Rusya ser veriyor sır vermiyor, Putin gelecek mi hala belli değil; Trump’ın sabrı taşıyor
14 Mayıs 2025

Rusya ile Ukrayna arasında İstanbul’da yapılacak olan barış görüşmelerinin başlamasına 24 saatten az süre var ama Rusya’dan bu barış görüşmelerini yürütmeye kim gelecek hala açıklanmadı. Barış görüşmelerini y apma teklifi Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den geldi, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski de “Ben Perşembe günü İstanbul’da olacağım, Putin’i de bekleyeceğim” dedi. Amerikan Başkanı Donald Trump bile “Ben de gelebilirim” dedi. Ama Rus tarafı Putin’in İstanbul’a gelip gelmeyeceğiyle ilgili ser veriyor sır vermiyor. Rusya’nın bu tutumu Başkan Trump’ı kızdırdı, Trump dün Riyad’dan Katar’ın başkenti Doha’ya uçarken gazetecilere Rusya’ya ikincil yaptırımların gelebileceğinden söz etti. Avrupa Birliği ise bu diplomatik dansı pek umursamadan Rusya’ya yeni bir yaptırım paketi açıkladı bile.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov Moskova’da gazetecilere gündemdeki konuları değerlendirdi. Türkiye’nin ev sahipliğinde İstanbul’da Rusya-Ukrayna arasında yapılacak barış müzakerelerine katılacak Rus heyetinin kimlerden oluşacağı yönündeki soruyu yanıtlayan Peskov şunları kaydetti:

“Devlet Başkanından bu konuda talimat geldiğinde açıklayacağız. Şimdilik bu yönde bir talimat yok. Putin’in 11 Mayıs’taki açıklamaları geçerliliğini koruyor. Rus heyeti, Ukrayna heyetini yarın İstanbul’da bekleyecek.”

“Avrupa’da istikrar ve güvenlik sistemi kötü durumda”

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un “Avrupa ülkelerine nükleer silah taşıyan uçakların konuşlandırılması konusunda görüşmeleri başlatmaya hazır olduğu” yönündeki açıklamasını değerlendiren Peskov, bunun Avrupa kıtasındaki güvenliğe ve istikrara katkıda bulunmayacağını belirtti.

Peskov, nükleer silaha sahip Rusya, ABD ve Avrupa ülkelerinin Avrupa’da stratejik güvenlik mimarisinin oluşturulması amacıyla girişimlerde bulunması gerektiğini vurgulayarak, “Avrupa’da istikrar ve güvenlik sistemi, belirli nedenlerden dolayı kötü durumda” dedi.

Trump sinirlendi

ABD Başkanı Donald Trump Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’dan Katar’ın başkenti Doha’ya doğru giderken Vladimir Putin’in İstanbul’daki ateşkes görüşmelerine katılıp katılmayacağı konusunu değerlendirdi.

Başkanlık uçağı Air Force One’da gazetecilere konuşan Trump, Putin hakkında “Benim de İstanbul’da olmamı istiyor. Benim de Türkiye’ye gitmem bir olasılık… Ben orada olmazsam onun da orada olup olmayacağını bilmiyorum. Bunu öğreneceğiz” dedi.

Trump daha önce İstanbul’daki görüşmelerle ilgili olarak “bu görüşmelerin kesinlikle hafife alınmaması gerektiğini” belirtmişti. Ancak Kremlin’in görüşmelere aldığı mesafe Trump’ın sözleriyle çelişti. Bunun yanında Trump Rusya’ya karşı ikincil yaptırımların halen söz konusu olduğunu belirtti. Trump daha önce de barış görüşmeleri konusunda Putin’in sabrını zorladığını belirtmişti.

AB yeni yaptırımlarda uzlaştı

Bütün bu diplomatik dans Avrupa’nın pek de ilgisini çekmiyor. Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler, özellikle Rusya’nın petrol taşıdığı gölge filosunu hedef alan 17. yaptırım paketinde anlaştı.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, AB ülkelerinin, Rusya’ya yönelik yaptırım paketinde uzlaştığını açıkladı.

Ukrayna’da devam eden savaşı sona erdirmek amacıyla Rusya’ya yönelik baskıyı artırdıklarına işaret eden Kallas, AB üyesi ülkelerin 17. yaptırım paketine ilişkin anlaşmasını memnuniyetle karşıladığını belirtti.

Kallas, yeni yaptırımların, Rusya’nın savaşı finanse etmek amacıyla yasadışı olarak petrol taşıyan gölge filosunun büyük kısmını hedef aldığını ifade etti.

Bütün detayları paylaşılmayan yeni yaptırımlar kapsamında, Rusya’nın petrol ihracatındaki kısıtlamaları aşmak için kullandığı 200 civarında tankerin kara listeye alınması bekleniyor.

Rus savunma sektörüne mal tedarik ettiği iddia edilen bazı üçüncü ülkelerdeki şirketler ile çok sayıda birey ve kurumun da AB yaptırım listesine eklenmesi öngörülüyor.

Yeni yaptırımların, 20 Mayıs’ta Brüksel’de düzenlenecek AB dışişleri ve savunma bakanları toplantısında resmen onaylanması planlanıyor.

AB, savaş nedeniyle şimdiye kadar Rusya’ya yönelik 16 yaptırım paketini hayata geçirdi.

Bu çerçevede Rusya’ya, ticaret, finans, petrol ve kömür de dahil enerji, sanayi, teknoloji, ulaşım, çift kullanımlı ve lüks ürünler ile altın ve elması da içeren geniş yelpazeye yayılmış kısıtlamalar uygulanıyor.

Deniz yoluyla taşınan ham petrol ile bazı petrol ürünlerinin Rusya’dan AB’ye gönderilmesine yönelik yasak, bazı Rus bankalarının uluslararası ödeme sistemi SWIFT’ten çıkarılması ve çok sayıda yayın kuruluşunun faaliyetlerinin askıya alınması da yaptırımlar arasında yer alıyor. AB’nin yaptırım listesinde 2 binden fazla kişi ve kurum bulunuyor.

ÇOK OKUNANLAR