CHP’nin eski üç genel başkanından Özgür Özel’e destek açıklaması
28 Haziran 2025

Cumhuriyet Halk Partisi’nde henüz mahkemede görülmemiş olan bir davanın olası olumsuz sonucundan sonra yaşanacaklara ilişkin iç kavgada dün de Özgür Özel’i destekleyenler ataktaydı. Önceki gün gerek eski genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun çıkışı ve gerekse 10 CHP milletvekilinin ona açık destek vermesinin ardından dün de CHP’nin üç eski genel başkanı, Murat Karayalçın, Hikmet Çetin ve Altan Öymen’den Özgür Özel’e destek belirten kuvvetli bir açıklama geldi. Ekrem İmamoğlu da dün yeniden açıklama yapıp Özgür Özel’in arkasında durulmasını istemeye devam etti.

CHP’nin önceki dönem genel başkanları Altan Öymen, Hikmet Çetin ve Murat Karayalçın, kurultay davası ekseninde başlayan tartışmalar sonrasında ortak bir bildiri yayınladı. CHP’nin 7. Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na çağrı yapılan bildiride, “Bize göre temel çözüm, önceki dönem Genel Başkanımızın yargı tasarımı ile partimizi düzenleme sonucu doğuracak tüm olasılıkları reddeden ve Özel’in yanında dimdik duran bir tutum almasıdır” denildi. 

Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) Kasım 2023’te yapılan 38. Olağan Kurultayı’nın iptali istemiyle açılan davanın duruşması 30 Haziranda yapılacak. Bu duruşmada aslında karar çıkması beklenmiyor ama neredeyse bütün CHP kamuoyu 30 Haziran günü mahkemenin CHP’nin bu kongresini ‘yok hükmünde’ (mutlak butlan) sayarak Kemal Kılıçdaroğlu’nu sanki koltuğundan hiç düşmemiş gibi yeniden genel başkanlık koltuğuna oturtacağına inanıyor. O yüzden de tartışmalar mahkeme kararı sonrası Kemal Kılıçdaroğlu’nun nasıl davranacağına odaklanmış durumda.

CHP’nin önceki dönem genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun olası bir mutlak butlan kararı sonrasında atacağı adımlar ve CHP’nin mevcut yönetiminin alternatif stratejileri, bugünlerde Ankara kulislerinin en sıcak konuları haline geldi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, eski Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ve tutuklu İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun giderek sertleşen açıklamalarıyla tartışma devam ederken, partinin önceki dönem genel başkanları Altan Öymen, Hikmet Çetin ve Murat Karayalçın tarafından ortak bildiri geldi.

Yayımlanan ortak bildiri şöyle:

“Partimizin 31 Mart 2024 tarihli belediye seçimleri ile başlayan iktidara yürüyüş sürecinin önü çeşitli adli ve idari kurgularla kesilmeye çalışılmaktadır. Partimiz yapılan son seçimlerde birinci parti olmuştur.

Partimizin çok partili rejimde almış olduğu en yüksek oy oranına erişebileceği yapılan son kamuoyu araştırmalarında da gözükmektedir. Partimizin büyük bir toplumsal desteği yakaladığı böyle bir dönemde parti içinde büyük bir sorun varmış gibi bir izlenime neden olmamız partimize yapılabilecek çok büyük bir kötülük olacaktır. Daha önceki yıllarda partimizin bölünme tehlikesinin Türkiye’de nelere mal olduğunu hatırlayarak, bu engelleri mutlaka aşmalıyız.

Yakın tarihimizin bize verdiği dersler, bunun tek başına bir parti görevi değil, aynı zamanda bir yurtseverlik görevi olduğunu da göstermiştir. CHP Kurultayı milyonların gözü önünde olmuştur. Yapay tartışmaların sürmesi üzerine aynı delege Ankara’ya bir kez daha gelerek yapılan olağanüstü kurultayda Genel Başkanımız Özgür Özel ve yönetimine daha güçlü bir şekilde destek vermiştir.

Buna rağmen süren yapay tartışmalara karşı siyasi olarak, idari olarak alınabilecek çok sayıda önlem önerilebilir. Ancak bize göre temel çözüm, önceki dönem Genel Başkanımızın, yöneticilerimizin, konumu, kıdemi ve parti içi yönetim tercihleri ne olursa olsun yargı tasarımı ile partimizi düzenleme sonucu doğuracak tüm olasılıkları reddeden ve Genel Başkanımız Özgür Özel’in yanında dimdik duran bir tutum almalarıdır. İnanıyoruz ki bu, Parti tarihimizin çok güzel fotoğraflarından biri olacaktır.

Söz konusu olan şey halkımızın mutluluğu ve bunu sağlayacak olan CHP iktidarıdır, geri kalan yapay tartışmalar teferruattır. Yaşasın Cumhuriyet , Yaşasın Cumhuriyet Halk Partisi!

Altan Öymen-Hikmet Çetin-Murat Karayalçın.”

İmamoğlu: Özgür Özel’i hiçbir zaman yalnız bırakmayacağız

CHP’nin cumhurbaşkanı adayı ve İstanbul’un seçilmiş belediye başkanı Ekrem İmamoğlu da dün bir kez daha Özgür Özel’e destek açıklaması yaptı. 

X hesabından yapılan paylaşımda İmamoğlu, “Partimize, birlik ve beraberliğimize, demokrasimize yapılan planlı saldırıları reddediyoruz. Partimizin ve genel başkanımızın bu süreçte yanındayız. Önceki dönem genel başkanlarımızı ve tüm partililerimizi bir ve beraber olmaya davet ediyorum” ifadelerini kullanarak, mektubunu paylaştı.

İmamoğlu’nun Özgür Özel mesajı şöyle:

“İri olmak, diri olmak, bir olmak, beraber olmak… Umut burada… Yorgun, solgun, umutsuz gemiyi milllet tersanesine dostları ile çekti. Kısa sürede kimseyi dışarıda bırakmadan limanın en büyük, görkemli, ışık saçan, heyecan veren gemisini tam yol ileri diyerek yola çıkardı. Kimileri imrenerek, kimileri kıskanarak bakıyordu. Gemisini de yol arkadaşlarını da hep savundu. Camide, cezaevinde, mezarlıkta vefayı; meydanlarda, eylemlerde azmi ve kararlılığı tereddütsüz gösterdi. CHP’yi Türkiye’nin birinci partisi yaptı. Dostuluğu, kardeşliği, yoldaşlığı ve insanlığı için Özgür Özel’e milyonlarca kez teşekkürler. Biz de hiçbir zaman onu yalnız bırakmayacağız. Her şey çok güzel olacak!”

ÇOK OKUNANLAR