Kaslarda güçsüzlük, çift görme ve yutma zorluğu gibi belirtilerle ortaya çıkan myasthenia gravis hastalığının her yaşta görülebildiğini söyleyen Nöroloji Bölümü’nden Prof. Dr. Özlem Güngör Tunçer erken tanıda tedavideki başarıyı anlattı. Prof. Dr. Güngör Tunçer “Tüm hastalıklarda olduğu gibi erken tanı miyastenide de büyük önem taşıyor. Çünkü bu hastalık otoimmün bir yapı gösteriyor ve kas-sinir kavşağındaki sorunları erken evrede yakalayabilirsek tedavi süreci çok daha başarılı olabiliyor. Bu nedenle erken tanının altını özellikle çiziyoruz ” dedi.
Myasthenia Gravis (MG) toplumda nadir görülen, erken tanı ve doğru tedavi ile kontrol altına alınabilen bir kas hastalığıdır. Kas güçsüzlüğü, çift görme, yutma güçlüğü gibi belirtiler ile ortaya çıkmaktadır. Her yaşta görülebilmekle birlikte, kadınlara daha sık tanı konmaktadır. Nörolojik muayene, görüntüleme ve laboratuvar testleri ile teşhis edilen miyasteni hastalığının yakın takiple tedavisi mümkündür.
“Myasthenia Gravis Sempozyumu 2025: Güncel Tanı ve Tedavide Multidisipliner Yaklaşım” konulu bilimsel toplantıda myasthenia gravis tanısından tedavisine, kriz yönetiminden rehabilitasyona kadar geniş yelpazede ele alındı.
Hastalığa dair güncel tedavi yaklaşımları programda hekimler tarafından ele alındı. Toplumda nadir görülse de yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyen kas hastalığı için yapılan bilimsel sempozyumda; nöroloji uzmanları, yoğun bakım hekimleri, fizyoterapistler ve cerrahlar bir araya geldi.
Uzmanlar, hastalığın tanı, tedavi ve destek süreçlerine dair güncel gelişmeleri paylaşarak, erken tanının önemine dikkat çekti.
Bilimsel sempozyumu organize eden Prof. Dr. Özlem Güngör Tunçer şöyle konuştu:
“Tüm hastalıklarda olduğu gibi erken tanı, Myasthenia Gravis’te de büyük önem taşıyor. Çünkü bu hastalık otoimmün bir yapı gösteriyor ve sinir-kas kavşağındaki sorunları erken evrede yakalayabilirsek, tedavi süreci çok daha başarılı olabiliyor. Bu nedenle erken tanının altını özellikle çiziyoruz.”