Kadınlar İstanbul Sözleşmesi için ayakta – Beyrut yaralarını sarıyor – Dolara ve borsaya dikkat
06 Ağustos 2020

DIŞ HABERLER

Lübnan’da patlamanın ardından

Beyrut Limanı’nda meydana gelen amonyum nitrat patlaması sonrası ölü sayısı 135’e çıktı, 5 binden fazla yaralı, çok sayıda kayıp var. Türk Dışişleri Bakanlığı, yaralılardan 6’sının Türkiye vatandaşı olduğunu bildirdi. Türkiye Lübnan’a arama kurtarma ekibi ile acil sağlık personeli ve tıbbi malzeme gönderiyor. Bölgeye bir de sahra hastanesi kurulacak.

Sebep 6 yıldır bekleyen kargo

Limanda patlayan 2750 ton amonyum nitrat, 6 yıl önce Batum’dan yola çıktı. Sputnik’in aktardığına göre; Moldova bandıralı MV Rhosus adlı gemi İstanbul Boğazı’ndan geçerek Akdeniz’e açıldı. Mozambik’e gideceklerdi ancak teknik sorunlar nedeniyle Beyrut’a yanaşmak zorunda kaldılar. Gemide ciddi işletme ihlalleri vardı, liman otoritesi gemiye el koydu. Geminin sahibi olan şirket mürettebatı kaderine terk etti. Yük limana boşaltıldı ve 6 yıl boyunca orada kaldı.

Varank felaketten Kanal İstanbul fırsatı çıkardı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, geminin 6 yıl önce İstanbul Boğazı’ndan geçmiş olmasını Kanal İstanbul’a bağlayan bir tweet attı. “Kanal İstanbul basit bir konu değil, Türkiye için stratejik bir güvenlik meselesidir” dedi. Hükümetin Kanal İstanbul güzergahını yerleşime açmayı planladığını hatırlatan sosyal medya kullanıcıları, Varank’a tepki gösterdi.

İsrailli faşistin yaptığı

İsrail’deki sağcı Zehut (Kimlik) Partisi Başkanı ve eski Meclis Başkan Yardımcısı Moshe Feiglin, Twitter hesabından skandal bir paylaşıma imza attı. “Sevgililer günü (İbrani takviminde 4-5 Ağustos) onuruna, Beyrut Limanı’nda muhteşem bir havai fişek gösterisi seyrettik” dedi.

Ünlü müzisyen Neil Young, Trump’a dava açtı

Ünlü müzisyen Neil Young, mitinglerinde şarkılarını izinsiz kullandığı için daha önce de mektupla uyardığı ABD Başkanı Donald Trump’a bu kez dava açtı.

SİYASET

Kadınlar İstanbul Sözleşmesi için eylemde

Kadınları her türlü şiddete karşı korumak amacıyla 2011 yılında imzalanan İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmek istenmesini protesto etmek isteyen kadınlar Türkiye’nin birçok şehrinde bir araya geldi. İstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir, Hatay, Samsun gibi pek çok şehirde yapılan eylemlerde genellikle İstanbul Sözleşmesi’ne sahip çıkan ortak sloganlar kullanıldı. Öte yandan aralarında Buket Uzuner, Latife Tekin, Karin Karakaşlı, Pınar Kür gibi kadın yazarların bulunduğu 100’den fazla isim ortak bir bildiriye imza attı ve İstanbul Sözleşmesinden çıkılmaması çağrısı yaptı.

AKP’nin İstanbul Sözleşmesi kararı haftaya

Reuters, adını vermediği ‘Üst düzey bir Ak Parti yetkilisine’ dayanarak, partinin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilip çekilmeme kararını önümüzdeki hafta vereceğini iddia etti. Aynı yetkili “Parti içinde çekilmenin doğru olacağını savunan az farklı bir çoğunluk var” dedi.

Bir kadın cinayeti daha

AK Partililer sözleşmeden çekilmeyi düşünürken, kadın cinayetleri hız kesmeden sürüyor. Dünün cinayeti Ankara’dan. Bekir A., eşi Dilek A.’yı çalıştığı benzin istasyonunun kafesinde tabancayla vurarak öldürdü. İstasyon sahibi Mehmet Akif B.’yi de ağır yaraladı. Kocanın eşini patronundan kıskandığı için cinayet işlediği öne sürülüyor.

Akşener Bahçeli’yi Erdoğan’a havale etti

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin “Evine dön” çağrısına ilişkin “Ben Sayın Erdoğan’a bir çağrıda bulunmak istiyorum, ortağı ile ilgilensin. Ne zaman Erdoğan’ın ilgisi azalıyor Bahçeli başta ben olmak üzere partime sardırıyor. Biz bundan bıktık” dedi.

SALGIN

Rakamlar tırmanıyor

Türkiye’de son 24 saatte 1178 kişiye korona tanısı konuldu, 19 kişi hayatını kaybetti, toplam vaka sayısı 236 bin 112, can kaybı 5 bin 784 oldu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, vaka sayısındaki artışa dikkat çekti: “Yeni hasta sayımız, dün önceki güne göre 88, bugünse düne göre 95 arttı. Bayram ve tatildeki riskin yeni sonuçlara yol açmasını önlemeliyiz. Tedbirde birliğe ihtiyacımız var.”

Bakan hastaneler ‘dolmadı’ diyor

Sağlık Bakanı bir paylaşımda daha bulundu. Konya’da hastanelerin dolduğu yolundaki haberlere tepki gösterdi: “Konya’da servis yatağı doluluk oranımız yüzde 48, yoğun bakım doluluk oranımız yüzde 76, vantilatör doluluk oranımız yüzde 42. Yüzde yüz doluluk iddiaları, yüzde yüz kasıt taşımaktadır. Hastalığı önemsiz gösterenler ile hastaneleri çaresiz gösterenlerin iddialarını dikkate almayın.”

Polis bugün önlem denetleme seferberliğinde

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Twitter hesabından “Yarın (bugün) tüm Türkiye’de salgın ile ilgili bugüne kadar yaptığımız en yoğun denetimi gerçekleştireceğiz” uyarısı yaptı. “Pazarlar, iş yerleri, marketler, toplu taşıma, yollar, alışveriş alanları, lokantalar, kafeteryalar, taksiler ve tüm yaşam alanlarında, valiler, kaymakamlar, belediye başkanları, esnaf ve ticaret odaları, kurum müdürleri, kolluk, zabıta, hepimiz sahada olacağız” dedi.

1 milyar dolarlık aşı anlaşması

ABD’li ilaç üreticisi Johnson&Johnson, 100 milyon doz korona aşısı üretimi için ABD hükümetiyle 1 milyar dolarlık anlaşma imzaladı. “Ad26.COV2.S” adı verilen aşı adayı ABD Gıda ve İlaç İdaresi’nden acil durum kullanım izni ya da onay aldıktan sonra kullanıma girecek. ABD, geçen ay da Pfizer ile Türk bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin’in kurucu ortağı olduğu Alman biyoteknoloji firması BioNTech’in geliştirdiği aşı adayından 100 milyon doz tedarik edilmesi için 1,95 milyar dolarlık anlaşma imzalamıştı.

Virüs gençlere yöneldi

Dünya Sağlık Örgütü, korona virüsle enfekte olan 15-24 yaş arası genç sayısının son 5 ayda üç katına çıktığını açıkladı. Toplam vaka sayısının 4,8 milyona ulaştığı ABD’nin yanı sıra, İspanya, Almanya ve Fransa gibi Avrupa ülkeleriyle Japonya’da da yeni vakaların çoğunun maske ve mesafe konusunda daha dikkatsiz olan gençlerden oluştuğunu bildirdi.

Bir aşı anlaşması da Kanada’dan

Koronavirüse karşı geliştirlen aşılar son aşamalara doğru ilerlerken Kanada aşı üretiminde başarı yakalayan iki firmayla anlaşma imzaladı. Firmalardan Pfizer’ın bir doz aşı için yaklaşık 40 dolarlık bir fiyat belirlediği belirtilirken diğer firma olan Moderna’nın bir doz aşı için 32 ile 37 dolar arasında bir fiyat biçtiği ifade ediliyor.

GÜNDEM

Erdoğan: Psikoloji eğitimi açıköğretimde olmaz

Yüksek Öğretim Kurulu YÖK, Açık Öğretim Fakültesi programına bu yıl psikoloji lisans programını da ekleyince tepki çekmiş, eleştirenler “Psikoloji eğitimi yüz yüze olmalı” diyerek konuyu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a kadar götürmüştü. Cumhurbaşkanlığı Eğitim Politikaları kurulundan konuya ilişkin rapor isteyen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, YÖK’e, “Açıköğretim psikoloji lisans programlarının kapatılmasının daha yararlı olacağı” yönünde görüş bildirdiği duyuruldu.

Casuslukla suçlandı, istihbaratın başına getirildi!

Cumhurbaşkanlığı’nın Resmi Gazete’de yayımlanan atama karalarında, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda görev yeri değiştirilen 36 amiralden 15’i FETÖ’nün kumpas davalarından mağdur olan isimler. İzmir’deki Askeri Casusluk ve Şantaj kumpasında ‘vatana ihanetle’ suçlanan, Tuğamiral Yalçın Özkütük Deniz Kuvvetleri Komutanlığı İstihbarat Başkanlığı’na atandı.

Askerde ölüme suç duyurusu

“Tehdit ediliyorum” dedikten bir gün sonra İzmir Aliağa Kapalı Cezaevi’nde ölü bulunan Kars Digorlu Jandarma Er Osman Özçalımlı’nın ailesi suç duyurusunda bulundu. HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu konuyu Meclis gündemine taşıyıp Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

EKONOMİ

Dolar ve borsaya dikkat

Para piyasalarında dolar kurunda birkaç haftadır devam eden hareketlilik dün doları 7 liranın üzerine taşıdı. Önceki gün Londra swap piyasasında faizlerin yüzde 1000’leri bulmasının nedeninin, TL/dolar işlemi yapan bazı yabancı bankaların bu işlemi kapatmak için gereken yeterli miktarda TL’ye sahip olmaması olduğu ortaya çıktı. İstanbul Borsası da diken üzerinde gözüküyor; önceki günkü yüzde 3.5’u aşam düşüşten sonra dün yüzde 0.43 artan endeks beklemede. 

Askerlik bedeli 37 bin 70 lira

2020 yılı Temmuz/Aralık dönemine ilişkin bedelli askerlik tutarı belirlendi. Buna göre 37 bin 70 lira ödeyenler 21 gün eğitim alarak askerlik hizmetini tamamlamış sayılacak. Dövizle askerlik ise 5 bin 563 euro oldu.

Otomobil satışlarında patlama

Kamu bankalarının (Ziraat, Vakıfbank, Halkbank) taşıt kredisindeki faiz indirimleri otomotiv sektöründe rekor getirdi. Türkiye’de otomobil ve hafif ticari araç pazarı, bu yılın ocak-temmuz döneminde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 60,3, bu yılın temmuz ayı ile geçen yılın temmuz ayı kıyaslandığında ise 387,5 büyüdü.

SPOR

Başakşehir Avrupa’ya veda etti

Süper Lig’de şampiyonluk ipini göğüsleyen Başakşehir, UEFA Avrupa Ligi son 16 turunda rövanş maçında deplasmanda Kopenhag’a 3-0 mağlup olarak turnuvaya veda etti. Başakşehir ilk maçı 1-0 kazanmıştı.

Arda Turan imzayı attı, 66 numarayı giyecek

Aylardır beklenen “Arda Turan’ın yuvaya dönüşü” dün resmen gerçekleşti, ünlü futbolcu yıllar sonra yeniden eski kulübüyle sözleşme imzaladı ve bundan böyle 66 numaralı formayı giyecek. Arda Turan’ın sözleşmesinin ayrıntıları henüz açıklanmadı ve ünlü futbolcu dün Galatasaray TV’ye bazı önemli açıklamalar yaptı.

Kenan Sipahi, Fenerbahçe Beko’da

Fenerbahçe Beko, Real Betis’te forma giyen oyun kurucu Kenan Sipahi ile bir yıllık anlaşmaya vardı. Sarı-Lacivertliler daha önce Johnathan Hamilton, Dyshawn Pierre, Danilo Barthel, Edgaras Ulanovas, Lorenzo Brown ve Jarell Eddie’yi kadrosuna katmıştı.

GÜNÜN ŞARKISI

İki gündür Beyrut konuşuyor, bu güzel şehre üzülüyoruz. Lübnanlı büyük şarkısı Feyruz’un Beyrut ağıtını hatırlamamak olanaksız.