İngiltere’de aşılama başladı; Türkiye için verilen yeni tarih 25 Aralık
08 Aralık 2020

İngiltere’de Pfizer/BioNTech tarafından geliştirilen koronavirüs aşısının yaygın uygulamasına başlandı.  Türkiye’nin aşı uygulamasında telaffuz edilen yeni tarih ise 25 Aralık.

Coventry Üniversitesi Hastanesi’nde bu sabah aşın dünyada ilk uygulandığı kişi olan 90 yaşındaki Kuzey İrlandalı Margaret Keenan tarihe geçti.

İngiltere, hali hazırda aşı uygulamaya başladığı 70 hastanesinde 20 milyon insana yetecek şekilde 40 milyon dozun üzerinde aşıyı depolamış durumda. Aşı öncelikle yaşı 80 yaş üstündekilere ve virüsün tedavisi ile doğrudan yüzleşen sağlık çalışanlarına yapılacak.

Bununla birlikte İngiltere’nin salgına karşı birkaç hafta içinde güvenli hale geleceğini kimse söylemiyor. Hükümet yetkilileri aşının sonuçlarının alınacağı Nisan ayında önlemlerin kaldırılmaya başlanacağını dile getiriyor.

Virüsün 2019 sonunda ilk kez teşhis edilmesinden yaklaşık 1 yıl, Mart ayı başında DSÖ tarafından resmen küresel salgın ilan edilmesinden 8 ay sonra başlayan yaygın aşı uygulaması insanlık tarihi için bir rekor.

Kara: Gelecek ve 14 gün incelenecek

Türkiyede aşı uygulaması ise Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr.  Ateş Kara’nın açıklamalarına bakılırsa en erken 25-26 Aralık’ta başlanacak. Kara, Çin şirketi Sinovac’ın geliştirdiği aşının 11 Aralık’ta Türkiye’ye gelmesiyle birlikte kontrol sürecinin 14 gün süreceği varsayımıyla açıklamayı yapıyor. Bu sözler henüz Faz3 aşamasını geçip bir sağlık otoritesinden onay almayan  Sinovac aşısına belki de ilk ruhsatı Türkiye sağlık otoritelerinin vereceği anlamına geliyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, daha önce aşının Türkiye’de 11 Aralık’ta (cuma günü) uygulanmaya başlanacağını  söylemişti. Kara’nın açıklamasından cuma günü  kamuoyuna nasıl bir sunum yapılırsa yapılsın, bunun en azından yaygın şekilde aşı uygulaması başlangıcı olamayacağını anlıyoruz.

Bakan Koca aşının Aralık içinde 10 milyon,  toplamda 50 milyon olarak tedarik edileceğini söylüyordu.

50 milyon rakamı 83 milyon nüfuslu Türkiye’nin, Mayıs ayından bu yana farklı firmalardan 350 milyon aşı sipariş etmiş olan 55 milyon nüfuslu İngiltere’nin çok gerisinde kaldığı anlamına geliyor.