92 yaşındaki Kamerun Devlet Başkanı Paul Biya, sekizinci başkanlık dönemi için 12 Ekim’deki seçimlere katılacağını duyurdu. Dünyanın en yaşlı devlet başkanı Biya, seçimleri yeniden kazanırsa yaklaşık 100 yaşına kadar iktidarda kalabilir.
6 Kasım 1982’den beri devlet başkanlığı görevini yürüten Biya, pazar X hesabından Fransızca ve İngilizce olarak 12 Ekim’deki başkanlık seçimlerinde sekizinci dönem için yarışacağını duyurdu.
Biya şöyle yazdı: ”Başkanlık seçimlerinde adayım. “Karşı karşıya olduğumuz zorlukların aciliyeti neyse, size hizmet etme kararlılığım da en az o kadar güçlüdür. İçiniz rahat olsun.”
Biya başkanlık seçimlerini sekizinciye kazanırsa neredeyse 100 yaşına kadar iktidarda kalmış olacak. Fakat sağlık durumu sıkça tartışılıyor. Öyle ki, tıpkı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin bu yıl ortadan kaybolması gibi, tam 42 gün boyunca kamuoyunun karşısına çıkmamıştı.
Biya’nın yeniden aday olması zaten bekleniyordu, fakat pazarki sosyal medya duyurusuyla kesinleşti. 92 yaşındaki devlet başkanı son zamanlarda resmi X hesabından düzenli olarak paylaşım yapıyor.
Ama sosyal medyayı ilk kez 2018’de başkanlık seçimlerine aday olduğunu duyurmak için kullanmıştı. Yani Biya ilk kez dijital platformlardan Kamerun halkıyla doğrudan etkileşim kurmayı amaçlamıştı.
‘Siyasi geçiş süreci tıkandı’
İktidardaki Kamerun Halkının Demokratik Hareketi (CPDM) üyeleri ve geçen yıldan bu yana Biya’nın bir dönem daha aday olmasını talep ediyordu. Gelgelelim muhalefet partileri ve bazı sivil toplum kuruluşları Biya’nın 40 yılı aşkındır süren iktidarının ekonomik ve demokratik gelişimi baltaladığını savunuyor.
Öyle ki iki eski ortağı, iktidar koalisyonundan ayrılarak seçimlerde bağımsız aday olacaklarını açıkladı.
Al Jazeera’nın aktardığına göre insan hakları savunucusu ve avukat Nkongho Felix Agbor şöyle dedi: ”Başkan Biya’nın yeniden aday olacağını duyurması Kamerun’daki siyasi geçiş sürecinin tıkandığını apaçık gösteriyor. 40 yılı aşkındır süren bir iktidarın ardından bu ülke tekrara değil, yenilenmeye ihtiyaç duyuyor. Kamerun halkı demokratik bir değişimi ve hesap verebilir bir liderliği hak ediyor.”
Biya 2008’de iki yıllık görev süresi sınırını kaldırarak 25 yıllık iktidarını uzatmıştı. Muhalefetin özgür ve adil olmadığını öne sürdüğü 2018 seçimlerini yüzde 71,28 oy oranıyla kazandı.
1960’tan beri iki cumhurbaşkanı
Kakao ve petrol üretimiyle bilinen Orta Afrika ülkesi Kamerun, 1960’ların başında Fransa ve Birleşik Krallık’tan bağımsızlığını kazandığından bu yana yalnızca iki cumhurbaşkanı gördü.
Biya’nın görevde kalamayacak ölçüde hastalanması veya ölmesi halinde Kamerun, ciddi bir iktidar boşluğuyla ve kaotik bir geçiş süreciyle karşı karşıya kalabilir.
Biya’nın yanısıra muhalefetten birçok isim 12 Ekim’deki seçimlerde aday olacağını duyurdu.
Bazıları şöyle:
Kamerun Rönesans Hareketi lideri Maurice Kamto (2018 seçimlerinde ikinci olmuştu).
Sosyal Demokratik Cephe’den Joshua Osih.
Avukat Akere Muna.
Kamerun Ulusal Uzlaşma Partisi’nden Cabral Libii.
Neredeyse bütün muhalif adaylar Biya’nın devlet başkanlığı koltuğunda uzun süredir oturmasını eleştiriyor ve 2025’te adil bir seçim yapılabilmesi için reform çağrısı yapıyor.
28 milyon nüfuslu Kamerun, Biya iktidarında birçok ekonomik zorluğun yanısıra çeşitli güvenlik sorunlarıyla karşı karşıya kalıyor. Ülkenin İngilizce konuşulan bölgelerinde yıllardır ayrılıkçı çatışmalar sürüyor. Ayrıca kuzeyde Boko Haram adlı silahlı grubun hala devam eden saldırıları da bu sorunlar arasında.