Nisanın ilk rakamları fena halde can yakıcı

Korona salgını bütün dünya ekonomisini ansızın durdurduğu gibi Türk ekonomisini de durdurdu. Bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de bu yılın ikinci çeyreğinde ekonominin ciddi miktarda daralması bekleniyor.

Bütün bunlar bekleniyor ve biliniyor ama insan bu daralmayı ifade eden rakamlarla karşılaşınca yine de şok geçiriyor. Türkiye’de de nisan ayı rakamları yavaş yavaş belirginleşmeye başladı.

İlk rakam imalat sanayinin kapasite kullanım endeksi. Türkiye’de ekonomik sıkıntılar salgınla başlamadı, o yüzden sanayimizin kapasite kullanımı zaten yüzde 75-80 aralığında değişiyordu. Ama nisan ayıyla birlikte hayat durdu ve kapasite kullanım oranları da çok sert bir düşüşle yüzde 62’ye geriledi.

İkinci rakam, reel sektörün güven endeksi. Burada endeks değeri zor bela 100-110 arasında salınıyordu, Nisan ayıyla birlikte endeks değeri birden 55’e indi, yani yarı yarıya düştü.

Bu rakamları yorumlayan iktisatçılar, Türk ekonomisinin yılın ikinci çeyreğinde yüzde 7.5-9 arasında küçülebileceğini söylüyor.

Bu Web Sitesi Cookie kullanıyor