Merkez faiz arttırıyor – Erdoğan, Kılıçdaroğlu’nun 2 milyon daha istiyor – Denizin dibine bile duvar örmüşler
18 Ağustos 2020

EKONOMİ

Örtülü faiz artışına devam

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası parasal sıkılaştırmaya devam ediyor ve faizleri de örtülü biçimde arttırıyor. Banka son olarak dün piyasayı yüzde 11.25 faizle fonladı.  Alman bankası Deutsche Bank, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faiz oranını Eylül başında yüzde 12’ye kadar yükselteceği öngörüsünde bulundu. Bu üstü örtülü faiz artırımı demek. Banka bu hafta Para Kurulu toplantısında faiz kararı da verecek zaten.

En büyük 100’de 7 Türk silah şirketi

Dünyanın en prestijli savunma sanayi listesi olarak kabul edilen “Defense News Top 100“de yer alan Türk şirketi sayısı 7’ye yükseldi. ASELSAN, “Defense News Top 100″de ilk 50’ye girme hedefine ulaştı. TUSAŞ, 16 basamak ilerleyerek 53’üncü sıraya çıktı. HAVELSAN ve FNSS ilk kez listeye girme başarısı gösterdi.

ABD Huawei’yi kuşattı

ABD yönetimi, Çinli teknoloji şirketi Huawei’nin Amerikan teknolojisine erişimini engellemeyi amaçlayan kısıtlamalarını artırdı ve şirketin 38 iştirakini ekonomik kara listeye aldı.

Konut satışlarında tarihi rekor

Türkiye genelinde konut satışları 2020 Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %124,3 artarak 229 bin 357 konut satıldı ve tarihi rekor kırıldı. İpotekli (kredili) konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %900,6 artış göstererek 130 bin 721 oldu. Böylece ipotekli konut satışında da aylık en yüksek rakama ulaşıldı.

SİYASET

Erdoğan Kılıçdaroğlu’ndan 2 milyon daha istiyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na 2 milyon liralık manevi tazminat davası daha açtı. CHP lideri dünkü Cumhuriyet gazetesine verdiği söyleşide Erdoğan ve ailesinin yurtdışında hesapları olduğunu söylemişti. Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ın açtığı son davaya tepki gösterdi. Daha önce Erdoğan ailesinin Man adasına transfer ettiği paralarla ilgili sözleri nedeniyle açılan davalarda Kemal Kılıçdaroğlu toplam 1 milyon liraya yakın tazminat ödemeye mahkum edilmişti.

Metropoll’ün seçim anketi

MetroPOLL Araştırma Şirketi’nin seçim anketine göre bu pazar seçim olsa barajı sadece AK Parti ve CHP geçiyor. AK Parti’nin oy oranı yüzde 33.2, CHP’nin oy oranı ise yüzde 20.5. HDP yüzde 8, İyi Parti yüzde 6.9, MHP yüzde 6 ile barajın altında kalıyor. Bu oranlar, kararsız, protesto oy ve yanıt vermeyenlerden oluşan yaklaşık 20 puanlık oy dağıtılmadan hesap edilmiş.

İmamoğlu: Kanal İstanbul için karşınızda dimdik dururuz

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Ataşehir ve Topkapı’da hizmete giren ‘Afet Sonrası Geçici Barınma Alanları’nı kamuoyuna tanıttı. İstanbul’u bekleyen en önemli 3 tehdidin deprem ile birlikte mülteci sorunu ve Kanal İstanbul olduğunu vurgulayan İmamoğlu, “Kanal İstanbul diye bir safsatanın, artık İstanbul’un gündeminden kalkmasını istiyorum. Böyle bir gündemi yok bu şehrin. Deprem için büyük bir mücadeleye varız; kul, köle oluruz. Emre amade oluruz. Ama Kanal İstanbul için de karşınızda dimdik dururuz” dedi.

SALGIN

Ankara’da 65 yaş üstü yasağı

Kovid-19 vaka sayılarının arttığı Ankara’da, 65 yaş ve üzeri kişiler ile kronik rahatsızlığı bulunanların düğün ve cenaze gibi toplu etkinliklere katılması yasaklandı.

Koronavirüs bağışıklığı güçlüymüş

ABD’de yapılan iki araştırma, hastalığı hafif belirtilerle geçiren kişilerde dahi Kovid-19’a karşı uyarılan antikorların ve bağışıklık hücrelerinin aylarca canlılığını koruduğu gözlendi.

Vaka artınca ameliyatlar ertelendi

Erzincan’da salgın rakamlarındaki artış yüzünden hastanelerde acil olmayan ameliyatların yapılması yasaklandı. Valilik tarafından yapılan açıklamada “İlimiz genelinde koronavirüs vaka sayısındaki artış nedeniyle acil olmayan, hayati tehlikesi bulunmayan (aciliyet durumu hekim tarafından değerlendirilmek kaydıyla) elektif-cerrahi girişimlerin ileri bir tarihe ertelenmesine karar verilmiştir” denildi.

DIŞ HABERLER

Trump’a göre Biden Erdoğan için yetersiz

ABD Başkanı Donald Trump, rakibi Joe Biden’ın, “Erdoğan gibi ‘dünya çapında bir siyasi satranç oyuncusu’ olan liderlerin olduğu bir dünyada” zihnen yetersiz kalacağını söyledi. Trump sık sık rakibi Joe Biden’ın yetersizliğini anlatmak için Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı örnek olarak gösteriyor, Erdoğan’la konuşmanın ve onu herhangi bir konuda ikna etmenin zorluklarını anlatıyor.

NYT Yunanistan’ın mülteci eziyetini yazdı

Amerikan gazetesi The New York Times, Yunanistan’ın Mart ayından bu yana 31 ayrı olayda 1072 mülteciyi can güvenliklerini göz ardı ederek botlarla denize bıraktığını yazdı. Genellikle Türkiye’den botlarla yola çıkan mülteciler, Yunan sahil güvenliği tarafından denizde yakalanırlarsa Türk kara sularına doğru itiliyorlar. Zaman zaman mülteci botlarının bu sebeple battığı, insanların boğulduğu vakalar yaşandı.

Libya’da Türkiye ve Katar birlikte

Libya Savunma Bakan Yardımcısı Selahaddin en-Nemruş, eğitim ve danışma alanlarında askeri kurumlar inşa edilmesi için Libya’yı desteklemeleri konusunda Türk ve Katar savunma bakanlarıyla anlaştıklarını duyurdu.

TÜRKİYE

Başarılı sporculara ücretsiz özel okul

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, ilk ve ortaöğretim çağındaki başarılı sporcuların özel öğretim kurumlarında ücretsiz okuma imkanına sahip olabileceğini açıkladı.

8 yıl sonra kanlı intikam

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde, 8 yıl önce Atakan ve Atalay Keleş kardeşleri öldüren Ersin Aydoğan (47), ilçe merkezinde uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitirdi. Ersin Aydoğan’ı vuran kişinin 8 yıl önce öldürdüğü Atakan Keleş’in oğlu Devrim Keleş olduğu öğrenildi.

Deniz dibine bile beton duvar örülmüş

Bodrum’da bazı otel ve siteler tarafından denizin dibine duvar örüldüğü ortaya çıktı. Metrelerce uzunluktaki beton duvarlarla, Bodrum’un kıyı şeridinin şeklini de değiştirerek suni plajlar yapıldığı öğrenildi. Beton blokların, sahile dökülen kaçak kumların deniz dalgası ile gitmemesi için yerleştirildiği öğrenildi. Deniz dibindeki ekolojik dengeyi bozan ve posidonia çayırları yok edilerek yapılan duvarlar, deniz canlılarının yaşam alanlarını da yok ediyor.

SPOR

Beşiktaş, Bernard Mensah’a imza attırdı

Beşiktaş, Kayserispor’dan Bernard Mensah’ı kadrosuna kattığını resmen duyurdu. Siyah beyazlı kulüp, transferi 19:05’te açıklayarak Mensah’ı almak isteyen ezeli rakipleri Galatasaray’a göndermede bulundu. Bernard Mensah ise “Evin camından dışarı baktığımda bir otoyol görmek bana göre değildi. Benim evim deniz kenarında olmalıydı…” sözlerini kullandı.   

Omar Elabdellaoui resmen Galatasaray’da

Galatasaray, Omar Elabdellaoui’yi kadrosuna kattığını açıkladı. Sarı kırmızılı ekip, Norveçli sağ bek ile 3 yıllık sözleşme imzalandı. Galatasaray, Omar’a ilk yıl için 1.300.000 avro, ikinci yıl 1.350.000 avro ve 3. yıl 1.400.000 avro ödeyecek.

Mame Thiam Fenerbahçeli gibi

Süper Lig ekiplerinden Kasımpaşa’nın Teknik Direktörü Mehmet Altıparmak, TRT Spor’da katıldığı canlı yayında, “Mame Thiam yüzde 99 Fenerbahçe’ye transfer oldu. Her konuda anlaşma sağlandı” dedi.

Barcelona, Ronald Koeman’a teslim

Barcelona, Şampiyonlar Ligi’ndeki 8-2’lik Bayern Münih hezimeti sonrası Quique Setien ile yollarını ayırdı. Katalan devi teknik direktörlük görevi için Hollandalı teknik adam Ronald Koeman ile anlaştı.

MAGAZİN

Yeni Prenses Diana belli oldu

The Crown dizisinde, Prenses Diana’yı canlandıracak isim belli oldu. Rolü aldığı açıklanan 29 yaşındaki Elizabeth Debicki, sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, “Prenses Diana’nın ruhu, sözleri ve eylemleri pek çok kişinin kalbinde yaşıyor. Beni birinci bölümden beri kendisine bağlayan bu diziye katılmak gerçek ayrıcalığım ve onurum” ifadelerini kullandı.

Ebru Şallı: Kimseye hesap vermem

Ebru Şallı önceki gün eşi Uğur Akkuş’un 36. yaş gününü kutladı. Birlikte verdikleri pozu paylaşıp “En mutlu yaşın olsun aşkım. Meleğimin uğuristanı” yazdı. 4 ay önce kaybettiği oğlu Pars’a ‘meleğim’ diyen Ebru Şallı’ya eleştiri yağdı. Ebru Şallı “Ben kötü bir şey yapmıyorum ki. Eşimin doğum gününü kutluyorum. Yanımızda çocuklarımız da var. Kimseye hesap vermek zorunda değilim” dedi.

Seren Serengil’e yeni soruşturma

Seren Serengil, Özbekistan uyruklu hizmetçisini koronavirüs kaptığı gerekçesiyle darp ederek ormana bırakmakla suçlanmış ve hakkında savcılıkça soruşturma başlatılmıştı. Bu arada Mamatova bir de Serengil hakkında 3 ay koruma tedbiri aldırmıştı. Seren Serengil hizmetçisi hakkında gazetelere demeç verince bu kez hakkında savcılık tarafından tedbir kararına aykırılıktan soruşturma başlatıldı.

Şeyma Subaşı’nın evine polis baskını

Magazin fenomeni Şeyma Subaşı’nın Çeşme’deki villasında cuma akşamı parti verdi. İddiaya göre gürültüden şikayetçi olan çevre sakinlerinin şikayeti üzerine villaya gelen polis, sosyal mesafe kurallarına uyulmadığı gerekçesiyle partiyi sona erdirdi.