Emsal karar: Görev başında ölen tüm kamu görevlileri vazife mâlulü sayılacak
09 Ekim 2025

Yargıtay, görevleri sırasında hayatını kaybeden asker ve polisler başta olmak üzere kamu görevlilerinin vazife mâlulü kabul edilmesi gerektiğine hükmetti.

Dava dosyasına göre Jandarma Uzman Onbaşı Kenan Yalçın, Yenifoça Jandarma Terörle Mücadele Hareket Okul Komutanlığı emrinde görev yaparken aniden rahatsızlandı. Revire kaldırılan Yalçın, yapılan bütün müdahalelere rağmen 23 Şubat 2020 tarihinde hayatını kaybetti. Yalçın’ın ölümüyle ilgili olarak Adli Tıp Kurumu’ndan alınan raporda, ölümünün kesin tanısı konulmayan hastalığa bağlı meydana geldiği belirtildi.

Hürriyet’te yer alan habere göre aile oğullarının vazife mâlulü olarak kabul edilmesi için SGK’ya başvurdu. Kurumun yasal sürede yanıt vermemesi üzerine avukat İsmail Kılıç Ankara 17. İş Mahkemesi’ne dava açtı. Kılıç, dava dilekçesinde Yalçın’ın vazife mâlulü olduğunun tespitini, vefat tarihinden itibaren vazife mâlullüğü aylığının işleyecek yasal faizle birlikte davalı kurumdan alınmasına karar verilmesini istedi. Mahkeme ise davanın reddine karar verdi. İstinaf mahkemesi de onadı. Bunun üzerine avukat İsmail Kılıç, karara ilişkin temyiz başvurusunda bulundu.

Kararın temyiz incelemesi Yargıtay 10. Hukuk Dairesi tarafından yapıldı. Yargıtay, benzer dosyalar için emsal bir karara imza atarak yerel mahkemenin kararının bozulmasına hükmetti. Oy birliği ile alınan kararda ilgili mevzuat hükümleri hatırlatılarak, “Madde hükmünde rahatsızlık sigortalıların vazifelerini yaptıkları sırada meydana gelen kazadan doğmuş olursa vazife mâlulü sayılacaklarının açıkça belirtilmiş olması ve vazife mâlulü sayılmaları için görevin neden ve etkisiyle meydana gelmesi gerekmediğinin açıkça anlaşılması karşısında mahkemece davacının vazife mâlulü sayılması ve bu yönden davanın kabulüne dair hüküm tesis edilmesi gerekirken, rahatsızlığın görev sebep ve tesirinde oluştuğunun ispatlanmadığı gerekçesiyle ret kararı verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirir” denildi.  

Avukat İsmail Kılıç, emsal karara ilişkin olarak “Yargıtay’ın bu içtihadı ile asker ve emniyet mensupları başta olmak üzere görevi başında hayatını kaybeden tüm kamu görevlilerinin vazife mâlulü kabul edilmesi gerektiği hüküm altına alınmıştır” dedi.

 

 

 

 

ÇOK OKUNANLAR