Çok alametler belirdi… PKK’nın ‘Hayırlı Cuma’sı: 11 Temmuzda törenle silah bırakacak
05 Temmuz 2025

Üst üste gelen, hepsinin bir araya gelmesi tesadüf gibi durmayan önemli gelişmeler var. Bu gelişmelerin bir bölümü Ankara’da yaşanıyor, bir bölümü ise Kandil Dağı’nı da içeren Kuzey Irak’ta. PKK’nın Mayıs ayında kongre toplayıp aldığı fesih kararının ardından şimdi de silah bırakmaya hazır olduğu, bunun da 11 Temmuz cuma günü şimdilik açıklanmayan bir yerde ama Kuzey Irak’ta yapılacağına dair haberler var. İddiaya göre PKK silah bırakma törenlerini izlemesi için gazetecileri de davet edecek.

Ankara’da yaşanan ilk önemli gelişme önceki hafta Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 30 Haziranda tatile çıkmak yerine çalışmalarını Temmuz ayı boyunca da sürdürme kararı almasıydı. Aslında Meclis gündeminde tatile çıkmayı geciktirecek aciliyette bir yasa bulunmuyor. Son kabul edilen İklim Yasası veya halen komisyonlarda bulunan emekli maaşına ilişkin yasa, eczacılık kanununda değişiklik yapan yasa gibi yasalar tatili ertelemeyi gerektirecek aciliyette şeyler değil. Ankara’da genel beklenti PKK’nın silah bırakmasıyla birlikte infaz yasasının Meclis’in yeni dönemine bırakılan diğer bölümlerinin de yasalaşması, yani terör ve devlete karşı işlenen suçlardan hükümlü olanların da erken tahliyesinin önünün açılması. Bu yasanın çıkması halinde en az 20 bin PKK hükümlüsünün serbest kalabilir hale geleceği hesaplanıyor.

Bir başka önemli gelişme, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı İbrahim Kalın’ın önce Kuzey Irak’a gidip buradaki Kürt Federe Yönetiminin önde gelenleriyle görüşmeler yapması. Görüşmelerin tam içeriği açıklanmadı ama “Terörsüz Türkiye” gündeminden söz edildi.

MİT Başkanı Kalın, Kuzey Irak’tan döner dönmez Hakkari ve Çukurca’ya gitti, burada da kalmadı, Pençe-Kilit harekat bölgesinde yer alan bir üs bölgesini ziyaret etti, hatta geceyi orada askerlerle geçirdi. Bu alışılmadık bir davranış.

Üçüncü gelişme Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kendisini ziyaret etmek isteyen DEM Parti heyetine 9 Temmuz çarşamba günü randevu vermesi. Bu görüşmenin PKK’nın silah bırakması öncesi nihai bazı pazarlıklar için yapılacağı iddiaları var.

Görüşmede örgütün silahları nasıl bırakacağı, silahı bırakanların hukuki durumu, dağdakilerin ovaya inişlerinin nasıl gerçekleşeceği, dağdan inenlere nasıl bir yasal güvence sağlanacağı, Meclis’te bu kapsamda kurulacak komisyonun nasıl çalışacağı, komisyon aşamasında siyasi partilerin sürece yönelik tavırları; her şeyden önemlisi kurulan komisyon ve genel kurul aşamasında düzenlemelerin geçmesi halinde uygulama aşaması ve silahsızlanmaya dair bir yasanın çıkıp çıkmayacağına yönelik sorular bugüne kadar sürdürülen görüşmelerde konuşulan konu başlıkları arasında yer aldı.

Gözler komisyon çalışmasında olacak

Bölgedeki kaynaklara göre silahların bırakılmasının hemen ardından örgüt yönetiminin gözü TBMM’de kurulan komisyonun çalışmalarına kilitlenecek. İlk grubun silah bırakması sonrası komisyonun dağdakilerin ovaya inmesini ve demokratik siyasete entegre edilmelerini sağlayacak düzenlemeleri TBMM Genel Kurulu’na sevk etmesiyle silah bırakma sürecinin hızlanması bekleniyor. Silah bırakılmasına yönelik devletin “samimiyet ve kararlılığını” ortaya koyma beklentisi içinde olan örgüt kadrolarının Öcalan’ın talimatlar dizisiyle silah bırakmayı hızlandıracağı ifade ediliyor.

Öcalan 10 Temmuzda çağrı mı yapacak?

Bir başka beklenti PKK’nın kurucusu Abdullah Öcalan’ın örgüte bir çağrı daha yapması. Bazılarına göre bu çağrı görüntülü bile olabilir. İddiaya göre çağrı en geç 10 Temmuz günü, Dem heyetinin Cumhurbaşkanı ile görüşmesinin ardından yapılacak.

Yine iddiaya göre Öcalan’ın çağrısı sonrası örgüt belirlenen bir ya da birden fazla noktada silah bırakma töreni gerçekleştirecek. Örgüt kaynaklarının iddiasına göre törende 20 (sayı daha fazla olabilir) PKK’lının hazır olması bekleniyor. Törende fesih kararı alan PKK’nin yönetim kadrolarından bazı isimlerin de yer alması bekleniyor.

Öcalan’ın örgütüne mücadelede yeni bir sayfaya geçildiğini ve bu yeni sayfanın silahların bırakılmasıyla somutlaşması gerektiğini ifade etmesi bekleniyor. Öcalan’ın mesajında örgüte düşen ödevler olduğunu hatırlatması,  ‘geri dönüşler’ için de Meclis’in adım atması gerektiğine vurgu yapması bekleniyor.

Öcalan’ın 27 Şubat çağrısı ve fesih kongresine gönderdiği perspektif metnine vurgular yaparak devam eden sürece dair kapsamlı değerlendirmeler yapabileceği de ifade ediliyor.

Büyük gruplar halinde silah bırakacak

Silah bırakma töreninin güvenli bir noktada yapılması için Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile bölgeyi yöneten KDP ve KYB’den yardım istendi. Törenin henüz doğrulanmayan bilgiye göre KYB’nin denetimindeki Süleymaniye bölgesinde olması bekleniyor. Ancak son anda törenin KDP’nin denetimindeki Duhok bölgesine de alınabileceği konuşuluyor.

Silah bırakma töreninin canlı verilmesi ve bu doğrultuda yüzlerce gazetecinin töreni izlemesinin sağlanması planlanıyor.

Tören sonrası Türkiye’deki yasal ve anayasal güvence koşullarının henüz oluşturulmaması nedeniyle silah bırakan grubun tekrar geldikleri dağlara döneceği iddialar arasında. Silah bırakma töreninden sonra Türkiye’de yasal ve anayasal güvencelerin oluşması halinde örgütün daha büyük gruplar halinde silah bırakması öngörülüyor.

Ayşegül Doğan: PKK haftaya silah bırakacak

DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan PKK’nın önümüzdeki hafta Irak Kürdistan Bölgesel Yönetiminde silah bırakacağını açıkladı. Doğan “Önümüzdeki hafta 27 Şubat çağrısına uygun bir şekilde, kongre kararlarına göre tarihi adım atılmasını bekliyoruz” dedi.

ÇOK OKUNANLAR