Parasını İsviçre’ye götüren Türkleri dolandıran Türk banker – Burak Erdoğan’ın gemi sayısı 10 oldu – Bolu’da salgına karşı sert önlemler
19 Ağustos 2020

EKONOMİ

İsviçre’de Türkleri dolandıran Türk

100 milyonlarca euro, dolar ve frankı, İsviçre’deki off-shore hesaplara gönderen Türk zenginler, yine bir Türk tarafından dolandırıldı. Zürih’te yakalanan ve Şubat ayından beri tutuklu olan Erinç A. isimli yatırım danışmanı Türk’ün, milyonlarca euro’yu hesabına aktardığı öne sürülürken, lüks bir villa ve Davos’ta daire satın aldığı, Ferrari ve Porsche marka otomobillere sahip olduğu belirlendi. Erinç A.’nın evindeki aramalarda, sahte belgeler ve Türk zenginlerin imzasını ya da belgelerini taklit ederken kullandığı materyaller bulundu.

Almanya’da 4 gün mesai tartışması

Almanya’da 2 milyon 260 bin üyesi bulunan IG Metall sendikasının haftalık çalışma günlerinin sayısının dörde düşürülmesi önerisi tartışma yarattı. Böylece çalışma saatleri ile birlikte maaşları da düşürerek salgın nedeniyle zorlanan şirketler rahatlatılırken işçilerin işlerini koruması da sağlanacak.  Öneriye iş dünyasından da siyasetten de ciddi destek olmakla birlikte tepki de var.

ABD endeksleri rekor kırdı

ABD’de S&P 500 endeksi yüzde 0,22 artışla 3.389,37 puana yükselerek dünü rekor seviyede kapattı. Aynı şekilde Nasdaq endeksi de yüzde 0,73 kazançla 11.210,84 puana çıktı ve tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. Dow Jones endeksi ise yüzde 0,24 azalışla 27.778,07 puana geriledi. Avrupa borsaları ise ABD-Çin geriliminin etkisinde kalarak düştü.

ASELSAN’dan kar rekoru

ASELSAN’ın 2020 yılı ilk yarı finansal sonuçları açıklandı. Buna göre, ASELSAN 1,8 milyar TL ile tüm zamanların en yüksek ilk yarıyıl karına ulaştı. Şirketin cirosu ise yüzde 13 oranında büyüyerek 5,2 milyar TL olarak gerçekleşti.

Burak Erdoğan’ın gemi sayısı 10’a çıktı

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Ahmet Burak Erdoğan’ın ortağı olduğu MB Denizcilik 2 milyon 650 bin liralık sermaye artırımına giderek, sermayesini 5 milyon 300 bin liraya çıkardı. Burak Erdoğan sermayenin 4 milyon 420 bin lirasına sahipken, ortağının payı 1 milyon 60 bin lira oldu. Ayrıca şirketin gemi sayısı da 10’a yükseldi. Şirket 2007’de kurulduğunda toplam sermayesi 50 bin liraydı.

SİYASET

CHP’den Altun’a: Atanmışsın hadsizsin

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un, Joe Biden’ın ‘muhalefetle el ele Erdoğan’ı devireceğiz’ sözlerine, ”konunun muhatabı muhalefet hala net bir cevap veremedi” sözlerine tepki gösterdi. Özel “Pergolacı Fahrettin. Sansürcü Fahrettin. Fahrettin Altunmakas. Senin milli iradeyle ne ilgin var. Atanmışsın ve hadsizsin. Millet hem senin hem senin gibi liyakatsizleri atayanın haddini ilk sandıkta bildirecek” dedi.

Akar Ayasofya’dan çıkıp Mirzabeyoğlu’na gitmiş

Milli Savunma Bakanı ve eski Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ın 24 Temmuz’da Ayasofya’daki ilk cuma namazı sonrası Salih Mirzabeyoğlu’nun (gerçek adı Salih İzzet Erdiş) mezarını ziyaret ettiği ortaya çıktı. İBDA-C’nin lideri olduğu gerekçesiyle hüküm giyen ancak 2016’da beraat eden, Mirzabeyoğlu’nun mezarına ziyaret haberine erişim engeli getirildi. Engelin nedeni Mirzabeyoğlu’nun ailesinin haberde geçen ‘’terör örgütü lideri’ ibaresine itiraz etmesi.

İstanbul Sözleşmesi rapora kalmış

Ak Partili yazarların bir kısmı kadına şiddete karşı önlem alınmasını şart koşan İstanbul Sözleşmesi’nden çekilinmesi gerektiği görüşünü uzun süredir gündemde tutarken Ak Parti yönetimi nihai bir tavır koymaktan kaçınıyor. AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, konuyla ilgili Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a rapor sunulacağını açıkladı. Kadınlara yönelik kullanılan dili eleştiren Çelik, “Kadını koruma ve aileyi koruma dengesinden vazgeçmeyeceğiz, kadını da aileyi korumayı da terk etmeyeceğiz. Neşet Ertaş’ın dediğin gibi kadınlar insandır biz insan oğluyuz” dedi.

SALGIN

Koronadan ölenlerin sayısı 6 bini aştı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’deki corona virüsü salgınıyla ilgili güncel verileri açıkladı. 18 Ağustos Salı gününün tablosuna göre, son 24 saatte 20 kişinin hayatını kaybetmesi sonucu can kaybı 6 bin 16 oldu. Vaka sayısı da bin 263 artarak 251 bin 805’e yükseldi. Sosyal medya hesabından güncel verilere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bakan Koca, “Sonuçlara göre, ortalama 10 gün önce virüs, tedbirlere uyulmayan ortamlarda 1.263 kişiye daha bulaştı. Kararlı olursak, virüse bu gücü tanımayabiliriz” ifadesini kullandı.

Abant’a HES kodu ile girilecek, Bolu’da sokakta sigara içmek yasak

Bolu’da korona virüsüyle mücadele kapsamında yeni kararlar alındı. Kentteki tabiat ve milli parklara girişlerde HES kodu zorunluluğu getirilirken 65 yaş üstü vatandaşların da düğün, sünnet gibi kalabalık ortamlara girmesi yasaklandı. Valilikten yapılan açıklamada “Vatandaşların yeme-içme gerekçesiyle maske takmamalarına sebebiyet verdiği anlaşıldığından maske çıkartılmasını önlemek amacıyla cadde ve sokaklarda sigara içilmesine, dondurma, çekirdek gibi gıda tüketimine izin verilmeyecek” denildi.

Koronavirüsün tehlikeli mutasyonu

Dünya henüz koronavirüs salgınını sona erdirecek bir yol bulamamışken bilim insanlarından korkutan bir uyarı daha geldi. Uzmanlar koronavirüsün mutasyona uğradığını ve bu yeni formunun şu an görülenden 10 kat daha bulaşıcı olduğunu açıkladı.

Bakanı Koca olmayan aşıyı dağıtmaya bile başladı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Konseyi) Genel Sekreteri Büyükelçi Baghdad Amreyev ile bir araya geldi. Bakan Koca, “Aşı üretimi ile ilgili çalışmalarımız son hızla devam ediyor. Yerli aşımızın üretilmesinin ardından öncelikle Türk Konseyi üyesi kardeş ülkelerle paylaşacağımız bilgisini de vermek isterim” dedi.

Çin aşısı yıl sonuna hazır

Çin’de devlete ait bir ilaç firmasının ürettiği yeni tip koronavirüs aşısının yıl sonuna kadar piyasaya sunulmaya hazır olacağı bildirildi. Piyasaya çıkacak Kovid-19 aşısının 140 dolardan daha düşük bir fiyata mal olacağı ve 28 gün arayla iki doz yapılacağı açıklandı.

GÜNDEM

Salda Gölü’nde çamur banyosu yasak

Burdur Valiliği, Salda Gölü’nde çukur oluşturulması ve buralarda çamur banyosu yapılmasının, gölün tabanı ile sahilden killi çamur ve kum alınmasının yasaklandığını duyurdu.

Kızının düğünü için barışmıştı, öldürüldü

Antalya’nın Serik ilçesinde Dudu Ç. (40), kızının düğünü için barıştığı eşi M.Ç. (41) tarafından boğazından ve vücudunun çeşitli yerlerinden bıçaklanarak öldürüldü.

Özel okullarda yüz yüze eğitime kısmi izin

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, ”Özel okullarda 8. ve 12. sınıflar hariç destekleme ve yetiştirme kursu adı altında yüz yüze eğitime izin verilmeyecek. Diğer kademelerde tek bir okul alırsa cezayı müeyyide uygulanması gerekir” dedi.

Gülistan Doku’yu arama çalışmaları sonlandırıldı

Kayıp Gülistan Doku’yu arama çalışmalarının 226. gününde Tunceli Valiliği’nden açıklama geldi. Yapılan açıklamada kullanılan tüm imkan ve kabiliyetlere rağmen maalesef bir sonuç alınamadığı ifade edildi.

Annesini döven babasını öldüren genç serbest

İstanbul Sultangazi’de annesine şiddet uygulayan babasını bıçaklayarak öldürdüğü gerekçesi ile tutuklu yargılanan 16 yaşındaki İbrahim D., ilk duruşmada tahliye edildi. İbrahim D. sorgusunda, “Babam tekrar annemi boğmaya çalıştı. Annemin yüzü kıpkırmızı oldu. Nefes almakta zorlandığını görünce dayanamadım. Babamın koltuğun üzerinde bıraktığı bıçağı aldım. Babamın karnına iki kez sapladım” dedi.

115 mülteci susuzluktan bitkin halde bulundu

Samsun’da şüphe üzerine durdurulan bir TIR’ın dorsesinde önce İstanbul daha sonra Avrupa için yola çıkan 115 kaçak göçmen susuzluktan ve açlıktan bitkin halde bulundu.

DÜNYA

Mali’de darbe girişimi

Afrika ülkesi Mali’de darbeye kalkışan ordunun bir bölümü Cumhurbaşkanı Keita ve kabine üyelerini rehin aldı. Bununla birlikte birçok askeri birim de darbeye katılmadı. Başkent Bamako’da tam bir kargaşa hakim.

Suriye’de 2 Rus keşif uçağı düşürüldü

Suriye’de Rus askeri konvoyuna yapılan saldırının ardından Rusya’ya ait 2 keşif uçağı düşürüldü. İdlib’in kuzeyinde ve Salqin kasabasında düşürülen keşif uçakları bölgedekiler tarafından saniye saniye kaydedildi. Düşürülen uçaklardan biri alev alev yandı.

Rus tümgeneral Suriye’de hayatını kaybetti

Suriye’de bombalı tuzak sonucu Rus ordusuna bağlı tümgeneral rütbesinde 1 askeri uzman öldü, 2 askeri uzman yaralandı.

YAŞAM

‘İlk imzayı’ içeren tablet 1 milyon 700 bin liraya satıldı

Tarihteki ilk imzayı içeren 5 bin yıllık kil tablet İngiltere’nin başkenti Londra’da Bloomsbury Müzayede Evi’nde 175 bin sterline (yaklaşık 1 milyon 700 bin lira) satıldı. ABD’li bir koleksiyoncunun satın aldığı belirtilen tabletin, sol üst köşesinde günümüzde “KU” ve “SUM” olarak tercüme edilen ifadeler bulunuyor.

SPOR

Kasımpaşa, Fenerbahçe ve Galatasaray’dan para almamış

Kasımpaşa Kulübü, Fenerbahçe’nin Mame Thiam ve Galatasaray’ın Fatih Öztürk transferlerinde kulüplere bonservis konusunda yardımcı olduklarını ve bedelsiz bir şekilde transferlerin gerçekleştiğini duyurdu. Yapılan açıklamada, “Kasımpaşa, Türk futbolunun çok önemli değerleri Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş’ın önceki yıllardan bugüne mali zorluklarını aşmasını, gelecekte daha güçlü ve başarılı olmalarını, futbolun kalitesinin ve değerinin artması adına bir zorunluluk olarak görmektedir” sözlerine yer verildi. Fenerbahçe Kasımpaşa’ya teşekkür etti.

Cenk Özkacar’dan Olympique Lyon’a 5 yıllık imza

Altay’ın 19 yaşındaki stoperi Cenk Özkacar, Fransa Ligue 1 ekibi Olympique Lyon’a transfer oldu. Yapılan açıklamaya göre genç oyuncu, 5 yıllık sözleşmeye imza attı. Lyon bu transfer için 1.5 milyon euro ödeyecek.

MAGAZİN

Sevgilisini yine affetti, olay oldu

“Vatanım Sensin” adlı dizinin setinde tanışıp birbirine aşık olan ve son 3.5 yıldır bir dargın bir barışık aşk yaşayan oyuncular Miray Daner ile Kubilay Aka’nın maceraları bitmek bilmiyor. Neredeyse bütün ayrılıkları Kubilay Aka’nın Miray Daner’i aldatma ihtimaline dayanan ikili bir kez daha barıştı; daha doğrusu iddiaya göre Miray Daner Kubilay’ı bir kez daha affetti. Bu haberin yayılması üzerine dün Twitter neredeyse bütün gün Miray Daner’i konuştu, çok sayıda kadın Miray Daner ile kendileri arasında özdeşlik kurdu, bazıları ise Daner’i ağır bir dille eleştirdi.

Cüneyt Arkın Kuruluş Osman’da

Yeşilçam dönemine aksiyon filmlerindeki rolleriyle adını yazdıran Cüneyt Arkın, setlere geri dönüyor. Mehmet Bozdağ, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla Cüneyt Arkın’ın Kuruluş Osman dizisinin kadrosuna katıldığını açıkladı.