Dahi Kova’nın disiplinlisine Oğlak diyoruz
30 Nisan 2021
Kapandık… İyiliğimiz için. Bu dönemi kendinize, ailenize vakit ayırarak; unutulmaz anılara vesile kılarak geçirmenizi diliyorum. En azından çocuklar bizle hiç ilgilenmediniz diyemeyecek. Her burcun doğal olarak kabiliyetli olduğu alanlar vardır. Hem hobilerle buluşmanız, hem de çocuklara yeni ve başarılı olacakları -bilmedikleri- kapılar açmanız amacıyla bu sefer hangi burç neye yatkın (doğal kabiliyet) onları yazacağım…
KOÇ (21 Mart-20 Nisan)
Lider doğar. Kesinlikle yöneticiliğe, sorun çözmeye, insan idare etmeye müthiş yeteneklidir. Çok cesurdur. Koç çocuklarına sakın kibrit, çakmak vermeyin evi yakar, ateşle oynamayı çok severler. Ateşli silahları da sever, çok iyi polis, asker olur. Harika otomobil kullanır. Seri, atik ve sporcu olurlar. El becerileri çok yüksektir, en gelişmişleri cerrah olur. Bir anatomi kitabı verirseniz, internette de var, saatlerce başını kaldırmaz.
BOĞA (21 Nisan-21 Mayıs)
Bahçe, toprak varsa, Boğa kapanmayı hissetmez bile. Bitki, böcek bayılır. Tarımın yanı sıra taşlara da meraklıdır. Otomobile değil, traktör -ve ciplere- bayılır. İşin ilginci para mevzularından da anlar. Para biriktirir ve güvenliğe düşkündür. “Şu evin havasını çiçeklerle bir değiştir bakalım veya bu bilgisayarı güvenli yapmak istiyorum yardım etsene”  dediğiniz anda göreve kilitlenirler. İnatçı olduklarını yazmaya gerek dahi duymuyorum. Onları ancak mantık ikna eder, o da ertesi gün…
İKİZLER (22 Mayıs-21 Haziran)
İşte medyacılar burada. Doğal gazeteci yazar, televizyoncu, belgeselci, radyocu; hepsi buradan çıkıyor. Çok iyi araba kullanır, en iyileri pilot olur. Kitap kurdu oldukları için sevdikleri kitapların arasında kaybolurlar; çok fazla lüzumsuz şey bilirler ama ellerinde değil. Okuduklarını  anlattıklarında dinler gibi yapmak lazım. Yoksa dinlemiyor der, baştan anlatır. Ara sıra bu gruptan iyi casus da çıkar.
YENGEÇ (22 Haziran-22 Temmuz)
Sevgili Yengeçler, onlar iyilik melekleri… Yemek deyince yengeç akla gelmeli, “MasterChef”  olarak Dünya’ya gelirler. Ne pişirse lezzetli olur. Restoran işinde mutlaka başarılı olurlar. Yaşlılara ilgi göstermeyi, insanlara yardım etmeyi, doğal hayatın bir parçası olarak kabul eder. Evde genç bir yengeç varsa, her gün bir başka ülkenin mutfağından bir şeyler yap deyin, bütün aile için kapanma keyif olsun. Kurduğu iftar sofrasını beş yıldızlı otelde bulamazsınız.
ASLAN (23 Temmuz-23 Ağustos)
Geldik “Star”lar bölgesine. “Birinci belli, ikinciyi görelim” karakterli doğan arkadaşlar bu takım yıldızın etkisinde. Film, dizi endüstrisi deyince aklınıza ne geliyorsa; sanatçı, ünlü kim var diyorsanız, çoğunlukla Aslan’dır. Onları da Aslan’lar yönetir. Yönetici de olurlar, Aslan’la bir başka Aslan’dan başkası kolay kolay başa çıkamaz. Komiktirler aslında ve eğlenceyi severler. Genç bir Aslan’ı mutlu etmek istiyorsanız sihirbazlık seti hediye edebilirsiniz. Kızları süslenmeye ve takıp takıştırmaya bayılır. Erkekleri çok etkileyici bakar. Aslan odaya girdiğinde herkes hisseder.
BAŞAK (24 Ağustos-22 Eylül)
Başak çok tatlıdır. Güzel isimdir bu arada. Ve bu şirin insan müthiş titizdir. İşinde de hayatta da kendisi gibi olanlarla beraberliği tercih eder.  İstatistik bilgisayarı gibi çalışan bir kafası vardır. Hata bulmayı sever, ama hep de haklı çıkar. Bu arada güzel resim yapar, özellikle teknik çizim konusunda ustadır. Televizyondaki reklamda “Geleceğin arabasını çiz” deniyordu, çocuklara. Verin kağıt kalemi “Geleceği çiz” deyin, neyle çıkıp geldiğine siz de şaşıracaksınız. Son derece titiz ve temizdir, ev toplamayı sever. Bu leke çıkmıyor diye yakının, gerisini Başak’a bırakın.
TERAZİ (23 Eylül-23Ekim) ,
Terazi, adaleti simgeliyor. Çocukken de kendi adaletini temsil ediyor ve genelde kendini haklı buluyor. Tartışır. Müthiş hatiptir, başa çıkması zordur. Ama anne babaya keyif de verir bu kadar kabiliyetli olması. Avukat ve diplomat olarak doğmuştur diyebiliriz. Çok ince zevklidir, modayı takip eder. Renkler arasındaki ton farklarını fark etmekte üzerine yoktur. Bir şeylerle uğraşırken, atıştırmayı -özellikle şeker yemeyi- sever. Paris ve Roma’da geçen filmler Teraziler için doğal bir sakinleştirici etkisi gösterir.
AKREP (24 Ekim-22 Kasım)
Tehlikelidir, açıkça yazıyorum. Bunca silahın adının Akrep olması boşuna değil. Polis, detektif, araştırmacı gazeteci, ajan macera ne isterseniz var. Bir filmin ilk beş dakikasında 20 silah ateşlenmiyor, 10 otomobil devrilip ateş almıyorsa izlemez. Son derece soğukkanlıdır, korkmaz, cesur ve gözü pektir. Gözünün kararmamasına dikkat etmek gerekir. Kulakları çok hassastır ve herseyi duyar. İşin ilginci bu özellikleri nedeniyle çok da başarılı müzisyen olurlar. Tehlikeli olmasını iki taraflı almak lazım, insanları tehlikeden uzak tutmaya ve iyileştirmeye de yatkındırlar. Akrep olan çok iyi doktorlar -genelde cerrah- vardır. Ateş edilen herhangi bir bilgisayar oyunu başında bir değil, üç ay geçirebilir. Akrep kızlarının altıncı hissi çok gelişmiştir, evde yoga yapmak onları dingin kılacaktır.
YAY (23 Kasım-21 Aralık)
Sevgili Yay, sen gökyüzüne aitsin. Astronot, pilot, hostes… Hepsi olur. Yeter ki ayakları yerden kesilsin. Spora çok yatkındır, atletiktir. Peki kapanmışken bu uçarı ruhu nasıl evde tutacağız? Bol bol spor izleyerek, ve uzayın gizemleri dokümanterlerini ard arda seyrederek. Teleskop muhteşem bir hediye olur. Evde 20 yaş civarında bir delikanlı varsa, bir ay içinde yüz tane şınav programını indirip iddiaya girmek çok etkileyici olabilir. Yay’ın enerjisini evde veya bahçede atmasını sağlamak lazım. Evde köpek varsa, şanslısınız! Asla gezdirmek istemediği köpeği şimdi bayıla bayıla parka götürecektir.
OĞLAK (22 Aralık-20 Ocak)
Oğlak ne yapsa başarılı olur. Dahi Kova’nın disiplinli haline Oğlak diyoruz. Kapanma sürecinde özel bir şey yapmaya gerek yok, kendini oyalamayı mutlaka becerecektir. Siyasete, Dünya’daki gelişmelere, aslında hemen her şeye meraklıdır. Disiplinlidir ve çevresinden de disiplin bekler. Lider yönü vardır. Eğer kabiliyeti varsa mükemmel mimar olur, çünkü hayatta kalıcı bir şey bırakmak ister. Kitap yazabilir, film yapabilir, ama o gökdeleni tercih edecektir. Bazı Oğlak’lar ellerinde iyileştiren bir enerji vardır.
KOVA (21 Ocak -18 Şubat)
Kova dahidir, aynı zamanda deli profesör. Çılgın tarafları vardır. Enerjisi çok yüksektir. Daha yüksek bir güzellik frekansı evreni kaplasın misyonunda gönüllüdür. İçinde bir hipi yatan bilim insanıdır. Uzaya çok meraklıdır, uzaylılara da… Gizli ilimlere, kadim bilimlere  yatkındır. Elektrik ve elektronikle arası çok iyidir. Yardımseverdir. Sakat bir hayvan görünce dayanamayıp eve getiren çocuklar Kova’dır. Çok yaratıcı olurlar ve doğal olarak normal kalıplar dışında düşünürler. Asla ders çalışmayıp genel yetenek sınavında en yüksek puan alanların başında gelirler. Kova’ya bilgisayarda Sudoku açın, ama en zorunu. Bir de satranç değil “Go” oynamasını söyleyin. Rahatsınız.
BALIK (19 Şubat-20 Mart)
Balık bu kapanmaya en bayılacak olan burç. “Oh kafamı dinleyeceğim” diyecektir. Bol bol uyku, miskinlik, yeni filmler, yeni kitaplar… Kapanma ve rahatsız edilmeme Balık’lar için bayram. Bu dönemi yaratıcı enerjiyle (yeni kitap, beste, tablo) geçirmeleri pek mümkün. Çocuk balıklara günlük tutmayı önerin, şaşırtıcı sonuçlar alacaksınız. Bir de komik son nokta koyayım, balıklar evde akvaryuma pek sıcak bakmasa da bilgisayarda ekran koruyucu olarak balık seyretmeye bayılır. Balıklar bu kapanmanın en sorunsuz burcu, zaten balık sinirlenmez, kızmaz, durumu eşitler sonra da öne geçer. Balıklar kendini tedavi edebilen, dışarıdan destek almadan hayatta kalabilen çok özel insanlardır.