Türk ekonomisine çok sert eleştiri – Ukraynalı mankenin dayak yediği mekan kapatıldı – Korona için umut veren aşı haberleri
04 Ağustos 2020

EKONOMİ

FT: Erdoğan hızlı toparlanma kumarı oynuyor

The Financial Times (FT) gazetesi, Türk ekonomisiyle ilgili oldukça kapsamlı bir haber yayınladı. Gazete haberine Merkez Bankası’nın döviz rezervleri hızla erirken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türk ve dünya ekonomisinde Kovid-19 sonrası hızlı hızlı toparlanma beklentisiyle bir çeşit kumar oynadığını savundu. “Türkiye rezervlerini yakarken Erdoğan hızlı toparlanma kumarını oynuyor” başlıklı haberde, koronavirüs salgını nedeniyle turizmin durmasının, Türkiye’nin dış finansmanında büyük bir açığa yol açtığına dikkat çekildi.

İngiltere’de hesabın yarısı devletten

İngiltere’de koronavirüs salgınında yeme-içme sektöründe zora giren işletmeleri desteklemek amacıyla Ağustos ayı boyunca pazartesi, salı ve çarşamba günleri pub ve kafelerde 20 sterline kadar olan hesapların 10 sterline kadar olan bölümü devlet tarafından karşılanacak.

Habersiz e-posta takibinden iş akti feshi yapılamaz 

Bilgisayarına kurduğu programla personelinin bütün yazışmalarını takip eden patron, hatalı bulundu. Yargıtay, işçinin haberi olmadan izlenmesi yoluyla elde edilen bilgilerin haklı fesih sebebi sayılmayacağına hükmetti.

THY, Ukrayna’nın 3 kentine daha uçuşlara başladı

Türk Hava Yolları (THY), Ukrayna’nın Harkiv, Herson ve Zaporoje kentlerine koronavirüs salgını nedeniyle durdurulan uçuşlara, yaklaşık 4,5 ay aranın ardından yeniden başladı.

İngiliz elçiden turizme övgü

İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi Dominick Chilcott, Türkiye’de turizm üzerine önemli açıklamalarda bulundu. Chilcott, Türkiye’de turizm sektöründe verilen hizmet kalitesinin çok yüksek olduğunu belirtti. Şu ana kadar hiçbir İngiliz turistten şikayet almadıklarını belirten Chilcott, İngiliz turistlerin Türkiye’de tatil yapmaktan mutlu olduğunu dile getirdi.

21 ülkeye satılan yerli test kiti

Ankara’daki Anadolu Organize Sanayi Bölgesi’nde ilaç hazırlama sistemleri alanında faaliyet gösteren Oncosem Onkolojik Sistemler firması yerli imkanlarla Kovid-19 tarama testi üretti. Firma testi 21 ülkeye ihraç etti.

GÜNDEM

Ukraynalı top modelin dayak yediği plaj kapatıldı

Ukraynalı top model Daria Kyryliuk, tatil için geldiği Çeşme’deki “Momo” isimli plajın güvenliği tarafından darp edildiğini iddia etti. Plajın sahipleri ‘yaşananların bizimle ilgisi yok’ açıklaması yaptı. Olaya tepki gösteren Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, ”Bu kabul edilemez magandalığın, kimsenin yanına kar kalmayacağını hep birlikte göreceğiz” dedi. Çeşme polisi bir kişiyi gözaltına aldı. Ama zanlı, emniyetteki ifadesinin ardından savcılık talimatıyla serbest bırakıldı. Çeşme ve Alaçatı’da geceleri de gece kulübü olarak hizmet veren Momo dahil 6 tane eğlence mekanı sosyal mesafe kurallarına uymadıkları gerekçesiyle 15 günlüğüne kapatıldı.

Hakkari ve Ankara’da iki facia: 11 ölü

Hakkari’nin Yüksekova ilçesi Cilo-Sat dağları bölgesine pikniğe giden milli eğitim personeli ve sivillerin bulunduğu minibüs şarampole yuvarlandı. Kazada 6 kişi hayatını kaybetti, 1 kişi de yaralandı. Ankara’nın Gölbaşı ilçesinde, içinde gurbetçi ailenin bulunduğu otomobilin park halindeki TIR’a arkadan çarpması sonucu 5 kişi öldü.

Su kuyusunda 4 kişi öldü

Adana’nın Çukurova ilçesinde, su kuyusu açmak için kazı yapan Haluk Karahan kuyudan çıkmadı. Bunun üzerine Haluk Karahan’ın oğlu Ömer Karahan, karısı Havva Karahan ve kardeşi Sefa Karahan kurtarma için kuyuya indi. 4 kişi de hayatını kaybetti. Facianın nedeninin sızan metan gazı olduğu düşünülüyor.  

Ardından ağladığı sevgilisini döverek öldürmüş

Antalya’da, Gökhan Ç.’nin (31), “Düştü” dediği sevgilisi Hatice Şimşek’i (30) döverek öldürdüğü ortaya çıktı. Polisleri görünce gözyaşları döken Gökhan Ç., ilk ifadesinde cinayeti “Alkollüydük. Gece kavga ettik, dövdüm. Uyandığımda öldüğünü fark ettim” diye itiraf etti.

Çiftlik Bank dosyasına uyuşturucu da girdi

Yüksek kar vaadiyle on binlerce kişiden yaklaşık 1 milyar lira çarpıp yurtdışına kaçan Çiftlik Bank CEO’su Mehmet Aydın’ın, metamfetamin üretmek için şirketin 200 milyon liralık sermayesiyle Çin’den ‘actifet’ ve ‘cirius’ isimli kimyasal maddelerden getirttiği iddiası mahkeme dosyasına girdi. Çiftlik Bank vurgununda kuruluşun bilgisayar yazılımcısı Cudi Cumhur Yurdakul, Mehmet Aydın’ın paralarla uyuşturucu ticareti yaptığını, husumetli olduğu bir şahsı öldürmek için suikast planı hazırladığını anlattı.

Taksim’de yine deynekçiler kol geziyor

Taksim’de geçtiğimiz günlerde bir vatandaşın park ücreti nedeniyle deynekçi tarafından bıçaklanması olayının yaşanmasına rağmen deynekçilerin işgali devam ediyor. Belediyeye ait yol üstü parkları mesken edinen deynekçiler araçlarını park eden vatandaşlardan ücret alırken görüntülendi. Öte yandan Taksim’de mesai saatleri dışında araçlarını park eden sürücülerden para talep ettiği gerekçesiyle 1 kişi yakalanarak gözaltına alındı.

SİYASET

İnce herkese karşı

Superhaber.tv yazarı Nuran Yıldız, yeni parti kuracağı söylenen CHP’li Muharrem İnce’nin kendisine “İktidara da, muhalefete de karşıyım!” dediğini yazdı. Yıldız’ın yazısının ilgili bölümü burada.

Vahdettin’in mezarı getirmek istiyor  

II. Abdülhamid’in torunu Abdülhamid Kayıhan Osmanoğlu, Ayasofya’nın ibadete açılmasının ardından AK Parti hükûmetine çağrı yaptı. Osmanoğlu, “En kısa zamanda Vahdettin Han’ın mezarının getirilmesi gerekir” dedi. Kurtuluş savaşı kazanılınca İngilizler gemisine bilinip İstanbul’dan kaçan Vahdettin’in mezarı Şam’da. 

Kalın ne kastettiğini sonra açıklayacakmış

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın 30 Temmuz’da Twitter hesabından “Bize yüz elli yıldır modernleşme adı altında başkalarının hikâyeleri anlatıldı. Artık kendi hikâyemizi yazma zamanıdır” paylaşımı yapmış, sosyal medyada tartışma yaratmıştı. Gazeteci Cüneyt Özdemir “Elinizi tutan mı var?” diye sordu. Kalın, “Ne kastettiğimi açacağım” diye karşılık verdi. Bekliyoruz.

AK Parti top çevirmeye başladı 

İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme konusunun ele alınacağı AK Parti MYK toplantısı ertelendi. Toplantı tarihiyle ilgili bir açıklama yapılmadı ancak aynı gün gerçekleştirilmesi planlanan il başkanları toplantısı 13 Ağustos’a ertelendi.

SALGIN

Bayramdan sonrası gidiyoruz bir meçhule

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Maalesef bayram vakalarda bir patlamaya yol açabilir” dedi ve yeniden yasakların gelebileceği uyarısında bulundu.  Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz da “Önümüzdeki haftalar herkes kendisine çok daha fazla dikkat etsin, mümkünse kalabalıklara ve kapalı ortamlara girmesin, bu ortamlarda maskesiz durmasın, diğer insanlarla mesafesini korusun ve bol bol ellerini yıkasın” dedi.

Daha çok İtalya’dan yayılmış

Koronavirüs salgınının Çin’in Wuhan kentinde çıktıktan sonra dünyaya yayılmıştı. Ancak, ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri tarafından yapılan yeni bir çalışmada virüsün kaynağı net olarak belirtilmese de dünyaya yayılmasında en büyük paya Çin değil İtalya sahip. Araştırmaya göre dünyada ülkelerin dört birinden fazlasına virüs İtalya’dan dönenler aracılığıyla giriş yaptı.

Umut veren yeni bir tedavi

Cenevre ve İsrail-ABD merkezli iki ilaç şirketi,  solunum yetmezliği çeken kritik durumdaki Covid-19 hastalarının RLF-100 ismi verilen üç günlük bir tedavinin ardından hızla iyileştiğini açıkladı. Akciğeri koruyan doğal bir peptitin sentetik bir formu olan, RLF-100 veya aviptadil diye bilinen tedavinin patenti Cenevre merkezli Relief Therapeutics Holdings AG’de bulunuyor. ABD-İsrail şirketi NeuroRx Inc de ilacı ABD’de geliştirmek için Relief’le ortaklık kurmuş durumda. Söz konusu tedavinin ABD Gıda ve İlaç İdaresi’nden (FDA) hızlandırılmış inceleme izni aldığı belirtildi.

Bir ciddi aşı denemesi daha

ABD’li ilaç şirketi Johnson&Johnson, “Ad26.COV2.S” adı verilen aşı adayının 1. ve 2. aşama klinik denemelerine ABD ve Belçika’da start verdi. 18-55 yaş ile 65 ve üzeri yaşlardaki binden fazla sağlıklı gönüllünün katılması planlanan deneme, aşı adayının güvenli olup olmadığı, muhtemel yan etkileri ve bağışıklık oluşturmadaki başarısını sınamayı amaçlıyor. Aşıyla ilgili geniş bir haber Haftalık Gazete’nin son sayısında yer alıyor.

Rusya yine ümit verdi

Aşı konusunda en fazla ümit veren ülkelerden Rusya’da bir benzer açıklama daha geldi. Rusya Savunma Bakanlığı koronavirüse karşı geliştirilen aşı adayının deneklerde, bağışıklık yanıtı oluşturduğunu açıkladı.

Koronavirüsü gripten ayırt edecek test

İngiltere’de önümüzdeki haftadan itibaren 90 dakikada sonuç veren yeni bir koronavirüs ve grip testi, bakımevlerinde ve laboratuvarlarda kullanılacak. Yetkililer yapılacak testlerin, bilhassa kış aylarında, Kovid-19’u sık görülen mevsimsel griplerden ayırt etmekte faydalı olacağını söylüyorlar.

DIŞ HABERLER

Kral ülkesini terk ediyor

Eski İspanya Kralı Juan Carlos’un, hakkında çıkan yolsuzluk iddialarının ardından ülkeden ayrılma kararı aldığı bildirildi. İspanya Kraliyet Ailesince yapılan açıklamada, 82 yaşındaki Carlos’un ülkeden ayrılma isteğine ilişkin mektubu oğlu Kral 6. Felipe’ye sunduğu belirtildi. Carlos’un mektubunda gerektiğinde hakkındaki davalarla ilgili ifade verebileceğini bildirdiği kaydedildi.

Komşu aramıza Almanya’yı arabulucu istedi

Yunanistan Başbakanı Miçotakis’in Ulusal Güvenlik Danışmanı Alexandros Diakopoulos, Yunanistan’ın Almanya arabuluculuğuyla Türkiye ile diyalog kurmaya hazır olduğunu söyledi. Diakopoulos, “Eğer Türkiye baskı taktiğini bırakırsa bu Yunanistan ve Avrupa ile iş birliği yapma yolunu açacaktır, bırakmazsa ve durum çirkin bir hal alırsa bunun sorumluluğunu üstlenmeliler. Biz baskı altında müzakere etmeyeceğiz ve şantaja ve tehditlere boyun eğmeyeceğiz” dedi.

BİLİM TEKNİK

Mouse’un babası öldü

İnsanlığın hayatını değiştiren önemli buluşlardan mouse‘un mucidi William English, 91 yaşında öldü. Modern bilgisayar arayüzünün öncülerinden biri olarak bilinen William English, solunum yetmezliğinden dolayı hayatını kaybetti.

Sekiz dilde çeviri yapabilen maske ürettiler

Koronavirüs salgınının maske kullanımını ‘yeni normal’ haline getirmesi, Tokyo merkezli Donut Robotics şirketini harekete geçirdi. İletişim ve sosyal mesafeyi kolaylaştırmak için tasarlanmış standart yüz maskelerine yüksek teknolojiyi adapte eden şirket, kullanıcıların konuşmalarını sekiz farklı dile sesli olarak çevirebilen akıllı maske üretti. Cep telefonlarına yüklenebilen bir akıllı uygulamayla desteklenen ‘C-Face’ isimli akıllı maske, konuşmaları Japonca, Çince, Korece, Vietnamca, Endonezyaca, İngilizce, İspanyolca ve Fransızca olmak üzere sekiz farklı dile çevirme kapasitesine sahip.

Trump, TikTok’a süre verdi

İnanılması, bundan dört yıl önce hayal edilmesi bile imkansız olan bir şey, dünyanın gözünün önünde yaşanıyor. Çinli ByteDance adlı firmanın sahip olduğu popüler video paylaşım uygulaması TikTok’un ABD’nin “Ulusal gücenliğini tehdit ettiğini” öne süren ABD Başkanı Donald Trump, bu firma eğer bir Amerikan şirketi tarafından satın alınmazsa TikTok’u yasaklayacağını söylemeye devam ediyor. Başkan Trump son olarak “Microsoft ya da başka bir firmaya satılmadığı takdirde, TikTok’u 15 Eylül’de kapatacağız” dedi.

SPOR

Mustafa Kapı, Lille ile anlaştı

Galatasaray’ın sözleşme uzatma teklifine olumsuz yanıt verdikten sonra kadro dışı kalan ve sarı-kırmızılı takımdan Şubat ayında ayrılan Mustafa Kapı, Lille yolunda. Fransız futbol dergisi France Football, 17 yaşındaki futbolcunun Fransız ekibiyle 5 yıllık sözleşme imzaladığı duyurdu.

Arda Turan 9 yıl sonra Galatasaray’a döndü

Geçtiğimiz sezonun devre arasında Galatasaray’a transfer olmak için Başakşehir’den ayrılan Arda Turan’ın transferi, 6 ay gecikmeli bir şekilde bitti. Arda Turan’ın 25 bin Euro’ya yakın bir maç başı ücret alacağından bahsediliyordu ancak son görüşmelerde bu ücret 15 bin Euro’ya düşürüldü. 2+1 yıllık anlaşma sağlandı ve sözleşmede garanti ücret yok. Arda Turan 2011’de Galatasaray’dan ayrılmıştı.

Gökhan Gönül de 4 yıl sonra Fenerbahçe’ye döndü

Beşiktaş ile sözleşmesi sona eren 35 yaşındaki Gökhan Gönül, Fenerbahçe ile anlaşmaya vardı. Beşiktaş’ın yeni sözleşme teklifini kabul etmeyen Gökhan Gönül, kararını “Ben Fenerbahçe’ye gidiyorum. Hakkınızı helal edin” sözleriyle bildirdi. Gökhan Gönül 2016’da Fenerbahçe’den Beşiktaş’a transfer olmuştu.