İstanbul’da havada panik anları
12 Ağustos 2025

Antalya’dan kalkış yapan anfibi tipi yani suya da inebilen uçağın ön iniş takımlarında meydana gelen arıza uçağa İstanbul’a acil iniş yaptırdı. Uçak Marmara Denizi üzerinde inişe hazılanırken pilotlar ön iniş takımlarından haber alamamaya başlayınca pilot acil iniş izni istedi.

İstanbul’daki havaalanlarındaki sıkışıklık pilotun telaşa kapılmasına neden oldu. Pilot ile hava trafik kontrolu arasındaki konuşmalarda pilotun ‘Gerekirse Büyükçekmece Gölüne ineceğim’ dediği de duyuldu. Uçak sonunda, sadece küçük uçaklar için kullanılan Büyükçekmece Gölü kıyısındaki Hazerfen Havaalanına indi.

Atatürk Havalimanı ve Hezarfen Havalimanı üzerinde tur atan uçak için itfaiye ve ARFF ekipleri hazır bekletildi. Uçak Hezarfen Havalimanı’na saat 12.30’da inişini sorunsuz şekilde gerçekleştirirken, olumsuz bir durum yaşanmadı. O anlar telsiz konuşmalarınca kayıt altına alındı.

Pilot ile hava trafik kontrol arasındaki konuşmalar şöyle kayda geçti:

Pilot: Efendim mümkünse Hezarfen’e divert etmek istiyorum. İniş takımlarıyla ilgili monitörde bir sorun algılıyorum. Gerekirse Büyükçekmece gölüne iniş yapacağım

Kule: Anlaşıldı efendim 05 pist başından Güney kuzey yönüne kat ediş serbest. Yaklaşma ile de koordinesini yapacağım. Hezarfen’e inişiniz tahmini kaç olur

Pilot: 1500 feet olacak tahmini 10 dakika

Kule: Şu an acil bir durum var mı?

Pilot: Yok efendim ön iniş takımı monitör edemiyorum bağlantı sorunu olabilir. Gerekirse Büyükçekmece Gölü’ne iniş yapabilirim. Hezarfen’e divert etmek istiyorum.

ÇOK OKUNANLAR