Johnson&Jonhson: Aşımızın testleri yılbaşına kadar biter
23 Eylül 2020

Korona virüse karşı aşı bulma yarışı bütün hızıyla devam ediyor. İddialı adaylardan biri olan Johnson & Johnson da bu hafta başı itibarıya Faz3 denemelere başladı.

Firma, “adenovirus” adı verilen yöntemle ürettiği aşıyı toplamda 60 bin kişi üzerinde denemek istiyor. Denemelerin tamamı Amerika’da yapılacak. Johnson & Johnson’dan yapılan açıklamaya denemelerin yılbaşından önce tamamlanması bekleniyor.

Eğer her şey yolunda gider ve aşı başarılı olursa, aslında diğer aşılara göre, özellikle de halen yarışı en önde götürüyor gibi gözüken Amerikalı Moderna ve Almanya’dan BioNTech-Pfizer’ın aşılarına göre ciddi bir avantaja sahip olacak. Moderna ve BioNTech’in aşıları, “mRNA” adı verilen bir yöntemle üretiliyor. Bu yöntemde üretilen aşının 0’ın altında sıcaklıklarda saklanması ve taşınması gerekiyor. Bu da ciddi bir lojistik sorun yaratıyor, aşının fiyatını arttırıyor. Buna karşılık Johnson § Johnson’un aşısı da soğuk zinciri gerektiriyor ama 0’ın altında ısılara ihtiyacı yok. İkinci önemli fark, Johnson & Johnson’ın aşısında tek dozun yetecek olması; diğer aşıların çoğu bir ay arayla iki doz aşılama gerektiriyor.

Daha önce HaftalıkGazete’de Johnson & Johnson’ın aşısını uzun uzun anlatmıştık, dileyen şu linkten o yazıyı okuyabilir. Şu linkten de The New York Times gazetesinin bugün itibarıyla aşı yarışındaki son durumu anlatan haberine bakabilirsiniz.