Beyrut’ta ne patladı? – Borsa fena çöktü – 3 yaşındaki çocuğu tek kurşunla öldürdüler – Futbol fena karışacak
05 Ağustos 2020

DIŞ HABERLER

Beyrut’ta büyük patlama

Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta liman yakınlarında korkunç bir patlama meydana geldi. Liman çevresi patlamada enkaza dönerken atom bombasını andıran bir mantar bulutu belirdi. Patlamadan sonraki ilk saatlerde 3 bine yakın yaralı 50’nin üzerinde ölü rapor edildi ve sayının artmakta olduğu bildirildi. Lübnan resmi ajansı NNA’nın haberine göre, patlama Beyrut Limanı’nda patlayıcı maddelerin bulunduğu 12 numaralı depoda yangın çıkmasının ardından meydana geldi. İsrail “Patlamayla ilişkimiz yok” açıklaması yaptı. Hizbullah patlamanın, kendilerine ait silah depolarında meydana geldiği ve saldırının İsrail tarafından gerçekleştirildiği iddiasını yalanladı. Son birkaç gündür İsrail-Lübnan sınırında, İsrail bu bölgedeki Hizbullah hedeflerini vuruyor, o yüzden bölgede gerginlik var. 

Kıbrıs’ta da karşı cephede Fransa var

Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki sismik arama hamlesine karşılık Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Fransa Hava Kuvvetleri’ne bağlı uçaklara Baf’taki Andreas Papandreu Üssü’nü açtı.  KKTC Başbakanı Ersin Tatar, ”Fransa’nın Kıbrıs’ta ne işi var?” diye sordu. Fransa Libya savaşında da Türkiye’nin karşı cephesinde yer alıyor. 

Ege’nin karşısından göçe bakış

Yunanistan Göç Bakanı vekili Giorgos Komotsakos, son 4 ayda Türkiye’den Yunanistan’a geçen sığınmacıların üç basamaklı sayılarda kaldığını söyledi, buna gerekçe olarak daha sıkı sınır kontrolü ve koronavirüs salgınını gösterdi. Komotsakos, “Ancak Türkiye, 4 milyonluk sığınmacı ve mülteci havuzuna sahip zorlu ve yapacakları kestirilemez bir komşu” dedi.

Brüksel’de restoranların 3’te 1’i iflas riski altında

Avrupa Birliği kurumlarıyla NATO’ya ev sahipliği yapan Belçika’nın başkenti Brüksel’de faaliyet gösteren yaklaşık 1200 restoranın üçte birinin Kovid-19 salgını nedeniyle bu sonbaharda iflas ederek kapanacağı tahmin ediliyor.

GÜNDEM

İstanbul Sözleşmesi karşıtları geri adım attı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a sunulan ve İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesini isteyen raporu hazırlayan Türkiye Düşünce Platformu, sözleşme konusunda geri adım attı. Platformdan yapılan açıklamada, “Biz platform olarak artık bu konudan çekiliyoruz, herhangi bir şekilde bu işin bir parçası olmayacağız çünkü çok yorulduk, yıprandık” denildi. Bu geri adım AK Parti’ye yakın kadın örgütü KADEM’in sözleşme tarafında saf tutmasının ardından geldi.

Halkın Kızılay’a verdiğini, Kızılay AKP’ye verdi

İzmir’in Selçuk ilçesinde AKP ilçe teşkilatı üyeleri, Kızılay çatısı altında yardım paketi dağıttı. Yardım paketlerini AKP İlçe Başkanı Selim Girbiyanoğlu, kadın kolları ve gençlik kolları ile birlikte teslim etti.

Başkanlığa destek yüzde 50’nin altında ama ciddi oranda artmış  

Metropoll’ün araştırmasına göre, halkın başkanlık sistemine desteği Temmuz 2019’dan, Temmuz 2020’ye artış gösterdi. Araştırmaya göre, Nisan 2019’da başkanlık sistemine destek yüzde 40.9 iken, bu oran Temmuz 2020’de yüzde 48.7’ye çıktı. Parlamenter sisteme olan desteğin aynı dönemde yüzde 56.6’dan yüzde 51.3’e düştüğü görüldü.

Bahçeli’den Akşener’e zeytin dalı

MHP lideri Devlet Bahçeli, Ayasofya konusunda İyi Parti lideri Akşener’in CHP ve HDP’den farklı tutum aldığını söyleyerek “Sayın Akşener’in evine dönmesi doğru ve tutarlı olacaktır” dedi. İyi Parti, Bahçeli’ye “”Biz zaten evimizdeyiz. Başkalarının kuyruğuna takılıp, evin yolunu kaybedenler düşünsün!” diye cevap verdi.

GÜNDEM 

3 yaşındaki Sidar maganda kurşunuyla öldü

Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesinde ailesiyle düğüne giden Sidar Fırat (3), tabancayla havaya rastgele ateş açılması nedeniyle göğsüne mermi isabet etmesi sonucu hayatını kaybetti. Sidar’ın ölümüyle ilgili gözaltına alınan 2 kişi tutuklandı.

Malatya’da deprem

Malatya’nın Pötürge ilçesinde 5,2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Ölen veya yaralananın olmadığı deprem çevre illerde de hissedildi. 7,02 kilometre derinlikte meydana geldiği depremden sonra bölgede çok sayıda artçı sarsıntı yaşandı. 

Erkek bebek dünyaya getirdi, kız bebek verdiler

Gaziantep’te doğum yapan kadın, erkek bebek dünyaya getirdiğini ancak hastanede kendisine kız bebek verildiğini iddia etti. İddia üzerine hastane yönetiminin aileye DNA testi yaptıracağı öğrenildi.

SALGIN

Yani vakalar 1000’i aştı

Türkiye’de son 24 saatte 1083 kişiye Kovid-19 tanısı konuldu, 18 kişi hayatını kaybetti, toplam vaka sayısı 234 bin 934, can kaybı 5 bin 765 oldu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Yeni hasta sayısındaki yükselme ciddi. İki gün arasındaki fark, yakın zamanda ilk kez bu kadar belirgin” açıklamasında bulundu.

81 ile koronavirüs genelgesi

İçişleri Bakanlığı, 81 il valiliğine koronavirüs tedbirleri konulu ek genelge gönderdi. Genelgeye göre evinde izolasyona tabi tutulanların özellikle ilk 7 gün izolasyon şartlarına uyup uymadıkları vali, kaymakam ve kollukça denetlenecek. Genelgede, “Salgınla mücadelede gelinen bu yeni dönemde valilik bünyesinde salgın denetim faaliyetlerinin tek elden eşgüdümünü ve yönetimini sağlayan İl Salgın Denetim Merkezi oluşturulacak” denildi.

Türkiye’den dönen gurbetçilerde virüs

Türkiye’ye tatile gidip Almanya’ya dönen gurbetçilerin yüzde 2.5’inde koronavirüs tespit edildi. Sayı 5.000 yolcuda 51’e ulaştı. Bu rakam, Almanya’nın belirlediği standart olan 100 binde 50’nin yaklaşık 20 katı. Almanya, Türkiye’den dönenleri artık test yaptırmadan alandan çıkarmayacak.

Yerli aşıdan iyi bir haber

Koronavirüs salgınında aşı ve ilaç çalışmaları son hızıyla sürerken TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’dan umutlu haber geldi. Prof. Dr. Mandal, “Aşı çalışmasında hayvan deneylerinde önemli aşamaya gelindi. İnsan deneylerindeki aşama ise çok yakında olacak ve bu süreci en üst düzeyde kamuoyu ile paylaşacağız” dedi.

Ankara hastanelerinde Kovid-19 alarmı

Ankara İl Sağlık Müdürlüğü, kentte artışa geçen yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakaları sonrası, zorunlu olmayan hasta yatışlarının ertelendiğini, hastanelerde boştaki tüm yoğun bakım odalarının ve klinik servis yataklarının da en az yüzde 50’sinin Kovid-19 tedavisine ayrıldığını açıkladı.

EKONOMİ

Borsa çöktü, altın rekor kırdı, dolar hareketli

İstanbul Borsası dün yüzde 3.53’lük çok sert bir düşüş yaşadı. Bu düşüşün arka planında pek şok etki vardı. Bunlardan biri, altın fiyatlarının dünyada ve Türkiye’de yükselmeye devam etmesi ve yeni rekorlar kırmasıydı. Bir başka neden ise Londra’daki TL swap piyasasında yaşanan sıkışıklık nedeniyle bu artık dar ve sığ piyasada TL faizlerin birden yüzde 1000’in de üzerini görmesiydi. Borsa yatırımcıları bu durumu dolar fiyatı üzerinde bir hareket yaşanmakta olduğu ve kamu bankalarının da TL’yi savunduğu şeklinde yorumladılar.

TÜİK enflasyonu açıkladı: 11.76

Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Temmuz’da aylık bazda yüzde 0.58, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 1.02 artış gösterdi. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 11.76, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 8.33 oldu.

İki ümit verici haber

Salgın nedeniyle başlayan durgunluktan kurtulmaya çalışan Türk ekonomisi için dün iki iyi haber dikkat çekiciydi. Bunlardan birincisi, sanayi şirketlerindeki satın alma yöneticilerinin davranışlarıyla ilgili olarak hazırlanan ve geleceğe ilişkin bir öncü gösterge kabul edilen PMI endeksi temmuz ayında 3 puan birden sıçrayıp 56.9’a geldi. Bu, kuvvetli bir toparlanmanın işareti. İkinci iyi haber, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan tarafından açıklanan Temmuz ayı ihracat rakamları. Bakanın söylediğine göre temmuzda ihracat 15.2 milyar doları buldu. Bu da oldukça iyi bir seviye. Aynı ay ithalat ise 17.7 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Almanya, seyahat uyarısını 4 il için kaldırdı

Almanya Türkiye’nin Akdeniz ve Ege Denizi kıyısındaki Aydın, Antalya, İzmir ve Muğla bölgelerine seyahat uyarısını nihayet kaldırdı. Almanya kamuoyundan gelen yoğun baskılar üzerine 31 Ağustos’a kadar uzattığı Türkiye’ye seyahat uyarısını turizm bölgeleri için kaldırdığını açıkladı. Almanya’nın kararı Alman tur operatörleri, seyahat acenteleri ve Türkiye’ye tatile gitmek isteyenlerde büyük sevinç yarattı.

THY’de maaş indirimi

THY, Hava-İş sendikasından ücretlerde %30-50 indirim talep etti. Sendika %25-40 arası indirimi kabul ederken 5 bin TL’nin altında maaş alanlardan kesinti yapılmamasını istedi. THY ayrıca, 26. Dönem Toplu İş Sözleşmesi’ndeki kazanımların bir kısmından da vazgeçilmesini istedi. Şirket, ilk çeyrekte 2.02 milyar lira zarar açıklamıştı.

Google’a Fitbit soruşturması

Avrupa Birliği (AB), ABD merkezli teknoloji şirketi Google’ın sağlık verilerini ölçen cihaz üreticisi Fitbit’i 2,1 milyar dolara satın alma teklifine ilişkin soruşturma başlattı. Yapılan açıklamada, söz konusu satın almanın Google’ın internet reklamcılığındaki pozisyonunu daha da kuvvetlendireceği, şirketin toplayacağı yeni verilerin reklamların kişiselleştirilmesine katkı sağlayacağı ve bu durumun rekabet konusunda kaygılara neden olduğu kaydedildi.

KÜLTÜR SANAT

Usta tiyatrocu Üstün Asutay hayatını kaybetti

Özel bir hastanede 3 haftadır yoğun bakımda çoklu organ yetmezliği tedavisi gören usta tiyatrocu Üstün Asutay 82 yaşında hayatını kaybetti. Şeker ve kalp hastalığı olan Üstün Asutay, son dönemde buna eklenen böbrek yetmezliği nedeniyle hastaneye yatırılmıştı.

SPOR

TFF, harcama limitlerini açıkladı

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Süper Lig kulüplerinin gelecek sezon için harcama limitlerini açıkladı. Son şampiyon Medipol Başakşehir’in önümüzdeki sezon harcama limiti 170 milyon 654 bin 928 TL olarak belirlendi. Galatasaray ise gelecek sezon için 493 milyon 398 bin 642 TL harcama yapabilecek. Beşiktaş’ın 298 milyon 99 bin 722 TL limiti bulunurken, Fenerbahçe’nin de 177 milyon 573 bin 89 TL harcama limiti olacak. Trabzonspor’un harcama limiti 152.395.425 TL. Harcama limitlerinin anlamıyla ilgili bir ilk değerlendirme şurada.

Fenerbahçe’den sert tepki

Fenerbahçe Kulübü, TFF’nin harcama limiti ile ilgili olarak aldığı karar büyük tepki gösterdi ve camiadan her türlü adıma karşı hazır olmasını istedi. Fenerbahçe Kulübü tarafından yapılan açıklamada “Futbol gerçekleriyle bağdaşmayan takım harcama limitleri, asla kabul edilemez ve uygulanamaz düzeydedir” denildi. Federasyonun açıkladığı yeni harcama limitleri dahilinde Fenerbahçe’nin transfer yapabilmesi çok zor görülüyor. Hatta sarı-lacivertli kulüp mevcut giderlerini en az yüde 50 azaltamazsa puan silme cezası dahil birçok yaptırımla karşı karşıya kalabilir.

Kasımpaşa: Ligden çekiliriz

Süper Lig ekiplerinden Kasımpaşa da, Türkiye Futbol Federasyonu’nun açıkladığı ‘harcama limitleri’ne tepki gösteren bir açıklama yaptı. Lacivert-beyazlıların açıklamasında “Gerekirse ligden çekiliriz” ifadeleri yer aldı.

Surata öksüren kırmızı kart görecek

UEFA, futbolda yeni dönemde gerçekleştirilecek olan kural değişikliklerini resmi internet sitesi üzerinden duyurdu. Korona nedeniyle eklenen yeni kurala göre, diğer oyuncuların üzerine kasıtlı bir şekilde öksüren futbolcular kırmızı kart ile cezalandırılacak.

Galatasaray’a yeni pivot

Galatasaray Doğa Sigorta Erkek Basketbol Takımı, 2.11’lik  ABD’li pivot Zach Hankins’i kadrosuna kattığını açıkladı.

MAGAZİN

Sahte Kovid-19 ilacı tanıtan ünlülere ceza yağdı

Aralarında Seda Sayan, Şeyma Subaşı, Seren Serengil, Seray Sever, Ebru Akel, Seda Akgül gibi isimlerin olduğu ünlülere, sosyal medya hesaplarından ‘koronavirüse karşı korur’ gibi ifadeler kullanarak tanıttıkları ‘No Attack’ isimli ürün sebebiyle, Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu Başkanlığı tarafından her isme ayrı ayrı 104 bin 781’er TL idari para cezası kesildi.

Barış Üregül ve eski eşi takılardan mahkemelik oldu

4 ay önce boşanan Tarık Akan’ın oğlu Barış Üregül ve eski eşi Asya Engin yine mahkemelik oldu. Asya Engin, düğünde takılan takıların kendisine iade edilmediğini öne sürerek boşandığı eşine dava açtı.

GÜNÜN ŞARKISI

Esrarengiz bir patlamayla sarsılan Beyrut için bugüne kadar binlerce şarkı yazıldı. Onlardan biri, Yasmin Hamdan’ın Beirut’u.