Ayasofya açılışında kaç kişiye virüs bulaştı? – Babacan’dan ekonomiye reçete – Muharrem İnce parti kurmayacak, hareket başlatacakmış
09 Ağustos 2020

PAZAR KEYFİ

Kütle çekimi nasıl çekiyor?

Kütle çekimini her gün her an tecrübe ediyoruz. Peki hiç düşündünüz mü, dalından kopan elma ne yüzünden yere düşüyor? Dünyamız ne oluyor da güneşten kopup gitmiyor? Bu kütle çekim gücü nasıl etki ediyor? Mevcut kütle çekim gücü teorimizin yazarı Albert Einstein’a soracak olursanız ortada bir “güç” yok; bizim güç diye hissettiğimiz şey bir sonuç. Kütle uzay zamanı büküyor, nesneler bu yüzden hareket ediyor. Ama başka fizikçiler, kütle çekim gücünün güç taşıyan bir parçacık aracılığıyla, “graviton” aracılığıyla etki ettiği iddiasında. Acaba hangi iddia doğru? Hikmet Can Pertan anlatıyor.

Futbolu karıştıran limit meselesi

Futbol Federasyonu hafta içinde bütün kulüpler için “harcama limiti” açıkladı ve ortalık karıştı. Peki ama nedir bı federasyonun açıkladığı limit, neden Türkiye’de futbolun sonunu getirme ihtimalini içinde barındırıyor, özellikle Fenerbahçe neden bu limite karşı çıkıyor? Can Durukan,  bütün bu soruların cevaplarını veriyor.

Metin Akpınar’ın değil, hepimizin belgeseli

İstanbul Film Festivali’nin ödül gecesinde özel bir belgesel gösterildi; tiyatro oyuncusu Metin Akpınar’ın hayat hikayesine dair olan “İyi ki Yapmışım” adlı belgesel, aslında sadece Metin Akpınar’ı anlatmıyor bize; Türkiye’nin son 50 yılına ayna tutuyor. Hiç düşündünüz mü, Akpınar’ın 40 yıl önce sahneden söylediği şeyleri bugün arkadaş arasında bile söylemeye neden korkuyoruz? Elif Tanrıyar, belgeselin yönetmeni ve yazarıyla konuştu.

SALGIN

Ayasofya’dan 3’üncü pozitif milletvekili

Ayasofya Camii’nin 24 Temmuz’daki açılışında maskesiz video paylaşan AK Partili bir vekilin daha Kovid-19 testi pozitif çıktı. Hacı Bayram Türkoğlu, daha önce testleri pozitif çıkan AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Şanverdi ve AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Ahmet Akay ile birlikte, Ayasofya’nın içinde sosyal mesafe kuralına uymadan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş ile fotoğraf çektirmiş, maskesiz paylaşımlar yapmıştı.

Ayasofya’da poz veren başkan da pozitif

Elazığ Belediye Başkanı AKP’li Şahin Şerifoğulları, koronavirüs testi sonucunun pozitif çıktığını açıkladı. Şerifoğulları, Ayasofya’da 24 Temmuz’da kılınan cuma namazına da katılmış, AK Parti Elazığ Gençlik Kolları Başkanı ve Elazığ Belediyesi Meclis Üyesi Uğurcan Güleç, AKP Elazığ Milletvekili Tolga Ağar ve Mehmet Ağar ile yakın temas halinde aynı fotoğraf karesinde yer aldığı görüldü.

‘Ayasofya açılışında 3 bin kişiye korona bulaştı’

Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sarp Üner, Ayasofya’nın ibadete açıldığı gün önlemlerin göz ardı edildiğine dikkat çekerek, “Basit bir bölme çarpmayla orada bin civarında hasta vardı, bu hastaların bulaştırma kat sayısını da düşünürsek 2 bin- 3 bin kişiye hastalığı bulaştırdı. O bir araya gelmenin İstanbul’daki vaka sayılarını arttıracağını düşünüyorum” dedi.

Prof. Dr. Saltık: Veriler saklanıyor

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Saltık, Türkiye’de durumun nisan ayındaki pik dönemi gibi olduğuna dikkat çekti, verilerin saklandığını söyleyenlere tepki gösteren Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’yı eleştirdi. Aşı çalışmalarına da değinen Saltık, Türkiye’nin teknik altyapı yetersizliği nedeniyle etkin aşı üretmesinin hayal olduğuna işaret etti.

Bir hasta doktorun yaşadıkları

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüse yakalanan, 23 gün uyutulan Selçuk K. adlı doktorun yaşadıklarını paylaştı: “Yaşamla ölüm arasında gidip gelmişim. Virüs beynimde bile tutulum yapmış, ölümle yaşam arasındaydım; Maskesiz, mesafesiz insanlar beni gerçekten üzüyor.”

GÜNDEM

Erkek şiddeti yine dehşet saçtı: 4 ölü 2 yaralı

Sakarya’nın Erenler ilçesinde Serkan Çiftçi (29), ayrıldığı nişanlısının başkasıyla nişanlandığını öğrenince dehşet saçtı. Serkan Çiftçi nişan evini basıp, eski nişanlısı, annesi ve babası ile genç kızın nişanlısını tabancayla vurarak yaraladı. Serkan Çiftçi’nin kardeşi Mümin Çiftçi ise aracıyla olay yerine giderken, yol vermediği gerekçesiyle önündeki aracın sürücüsü ile yanındaki kişiyi silahla vurarak öldürdü.

Koronavirüs tedavisi gören yaşlı hastayı terk ettiler

Kocaeli Darıca Farabi Eğitim Araştırma Hastanesi’nin pandemi kliniğinde görevli hemşire Eşlif Topuz Arıl, sosyal medya hesabından, koronavirüs şüphesi ile getirilen yaşlı hastanın, yakını tarafından “Alın hastamız sizin olsun ben gidiyorum” diyerek, terk edildiğini öne sürdü. Hemşire, defalarca çocukları ile yakınlarının telefonla aranarak, hastaneye davet edildiğini, ancak “Sizin işiniz ne, siz bakın” yanıtı aldıklarını öne sürdü.

Spor salonundan paylaştığı fotoğraf bela oldu  

Spor salonunda bulunduğu bir anda selfie çeken genç kadın o esnada fotoğraf karesine giren başka bir üyenin fotoğrafını da izinsiz çekmiş oldu. Bir de fotoğrafı sosyal medyadan paylaşan genç kadın savcılığa ihbar edilince hakkında 2 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Takside genç kadına cinsel saldırı

İstanbul Beşiktaş’tan arkadaşı ile birlikte taksiye binerek evine gitmek isteyen genç kadın, arkadaşını yolda indirdikten sonra taksici ile yalnız kaldı. Bu sırada taksici tarafından çirkin sözlerle taciz edilen genç kadın, cinsel saldırıya uğradı. Tutuklanan taksici Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanacak.

Köpek katili sahte konsolos çıktı

Sarıyer’de komşusunun köpeği Nero’yu çevrede insanların bulunduğu sırada yakın mesafeden ateş ederek öldüren Alp Erkin’in evine Gabon Fahri Konsolosu tabelası astığı, araçlarından birine de yeşil plaka taktığı ortaya çıktı. Gabon Büyükelçiliği yetkilileri Alp Erkin ile hiçbir bağlantılarının olmadığını açıkladı.

Ormanda mangal yasaklandı

İçişleri Bakanlığı, 81 ilin valiliğine ‘orman yangınları’na ilişkin genelge gönderdi. Genelgeye göre, şehirlerdeki ‘Orman Yangınları ile Mücadele Komisyonu’ vali ve kaymakamların başkanlığında toplanacak. Orman alanları içerisinde mangal, semaver, ateş yakılmasına müsaade edilmeyecek. Ormanlara yakın yerlerde düğün veya her türlü organizasyonlarda havai fişek, dilek balonu gibi yanıcı madde kullanımı yasaklanacak.

SİYASET

Muharrem İnce bombayı patlattı

Parti kuracağı iddiaları siyaset gündemini çalkalayan Muharrem İnce, “Ben bir parti kurmuyorum. Ben yola çıkıyorum. Yüzde 31’le bıraktım. Şimdi onu yüzde 51’e çıkarmak için yola çıkıyorum” dedi.  Cumhurbaşkanı adaylığı süreciyle ilgili çarpıcı açıklamalar yapan İnce, “Kemal Kılıçdaroğlu’nun adayı kesinlikle Abdullah Gül’dü. CHP’den birini asla düşünmüyordu. Ama onun bu planını Meral Akşener bozdu. Açık söylüyorum ben Akşener sayesinde aday oldum” diye konuştu.

Kılıçdaroğlu: Bizi bölmek istiyorlar

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Muharrem İnce’nin parti kurma girişimleri ile ilgili isim vermeden ilk kez konuştu: “Bizi bölmek istiyorlar, parçalamak istiyorlar. Kimsenin unutmaması gereken bir şey var. CHP Türkiye Cumhuriyeti’nin kalesidir. Bireysel çıkarlar, bireysel hesaplar bu sistemin tamamen dışında olmak zorundadır. İster sıradan üyesi ol, istersen genel başkanı ol. Memleket bu haldeyken başka bir şey sorulamaz.”

Deniz Baykal araya girdi

Yeniçağ yazarı Orhan Uğuroğlu, Muharrem İnce’nin ziyaret edeceği eski genel başkan Deniz Baykal’la konuştu. Baykal, “İnce’nin ayrılmasına da parti kurmasına da göz yumamayız. Genel Başkan, Genel Merkez yönetimi, milletvekillerimiz, örgütümüz ve seçmenimiz de seyirci olmamalı” demiş. Yazının tamamı burada.

Medyada çoğulculuk artmış

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, son 20 yılda yaşanan değişim ve dönüşüme paralel olarak medyada da çoğulculuk ve çeşitliliğin arttığını iddia etti. Altun, yeni dönemin medyasına yönelik eleştiriler için de “Çünkü birilerinin tekeli kırıldı. Tekelin ortadan kalktığı bir ortamda elbette o tekelin sahipleri eski düzene ağıt yakmaya, eski düzene olan özlemlerini dile getirmeye devam ederler” diye konuştu.

Demirtaş’a buzdolabı yok

CHP’li Sezgin Tanrıkulu, twitter hesabı üzerinden Erdoğan’ın buzdolabı hesabını eleştirirken, Edirne F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın buzdolabı alma talebinin cezaevi idaresince reddedildiğini yazdı.

Davutoğlu: Doları 2.85’te bıraktım

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, iktidarı ekonomi üzerinden sıkıştırmaya çalışıyor:  “Ben Mayıs 2016’da Başbakanlığı devrettiğim zaman dolar 2.85’ti. Şimdi 7.30’da tutmaya çalışıyorlar. 4 yılda Türk lirası yüzde 155 değer kaybetti. Seçilmiş son Başbakanı yerinden etmek için ayak oyunları çevirenlerin bu yüzde 155’lik değer kaybı nereden geldi diye hesap vermesi lazım.

Türkiye’den Doğu Akdeniz’de yeni hamle  

Yunanistan ile Mısır arasında imzalanan deniz yetki alanlarının sınırlandırılması anlaşmasına yanıt gecikmedi. Türkiye, anlaşmanın kapsama alanındaki bölgeye yönelik yeni bir Navtex ilan etti: 10-11 Ağustos’ta Antalya açıklarında atış eğitimleri icra edilecek.

DIŞ HABERLER

Lübnan’a destek ziyareti

Beyrut Limanı’nda 154 kişinin hayatını kaybettiği, 6 bine yakın kişinin ise yaralandığı korkunç patlamanın ardından Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu bölgeyi ziyaret etti. Oktay, “Beyrut Limanı’nın tekrar ayağa kaldırılmasına kadar Mersin Limanı’mızın Lübnan’ın hizmetinde olacağını ifade ettik” dedi. Bakan Çavuşoğlu, “Ben Türküm Türkmenim deyip de vatandaşlığı olmayan vatandaşlık almak isteyen kardeşlerimize de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını vereceğiz, bu bize Cumhurbaşkanımızın talimatıdır” açıklamasını yaptı.

Avn: Dışarıdan müdahale olasılığı var

Lübnan Beyrut Limanı’ndaki ‘tarihinin en korkunç’ patlamasının şokunu yaşıyor. Lübnan Devlet Başkanı Mişel Avn, yürütülen soruşturmaya ilişkin, “Patlamanın nedeni henüz belirlenmedi. Bir roket, bomba veya başka bir eylem yoluyla harici müdahale olasılığı da var” dedi. 

Trump Libya’ya karışmayacak 

ABD Başkanı Donald Trump’ın Erdoğan ve Mısır lideri Sisi’nin çağrılarına rağmen Libya’daki iç savaşa dahil olmamaya karar verdiği belirtildi. CNN’e konuşan ABD’li kaynaklar, Trump’ın “Orta Doğu’da bir başka karışık savaşa dahil olmak istemediğini” belirtti.

EKONOMİ

Babacan’dan 10 maddelik öneri

Ali Babacan ve partisi Deva, mevcut ekonomik sorunlarla ilgili olarak 10 maddelik “çözüm önerisi” açıkladı. Açıklamada, “Türk Lirası’nın geçen yıla göre ABD Doları karşısında yüzde 23, Avro karşısında ise yüzde 29 oranında değer kaybettiği hatırlatılarak, ‘Türk Lirası bu dönemde gelişmekte olan ülkeler arasında en kötü performans gösteren para birimlerinden birisi olmuştur’ denildi.

WSJ: Faiz artırılacak

ABD’nin saygın ekonomi gazetesi The Wall Street Journal, Türk Lirası’ndaki rekor düşüşün ardından Merkez Bankası’nın faizleri artıracağını yazdı.Birçok analist, geçen yıl sonunda yüzde 12 olan faizleri yüzde 8.25’e düşüren Merkez Bankası’nın şimdi ters yönde adım atacağı görüşünde. Goldman Sachs’ın tahminlerine göre faiz oranı bu yıl sonunda yüzde 10’a, 2021 sonunda ise yüzde 14’e yükselecek

Döviz gelsin diye vergi sıfırlandı

2008’de yürürlükten kaldırıldıktan sonra 2019’da yeniden getirilen, bir yıl içinde binde 1’den yüzde 1’e çıkarılan kambiyo vergisi, yabancı kuruluşlar için sıfıra indirildi. Bu geçen hafta yaşanan sert kur dalgası sonrası döviz girişini kolaylaştırma amaçlı bir düzenleme.

Yargıtay’dan işçiye hakaret kararı

Çalıştığı işyerinde amirlerinin, ‘sende birazcık şeref varsa şimdiye kadar istifa ederdin’ şeklinde hakarete varan sözlerine maruz kalan işçiye müjdeli haber Yargıtay’dan geldi. Yüksek Mahkeme; hakarete maruz kalan işçiye hem kıdem tazminatı hem de manevi tazminat ödenmesinin önünü açtı.

SPOR

Fenerbahçe hazırlıklara başladı

Yeni sezon hazırlıklarına başlayan Fenerbahçe teknik direktör Erol Bulut yönetiminde sahaya indi. Sarı-lacivertli takımda yeni transferler Mert Hakan Yandaş, Gökhan Gönül, Caner Erkin ve Barış Sungur da antrenmanda yer alırken, Novak ise antrenmana katılmadı.

Fenerbahçe’den 5. transfer: Barış Sungur

Transfere hızlı bir giriş yapan Fenerbahçe, Mert Hakan Yandaş, Gökhan Gönül, Caner Erkin ve Novak’ın ardından beşinci transferini Barış Sungur’u kadrosuna katarak yaptı. 18 yaşındaki oyuncu 5 yıllık sözleşmeye imza attı.

Mert Hakan’ın yazışmalarını sızdırana hapis cezası yolda

Fenerbahçe’nin yeni transferi Mert Hakan Yandaş’a ait olduğu iddia edilen ve 2019-2020 sezonunda bir Galatasaray yöneticisiyle olduğu söylenen telefon yazışmaları ortaya çıktı. Konu hakkında sarı-lacivertli hukukçular devreye girerken, yazışmaların ifşa edilmesinde Türk Ceza Kanunu’nda 5 yıla kadar hapis cezası bulunuyor.

Hasan Ali Kaldırım Başakşehir’de

Fenerbahçe’den ayrılan Hasan Ali Kaldırım, Süper Lig’i şampiyonluk tamamlayan Medipol Başakşehir’e transfer oldu. İstanbul ekibi, transferi sosyal medyadan duyurdu. 30 yaşındaki milli futbolcu, turuncu-lacivertli takıma 3 yıllık imza attı.

‘Kadınlar futbol oynamaz’ skandalı

Katarlı BeinSports’un deneyimli ismi Melih Şendil, Real Madrid’in pembe formasını eleştirdiği konuşmasında “Kadınlar futbolda olmamalı” ifadesini kullanınca tepki çekti. Kulüpler ve sporcuların art arda tepki gösterdiği ifadelere yayıncı kuruluş beIN Sports da sessiz kalmadı ve Melih Şendil’i kınadığını açıkladı.

MAGAZİN

Tülin Şahin meğer evlenmemiş

Model Tülin Şahin ile Portekizli yatırım bankacısı Pedro de Noronha’nın geçen yıl Nisan ayında evlendiği haberleri basına yansımıştı. Çiftin kızları Siena Leyla da Kasım ayında dünyaya gelmişti. Noronha, mahkemeye başvurarak, “Tülin Şahin, bana kızımız Siena Leyla’yı göstermiyor” diyerek dava açtı. Açılan davada çiftin resmi olarak evlilik yapmadığı anlaşıldı. Tülin Şahin ayrılık kararı aldığını duyururken, “Doğumdan sonra ‘kilo ver’ diye bana baskı yapıyordu” dedi.