gümüşdağ ve futbolcular Cumhurbaşkanı Erdoğan’a üzerinde ismi yazılı olan 12 numaralı formayı hediye etti.

Emre Kılınç Galatasaray’da

Galatasaray transferde ilk resmi imzasını Emre Kılınç’a attırıyor. Sezonun bitişiyle Sivasspor’dan ayrılan Emre Kılınç, Sarı-kırmızılı kulübe 4 yıllık imza atacak. 3,5 yıldır Sivasspor’da forma giyen 25 yaşındaki Emre Kılınç, gelecek 4 sezon Galatasaray’da top koşturacak. Anlaşmanın kısa süre içerisinde KAP’a bildirilmesi bekleniyor.

Falcao’nun formaları Miami’de satışa çıkarıldı

Galatasaray, istenilen performansı verememesi ve yüksek maliyeti nedeniyle Kolombiyalı yıldız Radamel Falcao’yu gönderebilmek için çare arıyor. Galatasaray’dan aldığı yıllık ücreti nedeniyle henüz talibi olmayan yıldız futbolcu ise kalmak istiyor. Ancak David Beckham’ın kurduğu MLS takımı Inter Miami’nin Florida’daki kulüp mağazalarında Radamel Falcao’nun 9 numaralı Iter Miami forması satışa sunuldu.

Galatasaray’a 58 milyon TL’lik sponsor geliri

Galatasaray, SIXT Rent a Car ve Magdeburger Sigorta A.Ş ile, Süper Lig ve Türkiye Kupası maçlarında geçerli olacak şekilde 2 sezonluk forma göğüs-sırt sponsorluğu konusunda anlaşmaya vardıklarını açıkladı. Galatasaray, bu anlaşmayla 2 sezon için toplam 58 milyon TL kazanacak.

Lucescu, yeni görevinden 4 gün sonra istifa etti

Ukrayna takımı Dinamo Kiev’le sözleşme imzalayan teknik direktör Mircea Lucescu, taraftarların tepkisi üzerine görevinden ayrıldı. Lucescu, “Taraftar gruplarının bana düşmanlık beslediği bir atmosferde çalışmak imkansız” diye konuştu.

Serie A’da Juventus şampiyon 

Serie A’nın lideri Juventus, ligin 36. haftasında evinde konuk ettiği Sampdoria’yı 2-0 yenerek puanını 83’e yükseltti. En yakın rakibi Inter’le puan farkını 7’ye çıkartan Juventus, ligin bitimine 2 hafta kala şampiyonluğu garantiledi. Juventus kadrosunda bulunan milli futbolcu Merih Demiral da Serie A’da şampiyonluk sevinci yaşayan ilk Türk futbolcu olarak tarihe geçti.

MAGAZİN

Songül Öden-Arman Bıçakçı evlendi

Tiyatro ve dizi oyuncusu Songül Öden, dört yıldır birlikte olduğu iş insanı Arman Bıçakçı ile arkadaş ve aile arasında yapılan sade bir nikahla evlendi. Öden ve Bıçakçı’nın nikahını Beşiktaş Belediyesi Evlendirme Dairesi müdürü Osman Şener Kurtoğlu kıyarken, Songül Öden’in nikah şahitliğini Arzum Onan ve Esra Dermancıoğlu , Arman Bıçakçı’nın ise Sevan Bıçakçı ve Osanna Olgun üstlendi.

Tom Hanks ve eşi Yunanistan vatandaşı

Oscar ödüllü sinema oyuncusu Tom Hanks ve Yunanistan göçmeni bir aileden gelen eşi Rita Wilson artık resmen de Yunanistan vatandaşı oldular. Vatandaşlık duyurusunu Yunanistan’ın Başbakanı Miçotakis, Hanks ve eşiyle birlikte çektirdiği ve Hanks ile Wilson’un ellerinde Yunanistan pasaportunu tuttukları bir fotoğrafla dünyaya duyurdu.