Ekonomide gerçekte ne oldu? – Yunan Başbakanı F-16’ya poz verdi – Okullar açılacak mı? Nasıl açılacak? – “Nefes Merkezi”nde sır dolu 10 saat
16 Ağustos 2020

PAZAR KEYFİ

Ekonomide aslında ne oldu?

Pazar günü fikir cimnastiği yapmak için güzel bir gün. Sorumuz şu: Acaba Türkiye’de döviz kurları neden tırmandı? Gündelik hayata ilişkin bu çeşit soruların cevabını maalesef artık geleneksel Türk medyasından alamıyorsunuz. Ekonomist Uğur Gürses, ekonomiye ilişkin en temel durumu anlatıyor. Haftalık Gazete’den Hakan Çelenk de aynı ekonomi konusunu biraz daha geniş bir açıdan ele almış; acaba Türkiye Ak Parti döneminde bir çeşit “altın çağ” yaşadı mı yaşamadı mı? Rakamlar farklı şeyler söylüyor.

Hayaletin ağırlığı nasıl ölçülür?

Evrenimizin sırlarının bir bölümü, bu evrende en bol bulunan şeylerden birinin içinde, nötrinolarda saklı. Siz şu cümleyi okuyana kadar vücudunuzdan milyarlarca nötrino geçti bile ama onları yakalamak çok zor. Bu “hayalet” parçacığı yakalayıp bir tartabilsek, çok şey öğreneceğiz. Hikmet Can Pertan hayalet parçacığı yakalama çabalarını yazdı.

Cüneyt Özdemir yemek yaparsa…

Gazeteci Cüneyt Özdemir son yılların en önemli fenomenlerinden biri. Onu fenomen yapan şey, gazetecilikten hiçbir şart altında vaz geçmemesi, işsiz de kalsa işini yapmayı sürdürmesi. Bugün Özdemir, sadece YouTube üzerinde milyondan fazla izleyicisi olan, diğer sosyal medya kanallarını da katınca birkaç milyon kişiye ulaşan tek başına bir medya organına dönüşmüş durumda. Deniz Alphan ve Hülya Ekşigil, bu hafta Cüneyt Özdemir’i konuk etti, onunla karşılıklı yemek pişirdi ve sohbet yaptı. Tadına doyulmaz bir muhabbet ortaya çıktı.

TÜRKİYE

21 Eylül’de okullar nasıl açılacak?

Hürriyet eğitim yazarı Nuran Çakmakçı, 21 Eylül’de okulları açmayı planlayan Milli Eğitim Bakanlığı’nın hazırlıklarına ilişkin bilgilere ulaşıp  yazdı. İlk olarak okul öncesi, ilkokul birinci ve ikinci sınıflar okula başlayacak. Üç hafta bu öğrencilerin durumuna bakılacak. Her şey yolunda giderse bu kez sınava girecek 8 ve 12’nci sınıflar okula çağrılacak. Aşamalı ve kademeli sistem uygulanacağı için yine üç hafta beklenecek. Bu kez ortaokul 5 ve 7’nci sınıflar ile lise ara sınıfları okula alınacak. Sınıflar yine yarıya bölünecek. 30 kişilik sınıfın A grubu pazartesi-salı, B grubu perşembe-cuma yüz yüze eğitim için sınıflarda olacak. Geri kalan zamanlarda evden, uzaktan eğitim takip edilecek. Çarşamba-pazar günleri büyük temizliğe ayrılacak. Ders saatleri de 40 dakikadan 30 dakikaya indirilecek.

Büyükşehirleri kana bulayacaktı, yakalandı

Metropollerde sansasyonel bombalı eylem hazırlığında olduğu tespitiyle takip edilen terörist Adana’da yakalandı. Teröristle birlikte toplam 37 kg TNT ele geçirildi. Yakalanan B.K adlı teröristin, PKK-YPG’nin metropollerde bombalı eylem yapan özel kuvvetler biriminde faaliyet gösterdiği öne sürüldü.

Duygu Delen’i sürekli rahatsız ediyormuş

Gaziantep’te 17 yaşındaki Duygu Delen’in ölümüyle ilgili gözaltına alındıktan sonra çıkarıldığı mahkemece tutuklanan Mehmet Kaplan’ın ilk ifadesinde, “Tartıştık, birkaç kez vurdum. Elimi cama vurarak kestim. Elimi yıkamaya gittim. Olay gerçekleşmiş. Olay anını görmedim” dedi. Duygu Delen’in ailesi ise Mehmet Kaplan’ın sık sık evlerinin kapısına geldiğini, ‘rezillik çıkardığını’, Duygu’yu sürekli rahatsız ettiğini söyledi.

71 yaşında köpeğe tecavüz ederken suçüstü

Antalya’da iğrenç olay: 71 yaşındaki H.Y., arka ayaklarını hortumla bağladığı köpeğe tecavüz etti. İki yavrusu olan köpek barınağa teslim edildi. 71’lik sapığın köpeğe tecavüz görüntüleri cep telefonuyla kaydedildi.

Marmara’da kayıkla 3 gün 

Marmara Denizi’nin ortasında, motorsuz kayıkta mahsur kalan bir kişi, İDO feribotunun kaptanının dikkati sayesinde kurtarıldı. Feribota çıkarılan kişi, 3 gün önce tekne ile balık tutmak için denize açıldığını ancak akıntıya kapıldığını söyledi.

Nefes eğitiminde sır dolu 10 saat

İstanbul Beşiktaş’taki bir “nefes eğitimi merkezi” ile ilgili ortaya atılan suçlamalar dünden beri Türkiye’nin gündeminde. 36 yaşındaki Zeliha D. adlı kadın, bu merkeze gittiğini, 4 bin lira para ödediğini, kendisine pet şişe içindeki bir dumanı koklattıklarını ve 10 saat boyunca başına gelenleri hatırlamadığını söyledi. Kadın savcılığa başvurarak merkezden şikayetçi oldu.

SİYASET

Biden 7 ay önce konuştu, bugün gündem oldu

Joe Biden’ın 19 Ocak’ta The New York Times’a Türkiye politikalarına ilişkin yaptığı açıklamalar Türkiye’de bugün gündem oldu. İktidar ve muhalefet kanadından birçok tepki geldi. 7 ay önce yapılan söz konusu konuşmanın bugün gündeme taşınmasına sert sözlerle tepki gösteren CHP’li Faik Öztrak, Joe Biden’ı “Tayyip Erdoğan’ın değirmenine su taşımak”la suçladı.

Erdoğan: CHP dış politikada bizi engelliyor

Erdoğan, AK Parti İl Başkanları Toplantısı’nda başta Doğu Akdeniz olmak üzere dış politikada CHP’nin engellemelerine maruz kaldıklarını iddia etti “Şimdiye kadar ne yaptık, neyi başardıysak, CHP’nin takoz ve gerilim siyasetine rağmen başardık” dedi.

Kılıçdaroğlu: Utanmadan CHP’yi suçlayacaksın

Kılıçdaroğlu, Erdoğan’a sosyal medya hesabından yanıt verdi: “Dış politikada, Dışişleri Bakanlığı’nı devre dışı bırakacaksın. Rüşvet alanları büyükelçi yapacaksın. Kadim dostumuz Mısır’ı düşman ilan edeceksin. Sosyete damat Doğu Akdeniz’deki karbon yatakları için “Orada çok ciddi bir rezerv şu an itibarı ile yok” diyecek. Ve sen utanmadan sıkılmadan CHP’yi suçlayacaksın. Böyle bir aymazlığı tarih bile yazmamıştır.”

İnce’den Bahçeli’ye…

Muharrem İnce, MHP lideri Bahçeli’nin “CHP içinde Atatürk’e dönüşü başlatacak” sözlerine “Kendisi desteklediği hükümetin Atatürk’e dönüşünü başlatamadığı, Atatürk’e beddua eden Diyanet İşleri Başkanı’nı görevden aldıramadığı için hakkımda yaptığı yorumlar hükümsüzdür” yanıtını verdi.

Sarıgül Parti kuruyor…

Eski Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül parti kurma kararı almış. Hürriyet’in haberine göre Sarıgül genel merkez olarak Ankara’da Çankaya Bulvarı’nda 7 katlı bir bina kiralamış. Sarıgül’ün partisini Şırnak ziyaretinde duyurması bekleniyormuş. Partinin adı ‘TDP-Türkiye Değişim Partisi’ olabilir.

Perez’e özür dileten Davutoğlu’ymuş

Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu, eski defterleri açmaya devam ediyor. Bu kez,  2009’da Davos’taki ünlü ‘one minute’ gecesini anlattı: O gece Davos’ta ve Türkiye’de birileri “yandık bittik” diye yakınırken başdanışman olarak Şimon Peres’in özür dilemesi için arka kapı diplomasisini bizzat yürüttüğümü ve bu özrün benim şahsi telefonumdan gerçekleştiğini kendisi de biliyor…”

İlk ‘ikinci baro’ girişimi İstanbul’dan

Baroların yapısında yapılan değişikliğin yürürlüğe girmesinin ardından İstanbul’da ikinci baronun kuruluşu için pazartesi günü Türkiye Barolar Birliği’ne (TBB) 2 bin imzalık başvuru duyurulacak.

DIŞ HABERLER

Erdoğan’dan Yunanistan’a: Gereğini yaparız

Erdoğan dün Rize’de “100 yıl önce Türkiye’yi ince bir siyasetle güneyindeki enerji kaynaklarının dışında bırakanlar Doğu Akdeniz’de bunu başaramayacaklar. Kıta sahanlığımızda haydutluğa asla boyun eğmeyeceğiz. Yaptırım ve tehdit dili karşısında geri adım atmayacağız. Bir asır önce vatanımızı parçalamayı hedefleyen Sevr’i nasıl yırtıp atmışsak, bugün de ‘Mavi Vatan’ı aynı kararlılıkla koruyacağız”dedi. Erdoğan, “Yunanistan bizim yaklaşımımıza aynı şekilde cevap vermiyor. Bu yaklaşım tarzını devam ettirecek olurlarsa şunu bilmelidirler ki biz gereğini yaparız” dedi.

Miçotakis F-16 ile poz verdi 

Doğu Akdeniz’de aradığı desteği AB’den bulamayan Yunanistan’da Başbakan Miçotakis F-16’larla poz verdi. Yunanistan, dünyadan destek arayışlarına girmiş ancak bu çabaları Fransa’nın verdiği destek dışında sonuçsuz kalmıştı.

Dubai’yi yöneten aileye 1 milyar sterlinlik dava

Birleşik Arap Emirliği Başbakanı’nın kuzeni Şeyh Muhammed bin Halife bin Saeed al-Maktum’un da aralarında bulunduğu üst düzey isimlere İngiliz vatandaşı Muhammed Haddad’ı 10 yıl önce dolandırdıkları gerekçesiyle 1 milyar sterlinlik dava açıldı. Haddad, Dubai’deki bir emlak firmasındaki hisselerini değerinin çok altında satmaya zorlandığını öne sürüyor.

SALGIN

Rusya’nın üretmeye başladığı aşısı ilk Mart’ta denenmiş

Rusya tarafından koronavirüse karşı üretilen ‘Sputnik V’ adlı aşının seri üretimine başlandı. Covid-19 aşısını geliştiren Gamaleya Epidemiyoloji ve Mikrobiyoloji Araştırma Enstitüsü Direktörü Alexander Gintsburg, İngiliz Financial Times’a konuştu.  Aşıyı mart ayında ilk kendi üzerlerinde denediklerini ve enstitüde maske kullanmadan çalışabildiklerini söyledi. Sputnik’in aktardığına göre, Rusya Sağlık Bakanlığı, ‘Sputnik V’ adlı Covid-19 aşısının seri üretimine başlandığını duyurdu.

Öksürük avcısı kamera

Güney Koreli mühendisler, koronavirüse karşı öksürük tespit eden kamera geliştirdi. Kamera, topluluklarda öksürenleri tespit edip, yetkililere bilgi veriyor. Mühendisler, öksürüğü sadece bir saniyelik sesten tespit ettiklerini ve bu sayede koronavirüslü hastanın durumunun uzaktan takip edileceğini söylüyor.

Bir doktor daha yaşamını yitirdi

Şanlıurfa Viranşehir’de özel bir tıp merkezinde acil tıp hekimi olarak çalışan 46 yaşındaki Dr. Abdurrahman Demir koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti. Dr. Demir, Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Kovid-19 tedavisi görüyordu.

Korona pozitif 2 kişi tabiat parkında yakalandı

Bolu’da koronavirüs testlerinin sonuçları pozitif çıkan 2 kişi tatil için geldikleri Gölcük Tabiat Parkı’nda yakalanarak hastaneye götürüldü.

EKONOMİ

Tesla teknolojisine Türk imzası

Elektrikli otomobil denilince dünyada akla ilk gelen marka olan Tesla’nın yeni aldığı patentte, bir Türk mühendisin de imzası yer aldı. Otonom olarak park yerinden çıkarak sürücünün yanına gelme teknolojisini içeren patent için Elon Musk ile birlikte toplamda 18 kişi çalıştı. Bunlardan biri de Türk mühendis Oktay Arslan.

Tesla borsada 1’e 4 veriyor

Tesla’nın hisse senedi fiyatlarında yükseliş sürüyor. Şirket hisse bölünmesi ile ilgili yaptığı açıklamada hisse senedi sahiplerine her bir hisselerine karşılık artı dört bedelsiz hisse dağıtacağını (sermaye artışı) açıkladı. Şirketin yaptığı bu açıklama da hisse senedi fiyatlarına olumlu yansıdı ve ilk gün hisseler yüzde 6 primle 1.450 doları gördü, dün ise bu değer 1.550 doların üzerine çıktı.

İletişime talep patladı, Turkcell kanatlandı

Son dönemde özellikle internet üzerinden iletişim talebinin artması dijital operatörlerin gelirlerini de uçurdu. Turkcell, yılın ilk yarısında 13.5 milyar lira ile tarihinin en yüksek ilk yarı gelirini elde etti. Şirketin dijital kanallar üzerinden yaptığı satışlar yılın ilk 6 ayında bireysel satışların yüzde 11’ine ulaştı. 2022 yılı sonu için yüzde 12’lik hedef belirleyen şirket, 3 yıllık hedeflerine 6 ayda yaklaşmış oldu.

İmamoğlu: Kanal İstanbul 100 milyar dolar vergi yükü bindirecek

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kanal İstanbul projesi için “Kanal İstanbul, bazıları için çılgın bir proje. Mesela, işsizlik, yoksulluk sorununu umursamayanlar için” dedi. Projenin 100 milyar dolarlık vergi yükü bindireceğini söyleyen İmamoğlu, “Her dakika artan döviz borçlarını ve onların çılgın faizlerini vergilerimizle bizler ödeyeceğiz, çocuklarımız ödeyecek. Üstelik Kanal İstanbul yüzünden, Montrö Sözleşmesi ile elde ettiğimiz yetkileri kaybetme riskiyle karşı karşıya kalacağız” dedi.

SPOR

Galatasaray’ın yeni transferi Elabdellaoui İstanbul’a geldi

Galatasaray’ın anlaşmaya vardığı Omar Elabdellaoui İstanbul’a geldi. Norveçli sağ bekin İstanbul’a gelişinin ardından Galatasaray, oyuncuyla görüşmelerin başladığını borsaya bildirdi.

Trabzonspor’da bir futbolcuda daha koronavirüs 

Trabzonspor, önceki gün bir futbolcuda çıkan koronavirüsün ardından dün de başka bir futbolcunun test sonucunun pozitif çıktığını açıkladı.

Emre artık tribünde

Türk futbolunun önemli isimlerinden, Fenerbahçe kaptanı 1980 doğumlu Emre Belözoğlu, yazdığı duygusal bir mektupla profesyonel futbol kariyerini sonlandırdığını açıkladı. Emre Belezoğlu’nun futbolu bırakması üzerine Anadolu Ajansı onun kariyerine ilişkin bir derleme yaptı.

Fenerbahçe’de yeniler sahaya çıktı

Takımın başına Erol Bulut’u getiren ve yaptığı transferlerle dikkatleri üzerine çeken Fenerbahçe, yeni sezon öncesi ilk hazırlık maçında İstanbulspor ile karşılaştı. Fenerbahçe, yeni transferlerin de görev aldığı maçta İstanbulspor’u 4-0 mağlup etti.

Ünlü bisikletçi köprüden düştü

İtalya’da düzenlenen Il Lombardiya yarışında mücadele eden Belçikalı bisikletçi Remco Evenepoel, şoke eden bir kaza yaşadı. Bitişe 40 metre kala köprüden aşağıya düşen Evenepoel hastaneye kaldırıldı.